Klokkengieterij Petit & Fritsen

Rond 1690 komt Nicolas Jullien, telg uit een oud klokkengietersgeslacht, met zijn kinderen, waaronder Alexius en Maria naar Nederland en vesti…

Rond 1690 komt Nicolas Jullien, telg uit een oud klokkengietersgeslacht, met zijn kinderen, waaronder Alexius en Maria naar Nederland en vestigt zich in Weert. Nadat de kinderen van Maria, die met de chirurgijn Jean Petit gehuwd was geweest, met de dood van hun moeder in 1703 wees waren geworden, haalde Nicolas hen naar Weert. Aldaar leerden zij het vak bij hun oom Alexius. Van de kinderen Petit vestigden zich omstreeks 1720 Jean Petit in Helmond en zijn broer Joseph in Someren. Josephs zoon Alexius verhuisde in 1787 naar Aarle-Rixtel samen met zijn zonen Henricus, Everardus en Alexius jr. Zijn dochter Aldegonda huwde met Izaac Fritsen. Toen Henricus als de laatste Petit in 1815 met klokkengieten ophield, werd de gieterij voortgezet door Henricus Fritsen, de zoon van Aldegonda Petit en Izaac Fritsen. Sindsdien heet de klokkengieterij Petit & Fritsen. Ofschoon veel ouder stamt de klokkengieterij officieel uit het jaar 1660 waarmee de Klokkengieterij Petit en Fritsen het op twee na oudste familiebedrijf van Nederland is.

Sinds 1907 is de klokkengieterij gevestigd in het monumentale pand aan de Klokkengietersstraat 1 in Aarle-Rixtel. Vanaf 1 mei 2014 is de klokkengieterij overgenomen door Eijsbouts te Asten.
In het pand bevindt zich nog de enige met hout gestookte gietoven van Europa.

Wilt u meer weten over klokkengieterij Petit & Fritsen kijk dan op: www.petit-fritsen.nl

Neem contact op

Klokkengietersstraat 1
5735 EH Aarle-Rixtel
Plan je route

Locatie