Een kennismaking met het Land van de Peel is er eentje vol hoogtepunten. Kom naar het zuidoosten van Brabant om te wandelen over vlonderpaden in Nationaal Park de Groote Peel of fiets langs de bloeiende heide op de Strabrechtse Heide. Stap door de poorten van eeuwenoude kastelen en proost op het goede leven. Prikkel je zintuigen in de vele musea en verken de sfeervolle dorpen vol bezienswaardigheden. Ontdek onze top 10 van dingen die je gezien of gedaan moet hebben tijdens je verblijf in de Peel!

 

Wandelen over vlonderpaden en knuppelbruggen

Hou je voeten droog en wandel over de vlonderpaden en knuppelbruggen in de Peel. Genieten van de weidse uitzichten in Nationaal Park de Groote Peel, bewonder de bloeiende heide vanaf het vlonderpad op de Strabrechtse Heide en sta oog in oog met Schotse Hooglanders bij het vlonderpad op Landgoed de Stippelberg. Ook op de Strabrechtse Heide heb je grote kans dat je de kudde tegenkomt.

Bekijk de mooiste vlonderpaden
Wandelend over het vlonderpad op Landgoed de STippelberg Vlonderpad in de Groote Peel Grazende hooglander naast het vlonderpad op Landgoed de Stippelberg

Mysterieuze kastelen en statige landgoederen

Verspreid in het Land van de Peel liggen mysterieuze kastelen en statige landgoederen. Van Nederlands grootste vierkante waterburcht, Kasteel Helmond tot het landelijk gelegen romantische Landgoed Croy. Van de roerige geschiedenis van de Duitse Ridders bij Kasteel Gemert tot bombardementen bij Kasteeldomein Haageind en Kasteel Asten. Ze vertellen je het verhaal van toen en nu. 

Bezoek kastelen in de Peel

Reis door de Peel met het Peelpaspoort

Haal je gratis paspoort op en ontdek eeuwenoude kastelen, indrukwekkende fossielen bij Museum Klok & Peel, knuffel met kalfjes bij Herberg de Brabantse Kluis, eet smakelijke pannenkoeken en reis terug in de tijd bij het Boerenbondsmuseum. Net als bij een echt paspoort, krijg je stempels op elke locatie. Met opdrachten, puzzels en een kleurplaat is het een echt activiteitenboekje geworden, volop inspiratie voor een bezoek aan de Peel.  

Ga op pad met het Peelpaspoort

Samen buiten spelen

Waar je ook naartoe gaat in de Peel, er is altijd iets bijzonders te beleven in de buitenlucht. Volg vlonderpaden, IVN-routes en kaboutersporen dwars door de natuur. In het Zandbos in Deurne kunnen kinderen zich uitleven in de natuurspeeltuin midden in het bos. Trek je schoenen uit bij blotevoetenpad in het Toon Kortooms Park, beklim uitkijktoren het Belfort, of leer iets nieuws over de Peelrandbreuk bij De Ossenbeemd. Ontdek de Peel met frisse lucht in je longen en (blote) voeten in de aarde. Buiten wacht het avontuur! 

Buitenspelen met het hele gezin
Blote voetenpad Toon Kortoomspark Op zoek naar kabouters in de Peel

Fietsen langs de bloeiende heide

Rond augustus en september gebeurt er iets magisch op de heidevelden in de Peel. De heide tot bloei en tovert zo de toch al mooie natuur om tot een paars sprookjeslandschap. 

Waar moet je naartoe om de bloeiende heide op haar mooist te bewonderen? De Peel heeft veel natuurgebieden waar je tijdens een mooie wandeling kunt genieten van deze paarse zee.  

Waar bloeit de heide
Bloeiende heide tijdens zonsondergang op de Strabrechtse Heide

Bruisende evenementen

Van tentoonstelling tot festival en van markt tot theatervoorstelling. Feest jij mee met de inwoners van de Peel? Er is altijd wel wat leuks te doen voor iedereen. Van klassieke concerten in de Warande, voorstellingen in het openluchttheater of spraakmakende tentoonstellingen in Museum Helmond. Bekijk de agenda en vermaak je het hele jaar door! 

Bekijk de agenda
Optocht Boerenbondsmuseum in Gemert

Proef de smaak van de Peel

In de Peel wordt volop genoten van het leven. Dat proef én beleef je. Verwen jezelf en een ander met een exclusief diner bij sterrenrestaurant de Rozario of verwen jezelf op een wellness weekendje weg bij Glundr.  

Proef de pure smaken van het land en tap zelf melk of pluk een prachtig veldboeket! Verse groenten kopen, rechtstreeks van het land? De boeren in de Peel nodigen je uit op hun erf om zelf te komen proeven, ontdek het label Product uit het Land van de Peel

 

Ontdek meer eten & drinken
Wellness tuin Glundr

Cultuursnuiven in de musea in de Peel

Laat je verwonderen in de vele musea in de Peel. Met kunst, geschiedenis, lokale legendes en Brabantse iconen is er voor iedereen iets bijzonders te beleven.  

Van de uitgebreide kunstcollectie in Museum de Wieger of de verrassende wereld van computers in het Home Computer Museum. De Peel telt bovendien een aantal van de leukste kidsproof musea in Nederland zoals het Boerenbondsmuseum, Kasteel Helmond en Museum Klok & Peel. Ideaal voor dagje uit met het hele gezin! 

Verder lezen voor de cultuursnuivers

Verstillen, bezinnen en verwonderen

Monumentale kloosters, indrukwekkende kerken en mystieke kapellen nodigen uit om te verstillen, bezinnen en verwonderen. De religieuze plekken vormen een bron van verhalen uit het verleden en nodigen je uit om op bijzondere wijze kennis te maken met de regio.  

Steek een kaarsje aan in de Mariagrot in Mariahout, overnacht in een klooster, wandel een van de kloosterrondwandelingen bij Aarle-Rixtel of Gemert en bezoek een van de vele kerken. 

Ontdek het religieus erfgoed

Bijzonder overnachten

Of je nu wakker wordt met uitzicht op een alpaca weide, midden in het bos of in een voormalig kloosterboerderij. Er zijn bijzondere overnachtingen genoeg in het Land van de Peel. Denk bijvoorbeeld eens aan de cabins bij In de Hei, het voormalig klooster Willibrordhaeghe of een van de hutjes op de hei bij Wonderwoods

Overnachten in de Peel

Er is natuurlijk nog veel meer - te beleven in de Peel