Healthy markt festival Gemert.

zaterdag 8 oktober

Wil je weten hoe je (geld) kunt besparen? Hoe je gezonder kunt leven? En hoe je een bijdrage levert aan een duurzamer Gemert-Bakel? Luister, zie, doe, proef en beleef tijdens de Duurzame markt op vrijdag 8 oktober, op het Ridderplein van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Voeding & educatie
Een lokale proeverij om je vingers bij af te likken… dat wordt smullen! Vrijwilligers en VELT-d…

Wil je weten hoe je (geld) kunt besparen? Hoe je gezonder kunt leven? En hoe je een bijdrage levert aan een duurzamer Gemert-Bakel? Luister, zie, doe, proef en beleef tijdens de Duurzame markt op vrijdag 8 oktober, op het Ridderplein van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Voeding & educatie
Een lokale proeverij om je vingers bij af te likken… dat wordt smullen! Vrijwilligers en VELT-docenten demonstreren hoe je heerlijke hapjes en handige producten voor thuis zelf op een eenvoudige manier kunt maken. Ben jij een voedselverspiller? Benieuwd hoe je duurzamer kunt omgaan met o.a. voeding? Heb jij een ‘reuzenvoetafdruk’? Dan mag je ook de kraam van de bibliotheek en het Commanderij college niet overslaan! Op een levensechte balans kun je je eigen ‘voetafdruk’ testen. Wellicht maak je met nieuwe inzichten voortaan andere keuzes. Ilse van den Dungen begeleidt bezoekers hierbij en zij wordt geassisteerd door leerlingen van Macropedius. Leerlingen van de afdeling Praktijkonderwijs van de Doregraaf maken een heerlijke soep, bereidt uit biologisch geteelde producten. Deze soep delen ze graag aan jou uit. En, wie weet kom je ook nog een interessant boek tegen ;-).

Ken de Herenboeren al? Dat is een kleinschalige coöperatieve boerderij waarbij gezinnen, samen 20 hectare grond pachten en een boer in dienst nemen. De gezinnen zijn de eigenaren van de boerderij en bepalen samen wat er aan groente en fruit geteeld en aan vee gehouden wordt. Het uitgangspunt daarbij: natuurinclusief werken. De eigenaren hoeven niet mee te werken op de boerderij, maar ze mogen dat wel. Wekelijks haalt ieder gezin een pakket op met producten van de boerderij. Ook iets voor jou? Kom langs op de markt!

Maak kennis met perbakfiets.nl(externe link)! Een duurzame bezorgservice waarmee lokale producten. Ook kun je deelnemen aan een rondleiding bij brouwerij Rabauw en koffiebranderij Usawa.

Wonen
Energie besparen is makkelijk! Tenminste… als je weet waarop je moet letten. Studenten in Gemert-Bakel richtten de Stichting Led’s Go Green op met als doel om alle inwoners te helpen om energie te besparen. En energie besparen is geld én het milieu sparen. Dus een win voor de inwoners en een win voor het milieu! Vanaf 8 oktober organiseert Led’s Go Green in samenwerking met partners diverse activiteiten waarmee inwoners geholpen worden om bespaarkeuzes te maken en deze uit te voeren. Wil jij bespaartips? Kom langs bij de kraam of kijk alvast op www.heerlijckduurzaam.nl(externe link). Leer alles over de voucher van €80,- die eind oktober in je brievenbus valt.

Met hitte, droogte en hevige stortbuien hebben we allemaal te maken. Op de markt vragen Duurzaam Gemert en EnergieHuis Slim Wonen aandacht voor de klimaatverandering en hoe je je woning er op kan aanpassen. In de klimaatwagen ‘Kate’ van waterschap Aa en Maas kun je drijvende auto’s zien op wegen door stortbuien. Maar je ziet ook groene oplossingen, zoals groene daken en groene gebouwen. Een maquette laat zien hoe een klimaatbestendige wijk/straat eruit zou kunnen zien. Een waterbelevenistafel toont visuele effecten én oplossingen.

Een woning-scan met een warmtebeeldcamera kan veel inzicht geven in hoe duurzaam je woning is en waar je nog winst kunt behalen. Bij de kraam van EnergieHuis Slim wonen kun je je aanmelden voor zo’n woning-scan. In de komende winter (bij voldoende lage temperatuur) komen de vrijwilligers van de werkgroep Duurzaam Gemert en het Energiehuis bij je langs om jouw woning te onderzoeken op warmtelekken. Na-isoleren bespaart niet alleen geld, maar geeft ook meer comfort!

Ben je op zoek naar meer informatie om je gevel te isoleren? Kom dan hier eens luisteren bij de kraam van Isofinish wat de mogelijkheden zijn en hoe je maximaal energie kunt besparen! Nieuwsgierig? Neem alvast een kijkje op www.isofinish.nl(externe link).

Als we in de wereld van morgen nog betaalbaar en comfortabel willen wonen, dan is het nu de tijd om je huis toekomstbestendig te maken. Maak samen met de medewerkers van SNS bank een persoonlijk stappenplan! En wie weet val je nog in de prijzen…

Gezondheid
Zwerfafval is zeer slecht voor het milieu. De kleinste deeltjes afval wordt door dieren gezien als voedsel en dat is niet schadelijk voor hun gezondheid maar ook voor de gezondheid van ons als mensen. Bepaalde soorten afval vergaan pas na 10 tallen jaren zo niet 100 jaar of helemaal niet. Daarom zet Schoon Gemert-Bakel zich met 270 vrijwilligers in voor een schoon en dus gezond Gemert-Bakel. En dat doen ze met veel plezier! Ze willen graag iedereen bedanken die hun afval wel opruimt.

Als gemeente gaan we graag met jou in gesprek over positieve gezondheid: wat kan je wel, wat vind je belangrijk en wat zou je anders willen. Wat kan jou helpen om hierover te praten en de start te maken je gezondheid te verbeteren. We kijken verder dan alleen de lichamelijke kanten van gezondheid; aanpassingsvermogen, hoe je je voelt, hoe je zelf je keuzes bepaalt en hoe je mee kunt blijven doen. Kortom: wat maakt

Neem contact op

Adres:
Ridderplein
Ridderplein 1 Ridderplein
5421CX Gemert
Plan je route
Afstand:

Wanneer

  • Zaterdag 8 oktober 2022 12.00 - 17.00 uur

Locatie