Toon Kortooms Park

Gezin bij het blote voetenpad Toon Kortooms Park Deurne

Het Toon Kortooms Park is gevestigd op de plek waar de bekende romanschrijver Toon Kortooms is opgegroeid. Het park is ca. 3 ha groot en bevindt zich midden in natuurgebied De Peel, waarover Toon in zijn boeken zoals 'Beekman en Beekman', 'Help de dokter verzuipt!' schreef. Het park bestaat uit:

Blotevoetenpad
Het blotevoetenpad is ca. 1,5 hectare groot en bestaat voor het grootste deel uit gemaaide …

Het Toon Kortooms Park is gevestigd op de plek waar de bekende romanschrijver Toon Kortooms is opgegroeid. Het park is ca. 3 ha groot en bevindt zich midden in natuurgebied De Peel, waarover Toon in zijn boeken zoals 'Beekman en Beekman', 'Help de dokter verzuipt!' schreef. Het park bestaat uit:

Blotevoetenpad
Het blotevoetenpad is ca. 1,5 hectare groot en bestaat voor het grootste deel uit gemaaide graspaden en bospaden; iedereen kan dus deelnemen. Rolstoelgebruikers, kinderen in buggy’s etc., zijn geen enkel probleem. Op alle paden kom je diverse ondergronden tegen die je voeten prikkelen en als het ware masseren. Ook is er een klankenpad aangelegd waar je geluid en muziek kan maken. Onderweg zijn er talloze andere belevenissen te vinden, zoals uitkijktorens, hangmatten, bankjes, tunnels en hutten. Een ware ontdekkingsreis dus! Er is na afloop gelegenheid je voeten te wassen en te drogen bij de voetenwasplaats. (Handdoekjes zolang de voorraad strekt.) Ook is er de mogelijkheid om even het blotevoetenpad te verlaten en op het terras te genieten van een lekkere kop soep of een broodje uit ons zelfbedieningsrestaurant. Je kunt dan daarna op het vertoon van je entreebewijs kosteloos weer het blotevoetenpad betreden. Kortom, het blotevoetenpad is een beleving voor iedereen!

Restaurant De Veenderij
Aan de rand van de Peel, midden in de natuur vind je restaurant De Veenderij. Ons ruime restaurant beschikt over 65 á 70 ruimtelijke zitplaatsen en in de zomer biedt het terras gelegenheid aan zeker 150 bezoekers. Geniet van het prachtige uitzicht en de avonturen van de bezoekers op het blotevoetenpad. In ons restaurant werken wij met dagverse streekproducten waaronder ook producten die we zelf verbouwen in ons park! Ook hebben we onze eigen 'Toontjes', een heerlijk broodje. Je kunt hier terecht voor een kop koffie met gebak, een lunch, diner of een van de vele arrangementen voor groepen.

Brouwerij de Peelreus
Vanaf 2016 zijn we gestart met het brouwen van ons eigen bier, de Peelreus. Het bier wordt gebrouwen met honing en heidekruid uit ons park. De naam Peelreus is afgeleid uit het boekje 'Faaske in het land der Peelreuzen' van Toon Kortooms. Op de grens van Brabant en Limburg ligt de Peel. Dat was duizenden jaren geleden een grote vlakte van heide en moerassige veengronden, met hier en daar een verdwaalde berkenboom. Tegen de Peel lagen donkere bossen. En midden in die Peel woonden de Peelreuzen. Op donkere avonden vertelden de mensen verhalen over de Peelreuzen: zij waren hoog als torens en hadden armen zo dik als boomstammen. Ze reden op hun gigantische zwarte paarden en voeren op geweldig grote vlotten. De naam Peelreus is geïnspireerd op deze mythische verhalen. Ook worden tijdens het brouwproces producten uit diezelfde Peel gebruikt. Geniet zoals de reuzen deden: GROOTS!
Zwaar blond 8.5%
Pikkedonker 8.5%
De Witte 5.5%
De Reuzin kriek 6%

Peelreus Proeflokaal 
In ons proeflokaal kun je uiteraard genieten van Peelreusbier, maar dit gezellige lokaal biedt nog veel meer mogelijkheden. Van bierproeverij tot pubquiz en familiedag tot luxe diner. Ook kun je hier je eigen bier komen brouwen onder begeleiding van een van onze brouwers tijdens een volledige workshop! In het knusse proeflokaal is de oude auto ( Renault 4CV ) van Toon Kortooms omgebouwd tot een authentieke bar. Samen met een oude jukebox en de gezellige proeftafels maakt dit je bezoek tot een geweldige ervaring! Je kunt hier bijvoorbeeld gezellig dineren met uw eigen gezelschap ( max. 25 personen) en gebruik maken van de naastgelegen biertuin.

