Ongewoon alledaagse kunst en foto’s

t/m 14 maart

Een goed idee is zelden eenzaam. Vaak wordt gezocht naar de Heilige Graal in de kunst. Iets wat nog niet eerder is bedacht of gemaakt. Maar heel veel kunst is juist gebaseerd op kunst die al eerder is g…

Een goed idee is zelden eenzaam. Vaak wordt gezocht naar de Heilige Graal in de kunst. Iets wat nog niet eerder is bedacht of gemaakt. Maar heel veel kunst is juist gebaseerd op kunst die al eerder is gemaakt. Anders gezegd: als kunstenaar sta je in wezen steeds op de schouders van een ander.” Deze gedachten waren voor fotograaf Jan Dirk van der Burg uitgangspunt voor de tentoonstelling ‘Ongewoon alledaags’, te zien in Kunsthal Helmond. Op uitnodiging van het museum maakte hij een selectie van circa 35 kunstwerken uit de collectie. Jan Dirk van der Burg is sinds 2018 de trotse drager van de titel Fotograaf des Vaderlands. Voor hem was de museumcollectie aanleiding om in ‘Ongewoon Alledaags’ begrippen als originaliteit en authenticiteit te toetsen aan de kunstwerken. Op de meeste schilderijen, beelden, foto’s en tekeningen reageert hij gepast met een visueel bijschrift. Daartoe koos Van der Burg foto’s uit zijn eigen rijke archief als fotograaf. Het levert humorvolle en vaak verrassende commentaren en associaties op.

‘Ongewoon alledaags’ toont werk van onder andere Alphons Freijmuth, Sjef van Schaijk, Dick Verdult, Klaus Hoefs, Jan Knap, Frans Franciscus, Maria Roosen, Esther Janssen, Twan Janssen, Elise Tak, Merijn Bolink, Rob Verf, Sven Kroner, Geer van Velde, Bert Sissingh, Gé-Karel van der Sterren, Martin Voorbij, Frank Breuer, Martin Parr, Mattijs van den Bosch, Ulla-Stina Wikander en natuurlijk Jan Dirk van der Burg zelf.

Neem contact op

Adres:
Museum Helmond locatie Kunsthal
Museum Helmond locatie Kunsthal
Frans Joseph v Thielpark 7
5707 BX HELMOND
Plan je route
Afstand:

Wanneer

  • Elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 13 maart 2022 10.00 - 17.00 uur
  • Gesloten: 1e Kerstdag, 1 januari, Carnaval (zaterdag t/m maandag).

Locatie