History of Gemert-Bakel

You landed on an old version of this page. Go to the new one!

De gemeente Gemert-Bakel heeft een rijke geschiedenis, die terug gaat tot de negende eeuw.

Bakel

Midden in de dorpskern van Bakel staat de “St. Willibrorduskerk”, gebouwd in de 15e eeuw en volledig gerestaureerd in 1974. De kerk is samen met de “Bakelse Standaardmolen” uit 1752 een rijksmonument. Tevens vind je in Bakel museum “De Tolbrug” waar oude landbouwwerktuigen en een grote collectie oude gebruiksvoorwerpen tentoongesteld worden.

Elsendorp

Ten westen van Gemert-Bakel ligt het kerkdorp Elsendorp. Een typisch voorbeeld van een peelontginningsdorp aan de rand van de Peel. Heden is Elsendorp voornamelijk agrarisch.

Gemert

Gemert, diep gelegen in het Brabantse land, is een van de beter bewaarde dorpen in Zuidoost Brabant en heeft een lange en bewogen geschiedenis, die terug te volgen is tot circa 800 na Christus. Door de eeuwen heen heeft Gemert de sfeer van dit uitzonderlijke verleden weten te behouden. Uitzonderlijk, omdat Gemert een zelfstandig staatje onder het oppergezag van een Duitse kruisvaartorde was. Deze status als zelfstandige “Grondheerlijkheid” werd in 1271 officieel door Hertog Jan 1 van Brabant bevestigd en bestond tot 1794.
De Duitse ridderorde begon in 1391 met de bouw van het huidige kasteel van Gemert-Bakel. Dit prachtige monument wordt tot begin 2010 door de “Paters van de Heilige Geest” bewoond en is in de loop der jaren meerdere malen herbouwd (na verwoestingen en branden), verbouwd en gemoderniseerd.

Handel

Door de band met de Kruisvaartorde, werden ook de gehuchten en kerkdorpen in de omgeving van Gemert beïnvloed. Zo ontstond in het naburige kerkdorp Handel een bedevaartsoord, dat jaarlijks nog duizenden pelgrims trekt. Handel geldt als het oudste bedevaartsoord in Noord-Brabant en heeft een aantal unieke monumenten en bezienswaardigheden.
 

Milheeze

De molen “Laurentia” is een zeer fraaie, achtkantige, bergmolen gebouwd in 1893 en opengesteld voor publiek. In de bossen tussen Milheeze en de Rips wordt zand en grint gewonnen. Na afgraving zal het gebied veranderen in een groot recreatieterrein.

De Mortel

Ten zuidoosten vinden we de Mortel, waarvan de eerste sporen van vaste bewoning dateren van voor het jaar 1000.
 

De Rips

In 1875 kwam schapenboerderij “De Rips” gereed, genoemd naar een riviertje dat nog steeds in de omgeving stroomt en dezelfde naam draagt. De Rips ligt in een prachtig natuurgebied en je vindt er nog vele karakteristieke bosarbeiderswoningen en grote boerderijen.

Maar in Gemert-Bakel vind je niet alleen historische attracties. Er bestaat ook een modern Gemert met een groot industiepark, winkelgalerij en een zeer uitgebreid en gevarieerd aanbod van restaurants en gezellige cafés, een groot sportcentrum, modern zwembad en theater. Kortom in Gemert-Bakel blijken een rijke historie, gemoedelijke sfeer en een moderne samenleving hand in hand te gaan.

Welkom in Heerlijckvrij Gemert-Bakel!

 

Zie voor een uitgebreider historisch overzicht de pagina over de dorpen in Gemert-Bakel.