Museum
Van 1918 tot 1944 heeft Toon Kortooms op deze plek gewoond, veel inspiratie opgedaan voor zijn boeken en een aantal werken geschreven. Op deze plek, het oude woonhuis van de familie Kortooms, is nu een museum over de bekende schrijver. Het verhaal van o.a. Beekman & Beekman kun je hier opnieuw beleven. In het knusse, maar overzichtelijke museum, is veel over zijn leven terug te vinden. Natuurlijk veel van zijn boeken waaronder de bestseller Beekman & Beekman, diverse manuscripten, schrijfgerei en andere curiosa. Ook is zijn oude werkkamer in ere hersteld en is er ieder half jaar een wisselexpositie.  Je kunt het museum bezoeken en het verhaal zelf ontdekken in de diverse vitrines, maar het is ook mogelijk een rondleiding te boeken van ca. 35 minuten.

Turfveld en plaggenhut
In 2011 hebben wij in het naastgelegen bosperceel een turfveldje blootgelegd waar, voor demonstraties, turf wordt gestoken. Op dit veldje staat een echte plaggenhut, een oude turfpers en er is nog een flinke laag turf te zien. De turf is tegenwoordig beschermd en is hier nog op een van de weinige plekken in Nederland te zien. Je kunt dit turfveld uitsluitend bezoeken onder begeleiding van een Turfstekersgids. De gidsen geven uitleg over het ontstaan van het hoogveen, de grootschalige vervening en ze vertellen hoe de turfstekers indertijd leefden.

Kunsttuin
In de kunsttuin exposeren het hele jaar door tussen de 15 en 20 kunstenaars hun kunstwerken. In onze parktuin loop je via de kleine paadjes langs diverse grote en kleine kunstwerken. Van ijzersmeden tot beeldhouwen en keramiek tot bloemsierkunst. Er is van alles te zien onderweg. Ook is er veel van deze kunst te koop. De kunsttuin is voor iedereen gratis toegankelijk en wisselt ongeveer iedere 6 maanden van kunstwerken. Laat je verrassen door de mooie sculpturen, beelden, bloemen en planten.

Expeditie de Peel
Expeditie de Peel, een unieke uitdaging voor groepen! Je waant je in de wereld van noeste Peelarbeiders waar teambuilding, uithoudingsvermogen en creativiteit centraal staan. Klik hier direct door naar meer informatie over dit groepsprogramma.

Fundamenten van het Gemeentelijk Veenbedrijf Deurne en Liessel
Via het heraangelegd Berkenbomenpad, waarover Toon schrijft in het boek Beekman en Beekman, kom je bij de fundamenten van de oude Deurnese Turfstrooiselfabriek. Deze fundamenten dateren uit het jaar 1869. De fabriek was toentertijd een grote fabriek waarin de turf uit de grootschalige vervening in het gebied werd verwerkt door de gemeente Deurne. De fabriek stond onder leiding van directeur Wouter Kortooms, vader van Toon. Zodoende groeide Toon Kortooms op deze plek in de Peel op. Ieder jaar proberen we weer meer gedeeltes van de fabriek veilig te stellen en bloot te leggen, zodat je deze kan bezoeken. Er waren in die tijd niet veel bouwtekeningen dus is het iedere keer weer een ontdekking.

Openbaar Vervoer
Het Toon Kortooms Park een eigen bushalte, buurtbus 262 stopt voor de deur.

Bereikbaarheid
Er zijn werkzaamheden tot 16 december 2022 (als het weer meezit). Tot die tijd is TKPark moeilijker bereikbaar. Zet Griendtsveenseweg 88 in je navigatie  (rijden via de witte dijk richting IJsselstein óf via Helenaveen). Dan kom jebij de parkeerplaats Halte uit en kun je via het pad door het bos naar het TKP lopen. Vanuit de parkeerplaats heeft TKP ook bewegwijzering aangebracht. 

Openingstijden

  • Let op: openingstijden kunnen afwijken tijdens feestdagen
  • NB. Tijdens de zomervakantie en tijdens de herfstvakantie ook op maandag en dinsdag open 10.00-18.00u. Voor groepen ook 's avonds open op aanvraag

Kenmerken

Locatie

Neem alvast een kijkje