Tentoonstelling Keigaaf! de Peelrandbreuk

t/m 1 november

Dwars door Deurne, vlakbij de Ossenbeemd, loopt de Peelrandbreuk: een geologische breuklijn, die zijn naam dankt aan de Peel. Ontdek er alles over op deze expositie

Ligging Peelrandbreuk
Grofweg volgt de breuklijn de lijn Roermond-Meijel-Neerkant-Liessel-Deurne-Bakel-Gemert-Uden-Heesch. De Peelrandbr…

Dwars door Deurne, vlakbij de Ossenbeemd, loopt de Peelrandbreuk: een geologische breuklijn, die zijn naam dankt aan de Peel. Ontdek er alles over op deze expositie

Ligging Peelrandbreuk
Grofweg volgt de breuklijn de lijn Roermond-Meijel-Neerkant-Liessel-Deurne-Bakel-Gemert-Uden-Heesch. De Peelrandbreuk loopt slechts op een paar honderd meter van de Ossenbeemd. Dwars door het Heiakkerpark. De ligging van het Groot en Klein Kasteel én de ligging van de watermolen aan het Haageind heeft alles te maken met de Peelrandbreuk. Zelfs het ontstaan van de Deurnese Peel en de Mariapeel is mede te danken aan de ligging van deze breuk. Echter, weten maar zeer weinig mensen wat de Peelrandbreuk is of waar deze te vinden is. Dat is de reden van de Ossenbeemd als natuur- en Milieucentrum om dit bijzondere geologische verschijnsel  centraal te stellen. Dit seizoen in de vorm van de tentoonstelling Keigaaf: de Peelrandbreuk! en een aantal nieuwe vaste elementen.

Op de expositie kunnen bezoekers uitgebreid en op een unieke manier kennis maken met de Peelrandbreuk:

Onderland: een unieke ervaring
Bezoekers worden a.h.w. de ondergrond ingezogen in de interactieve video-installatie Onderland van van beeldend kunstenaar Michiel van Bakel, oorspronkelijk afkomstig uit Deurne. Met zijn interactieve video-installatie brengt hij de Peelrandbreuk op een unieke manier tot leven. Onderland is een interactieve video over de onzichtbare ondergrond bij een fascinerend stuk natuur dat bijna niemand kent. Het brengt de Peelrandbreuk, de vegetatie, de kenmerkende wijst en hetgeen onder de grond gebeurt op een heel andere manier tot leven. Zodra er iemand langs loopt (sonar) begint het kunstwerk te spelen. De logische opbouw in de video is gekoppeld aan de afstand van de kijker tot het scherm. Van bovengronds bos en moeras reist die via door ijzer oranje gekleurd grondwater (wijst) en wortelstelsels naar diepere aardlagen. En beleeft daar de gratis kunstwerken die niet door mensenhanden gemaakt zijn.

De bezoeker beleeft vijf stadia van de Peelrandbreuk in beeld en geluid, hoe dichterbij je komt hoe dieper je de grond in wordt gezogen. Het videoproject komt voort uit het werk van de eco-hydroloog Jon Mensink (Avallo-advies). Er is gebruik gemaakt van opnames tijdens de sleufwerkzaamheden voor onderzoek naar de Peelrandreuk in Bakel en Uden. In een van de peilbuizen is een microfoon opgehangen, waarmee het geluid uit de Peelbodem is vastgelegd: de bezoeker leert dus met beeld en geluid de bodem steeds dieper en beter kennen.

Lakprofielen
Aansluitend op de video-installatie Onderland kunnen bezoekers genieten van een drietal lakprofielen (bodemafdrukken) van de breuk: natuurlijke kunstwerken rechtstreeks uit de breuk bij de boerderij van Bijzonder Brabants en beschikbaar gesteld door de gemeente Deurne.

Liessel aan Zee? Vondsten uit de Brink
Ja, heel vroeger lag Liessel nog aan zee! En dat is terug te zien in een tweetal vitrines van het Museum Klok & Peel uit Asten  met vondsten van haaientanden, walviswervels, een mammoetkies uit de waterplas de Brink in Liessel, inderdaad: afkomstig uit de tijd dat Liessel nog aan zee lag! Daarnaast heeft de Ossenbeemd de hand weten te leggen op een aantal echte mammoet-botten.

Stenen en mineralen
Vondsten van zwerfstenen en ijzeroer is kenmerkend voor de omgeving van de Peelrandbreuk. Deze worden in een breed perspectief geplaatst in de vooral ook op (gezinnen met) kinderen gerichte tentoonstelling Stenen & Mineralen, die ingaat op de oorsprong van zwerfstenen, kiezels, diamant, basalt, kalksteen, steenkool en nog veel meer. Op de expositie is daarnaast een flinke zwerfsteen te zien, die dit jaar  op het Riet bij werkzaamheden tevoorschijn kwam: een kwartsiet net als zijn grote broer de Jaap van de Leijsing, op de markt in Liessel. En natuurlijk ook flinke stukken ijzeroer, die vanaf het begin van de ijzertijd gebruikt werd voor de ijzerproductie.

17e eeuwse waterleiding
Bezoekers kunnen zich verbazen over de 17e -eeuwse kannenbuizen, de oudste waterleiding van Deurne, gevonden op de Peelrandbreuk in de buurt van de spoorwegovergang in de Zeilberg. De kannenbuizen zijn beschikbaar gesteld door Heemkundekring N.N. Ouwerling.

Zonne-energie-spel Wat hoort bij wat?
Nieuw spel over de Peelrandbreuk. Hier kunnen bezoekers hun kennis van de Peelrandbreuk testen.

Fiets- en wandelroutes over de Peelrandbreuk
Er zijn een tweetal wandelroutes in de omgeving van de Ossenbeemd uitgezet: een kleine route, de 'Kasteelwandeling', van 2,5 km en een grotere van 8 of 10 km 'Over de Peelrandbreuk en langs de Vlier'. Klik op de titels om de route-informatie te bekijken. Daarnaast is in samenwerking met Bijzonder Brabants een fietsroute 'Over de Peelrandbreuk' ontwikkeld van ongeveer 25 km. Samen met Bijzonder Brabants worden gedurende het seizoen speciale arrangementen samengesteld, waarmee de fietsroute te combineren is. De routes starten op de parkeerplaats van de Ossenbeemd.

Tevens te bezichtigen Mini-tentoonstelling: Gasloos & duurzaam wonen
Parallel aan de expositie over de peelrandbreuk wordt het duurzaamheidscircuit van de Ossenbeemd gedurende dezelfde periode uitgebreid met een mini-expositie Gasloos & duurzaam wonen, specifiek gericht op kinderen/gezinnen. Zij kunnen op een speelse manier van alles en nog wat over het brede onderwerp duurzaamheid:

  • Hoe kun je flink op je energierekening bezuinigen?
  • Waar verspil je zonder het te weten?
  • Hoe levert jouw tuin een bijdrage aan biodiversiteit?
  • Wat is een voedselbos of een eetbare tuin?
  • Zonnepanelen, zonnecollectoren, een warmtepomp: wat zijn dat nou eigenlijk?

Reserveren

Reserveren

Wanneer

  • Elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag t/m 1 november 2022 13.00 - 17.00 uur

Prijzen

  • Gratis Groepsbezoek buiten reguliere openingstijden: € 2,50 p.p. met een minimum van € 25,00.
  • Groepsbezoek buiten reguliere openingstijden € 2,50 p.p. met een minimum van € 25,00. Reserveringen via info@ossenbeemd.nl

Locatie