Procession Handel

Ieder jaar vindt de Handelse Processie plaats in het laatste weekend van juni, geïnspireerd door het eeuwenoude Mariabeeld in het Noord-Brabantse dorpje Handel. Het werd begin 13e eeuw de bron van verering door velen en maakte Handel tot een Maria-bedevaartsoord. Het jaarlijks terugkerende evenement duurt een heel weekend en trekt steeds meer belangstellenden uit Nederland én het buitenland naar Handel.

De processie begint in het Limburgse Valkenswaard op de zaterdagochtend om vervolgens via Eindhoven, Nuenen, Lieshout en Gemert in Handel te eindigen. De route van zo'n 40 kilometer wordt door de bedevaartgangers te voet afgelegd. Er worden ook huifkarren ingeschakeld, bedoeld om proviand en spullen mee te vervoeren en om vermoeide lopers een uitvalsbasis te bieden.

De zondag is gereserveerd voor de 40 kilometer terug. Dan zal blijken hoezeer de eerste dag in de benen is geslagen en hoe inspirerend de tocht al met al is!

Processie Handel

Wie meedoet aan de processie komt ook langs de 'Kèskesdijk.' Een weg met maar liefst zeven kleine kapelletjes met daarin beelden die de Zeven smarten van Maria voorstellen. Ter hoogte van Handel worden de deelnemers welkom geheten door de zogenaamde 'kleine processie,' waarin de 'Mariatroon' meegedragen wordt en waarin kinderen, de zogenaamde 'bruidjes met bloemen' meelopen.

Aangekomen in Handel is er nog meer te zien in het bijzondere bedevaartdorp. Zo ligt er achter de kerk een processiepark, met daarin het 'wonderbare putje' met geneeskrachtig water. De eeuwenoude route kent tradities die nog altijd een diep religieuze betekenis hebben, maar die ook puur vanuit cultureel oogpunt heel boeiend zijn! Natuurlijk is de Handelse Processie tegelijkertijd een sportieve uitdaging in de prachtige natuur van het Zuiden van Nederland.

Handelse bedevaart

In de 'Moederintentie' van de Broederschap der Handelse Processie - de organisatoren van de Handelse bedevaart - wordt één van de voordelen van de Handelse Processie benoemd: het opgaan in een groter geheel en samen 'vanuit het verleden naar morgen trekken.' 'Op zoek naar warmte en geborgenheid.' Het gedicht beschrijft in een notendop de bedoeling van de Handel processie en spreekt van dromen en verlangen, rust en vrede, troost en bemoediging. Saamhorigheid is voor veel deelnemers misschien wel de belangrijkste factor die de bedevaart naar Handel zo bijzonder maakt.

Daarna kunt u lekker genieten van een drankje op het terras of misschien wel een hapje eten bij restaurant Gemert.