Bezienswaardigheden in de Peel

Een kennismaking met het Land van de Peel is er eentje vol hoogtepunten. Kom naar het zuidoosten van Brabant om te wandelen en fietsen in Nationaal Park de Groote Peel of op de Strabrechtse Heide. Stap door de poorten van Kasteel Helmond en proost op het goede leven in het Bavaria Brouwerijcafé. Prikkel je zintuigen in de vele musea en verken de sfeervolle dorpen vol bezienswaardigheden. 

 

Museum Helmond

Eén museum, twee locaties, drie collecties. Wie een bezoek brengt aan Helmond kan niet om het imposante kasteel heen. Dwaal door een spannende wereld van ridders en kasteelheren en ontdek het bijna 700 jaar oude kasteelverhaal. Vanuit het kasteel wandel je zo richting het kenmerkende Boscotondocomplex, waar Kunsthal Helmond wisselende fotografie- en kunsttentoonstellingen presenteert.

Museum Helmond

Nationaal Park de Groote Peel en de Deurnese- en Mariapeel

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Land van de Peel. Hier is rust en ruimte in overdaad beschikbaar. Blikvanger is het natuurgebied de Pelen, bestaande uit Nationaal Park de Groote Peel en de Deurnese- en Mariapeel. Dit Natura 2000-gebied is een hotspot voor vogelaars en biedt eindeloos veel mogelijkheden voor fietsers en wandelaars. Vlonderpaden, uitkijktorens, vogelhutten en knuppelbruggen leiden je dwars door het ooit ondoordringbare moerasgebied.

 

Meer natuur in de Peel

Bavaria Brouwerij, Lieshout

Midden in het Land van de Peel staat de grootste onafhankelijke brouwerij van Nederland. Al 300 jaar lang wordt op deze plek het bekende Bavaria bier gebrouwen. Tijdens de Bavaria brouwerijtour krijg je een kijkje in het gehele brouwproces. Begin- en eindpunt van de tour is het Bavaria Brouwerijcafé: de plek om tijdens een bezoek aan de Peel even een biertje te doen.

Plan een biertoer

Museum Klok & Peel, Asten

Ruim 2000 jaar aan Peelgeschiedenis én de grootste collectie luidklokken en beiaarden (klokkenspellen) ter wereld. Museum Klok & Peel in Asten presenteert bezoekers twee unieke tentoonstellingen. Bekijk een replica van de grote klok van de Notre-Dame, die in Asten is gegoten, leer zelf klokkenluiden en bespeel een beiaard. De Peelcollectie neemt je mee op een reis door de rijke natuurhistorie van de Peelregio, waar je oog in oog staat met indrukwekkende fossielen en een bezoek brengt aan de oerzee.

Plan je bezoek

Strabrechtse Heide, Someren

Nergens ervaar je de weidse natuur zoals op de Strabrechtse Heide. Een immens gebied waarin heidevelden worden afgewisseld met vele vennen, waaronder het grootste natuurlijke ven van Nederland. Vanuit Someren starten talloze routes die je meenemen door de uitgestrekte natuur. Helemaal alleen ben je hier nooit: de gemoedelijke Schotse Hooglanders heten je graag van harte welkom in hun uitgestrekte leefgebied.

Ontdek de Strabrechtse Heide

Cacaofabriek, Helmond

Heden, verleden en toekomst komen op unieke wijze samen in de Cacaofabriek: de culturele hotspot in Helmond. Op de plek waar ooit cacaopoeder en chocoladeproducten van de fabrieksbanden rolden, kan je nu genieten van muziek, kunst, film en eten en drinken in een industriële setting. Bezoek het filmhuis of een expositie en combineer je bezoek met een lekkere maaltijd in de brasserie en iets lekker van de ambachtelijke chocolaterie.

Meer over de Cacaofabriek

Death Valley de Peel

Maak een reis langs bezienswaardigheden in de Peel, terwijl gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog tot leven komen. Death Valley de Peel is een thematisch routenetwerk, bestaande uit 15 fietsroutes. In totaal leiden deze je langs meer dan 100 locaties in het Peellandschap, die gezamenlijk het verhaal vertellen van de Peel gedurende de oorlog. 

 

Beleef Death Valley

Michelinster restaurant de Rozario, Helmond

Je even helemaal in de watten laten leggen, dat kan bij De Rozario in Helmond. Het restaurant van chefkok Jermain de Rozario wordt al jarenlang beloond met een Michelinster. In het centrum van Helmond tovert hij met zijn team gerechten op tafel met een ziel en een verhaal.

Meer over De Rozario

Boerenbondsmuseum, Gemert

Het boerenleven is kenmerkend voor het Land van de Peel. De plek waar boeren al van oudsher vorm geven aan het land door te ontginnen, bewerken en vernieuwen. In het Boerenbondsmuseum ontdek je de wereld van de Peellanders op het platteland anno 1900. Wandel door de originele boerderijen en ambachtshuisjes, bezoek het plattelandsschooltje, de klompenmakerij en de oude stroomtram.

Plan je bezoek

De Brabantse Kluis, Aarle-Rixtel

Ingesloten tussen natuurgebied De Biezen en de Grotelse Heide, ligt de Brabantse Kluis. Ervaar de Brabantse gastvrijheid in het hotel en restaurant, gevestigd in een voormalig kloosterboerderij naast het statige Missieklooster Heilig Bloed. De Brabantse Kluis is een ideale pauzeplaats of uitvalsbasis voor wandel- of fietstochten door de mooie omgeving.   

Ontdek wat er te doen is

Op de kaart - Stippel je route uit langs alle top bezienswaardigheden in de Peel