Café De Wieger - Antonietta Toffolo

donderdag 16 november

Zij vertelt over mozaïek en de veelzijdigheid daarvan

Een voorproefje:
“Ik ben geboren en getogen in Eindhoven. Mijn vader was werkzaam in terrazzo/granito, marmer en mozaïek. Ik ben er dus eigenlijk…

Zij vertelt over mozaïek en de veelzijdigheid daarvan

Een voorproefje:
“Ik ben geboren en getogen in Eindhoven. Mijn vader was werkzaam in terrazzo/granito, marmer en mozaïek. Ik ben er dus eigenlijk in opgegroeid. Hij kende Hendrik Wiegersma ook persoonlijk. Wij vermoeden dat hij voor Wiegersma werkzaamheden heeft verricht, mogelijk een terrazzo vloer of een granito aanrecht, dat was toen ‘in’, maar daar zijn we niet helemaal achter. Het is ook moeilijk om dat nu nog precies na te gaan. Als kind van ca. 5 jaar ben ik zelf als ‘patiënt’ bij Wiegersma geweest. Dat was een gedenkwaardig bezoek, waar ik me nog best wat van kan herinneren, zowel van de persoon als de inrichting van het huis. Ik heb behalve in Nederland ook in het buitenland gestudeerd w.o. de Italiaanse taal in Perugia/Umbrië. Eén van de vakken was kunstgeschiedenis. Mijn hobby is altijd in de creatieve hoek geweest. Schilderen, tekenen, beeldhouwen etc. en met mozaïek werken kan dan niet achterblijven natuurlijk. Samen met Francesco (een Italiaanse mosaicista/mozaïekwerker) heb ik eens een mozaïekworkshop georganiseerd in Italië. Van hem heb ik natuurlijk ook veel kennis opgedaan. De belangrijkste mozaïekschool ter wereld, die ik persoonlijk erg indrukwekkend vind, ligt in Noord-Italië en daar heb ik ook regelmatig mensen rondgeleid.

Mozaïek
kun je eigenlijk van allerlei materialen maken. De eerste mozaïekwerken zijn al vele eeuwen voor Christus gevonden en die bestonden uit verschillende kleuren klei. Maar ook werken in stukken gekleurd steen, schelpen en ivoor zijn gevonden. De rijke Romeinen versierden de wanden en vloeren van hun huizen. Dat deden ze bijvoorbeeld met mozaïek. Zij gebruikten meestal stukjes steen in verschillende kleuren. Het gebruik en toepassing van mozaïek heeft in al die eeuwen wel een interessante ontwikkeling meegemaakt en heeft ook de kunst beïnvloed.”

Neem contact op

De Wieger Deurne
De Wieger Deurne
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
Plan je route

Reserveer nu

Wanneer

  • Donderdag 16 november 2023 om 20.00 uur

Prijzen

  • € 5,00 p.p.

Locatie