Tentoonstelling in de ateliers: Jeanny van Lieshout

t/m 15 januari 2023

Centraal staat haar indrukwekkende Women’s Lib Army, een kunstwerk dat sinds 2012 groeiende is. De inspiratie voor haar markante schilderijen en tekeningen haalt Van Lieshout voornamelijk uit krantenknipsels, gedichten en literatuur. Vaak keren thema’s als het menselijk leven, vrouwen, liefde, strijd en eenzaamheid terug in haar werk

Beroemde en/of inspirerende vrouwen  
Van Lieshout toonde Women’s Lib Army voor het eerst in 2014 in het Venrays Museum. In h…

Centraal staat haar indrukwekkende Women’s Lib Army, een kunstwerk dat sinds 2012 groeiende is. De inspiratie voor haar markante schilderijen en tekeningen haalt Van Lieshout voornamelijk uit krantenknipsels, gedichten en literatuur. Vaak keren thema’s als het menselijk leven, vrouwen, liefde, strijd en eenzaamheid terug in haar werk

Beroemde en/of inspirerende vrouwen  
Van Lieshout toonde Women’s Lib Army voor het eerst in 2014 in het Venrays Museum. In het nog steeds groeiende werk staan beroemde en/of inspirerende vrouwen als Frida Kahlo, Ingrid Bergman en Tracey Emin centraal. Tot 2014 had ze 93 portretten gemaakt, inmiddels is een leger van 616 vrouwen ontstaan. Zo’n 250 portretten zijn straks in de Ateliers van De Wieger te zien. De basis van de werken wordt gevormd door een foto op A-4 formaat met daar overheen in gouache haar eigen versie van de betreffende vrouw. Ook heeft Van Lieshout portretten van vrienden en van zichzelf gemaakt. Nog regelmatig komt ze inspirerende vrouwen tegen die aan het groeiende leger worden toegevoegd. 

Jeanny van Lieshout (Horst, 1957)
doorliep van 1975-1980 de lerarenopleiding Tehatex in Nijmegen en van 1980-1982 de Jan van Eijck Academie te Maastricht. Van Lieshout had een solotentoonstelling in Het Bonnefanten museum Maastricht in 1982 en in Venray in 2014. Haar werk maakt sinds 1982 onderdeel uit van groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland. 

Op zondag 30 oktober 2022 is kunstenaar Jeanny van Lieshout van 13:00 tot 16:00 uur aanwezig in De Wieger Deurne om over haar werk te vertellen.

De vrouw centraal  
Het werk van Jeanny van Lieshout sluit aan bij de andere tentoonstellingen die momenteel in De Wieger te zien zijn, en waarin ook de vrouw centraal staat. Naast Vrouwenpalet – haar kunst, haar verhaal, met werk van vrouwelijke kunstenaars uit de periode 1900-1950 waaronder Charley Toorop, Hanny Korevaar en Charlotte van Pallandt, is ook de tentoonstelling Topvrouwen! te zien, met werk van en over vrouwen uit de eigen collectie. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten door en/of over vrouwelijke kunstenaars bij te wonen waaronder lezingen, rondleidingen en een documentaire over Karin Leyden. 

Klein Atelier 
Het werk Women’s lib army 2012-2020 van van Lieshout, waarvan een deel het gehele kleine atelier beslaat, bestaat inmiddels uit circa 600 portretten en begint met vrouwenportretten uit de kunstgeschiedenis, de literatuur, muziek, film… Het zijn ontmoetingen waarbij telkens zelfportretten toegevoegd zijn.  Het zijn aquarellen en gouaches van gekopieerde vaak bewerkte foto’s uit kranten, internet en zelfgemaakte foto’s. Soms zijn het iconische foto’s, herkenbaar als zodanig, anderen zijn anoniem en worden door het werk aan de vergetelheid ontrukt. De lijsten met namen zijn belangrijk, maken nadrukkelijk deel uit van het werk. Bijvoorbeeld: 510. Dunya Khayame, actrice, theatermaker, Amsterdam 1981, “Ik ben geen statement, ik ben gewoon mezelf”. 

Opkamer
Hier is een aantal beschilderde tassen uit haar werk SHOPDOTCOM te zien. Papieren draagtassen, symbool van onze consumptiemaatschappij. Gaandeweg groeide de collectie, de teksten op de tassen gingen een rol spelen in het totaalbeeld van dit werk.

Groot Atelier
Het meest opvallende werk van bijna 5 m2 in deze ruimte is “Het vlot van de Medusa” 2015-2016 Olieverf op linnen, in vier lagen geschilderd. Een eerste opzet van vluchtelingen in een tent die een schuilplaats zoeken, het water stijgt, er worden streken uitgehaald met mensen, de dood is nabij. 

Tentoonstelling Vrouwenpalet  
Naast het werk van Jeanny van Lieshout is de tentoonstelling Vrouwenpalet, waarin 24 vooruitstrevende vrouwelijke kunstenaars centraal staan, nog tot en met 20 november te bezichtigen.

Neem contact op

Adres:
De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
Plan je route
Afstand:

Meer informatie

Meer informatie

Wanneer

  • Elke woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag en dinsdag t/m 15 januari 2023 12.00 - 17.00 uur

Locatie