Beeld Bernadette

Het processiepark in Mariahout is al een kunsterk op zich, met een fraaie geschiedenis die teruggaat to thet ontstaan in 1933.Pastoor van Eijn…

Het processiepark in Mariahout is al een kunsterk op zich, met een fraaie geschiedenis die teruggaat to thet ontstaan in 1933.Pastoor van Eijndhoven zorgde voor de bouw van de kerk. In 1930 maakt Van Eijndhoven een bedevaart naar Lourdes en was daar zo van onder de indruk dat hij in Mariahout de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk stechtte. Het uitdragen van zijn devotie voor Onze Lieve Vrouwe van Lourdes kwam in alle facetten terug. Zo werd rond 1950 het beeld van Bernadette geplaatst. De sokkel waar het beeld op staat heeft een schulprand aan de bovenzijde en is van kunststeen. Het beeld zelf is va kalksteen, Bernadette draaft klompjes en heeft de handen gevouwen. De visioenen van de Franse katholieke heilig Bernadette Soubirous uit Lourdes, vormen d ebasis van |Lourdes als bedevaartsoord. In 1858 zag zij haar eerste verschijning. 75 jaar later in 1933 werd zij heilig verklaard, in hetzelfde jaar als dat de kerk in Mariahout werd gebouwd.

Twee beelden van Maria en Bernadette, geplaatst in een processiebos ten noorden van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk en de Lourdesgrot. Het bos is aangelegd in 1935, evenals de vijver die ontstond bij het bouwrijp maken van de grond. In het dichtbegroeide bos staan langs de slingerende paden 3 te beschermen objecten uit ca. 1935. Het in 1946 gebouwde openluchttheater valt buiten de rijksbescherming.

Bij de vijver staat op een sokkel van het torenmodel een beeld van de H. Bernadette. De sokkel met een schulprand aan de bovenzijde is van kunststeen. Het beeld is van kalksteen en is gesigneerd: Gebr. v. Eck Eindhoven. Bernadette draagt klompjes en heeft de handen gevouwen. In de as van het beeld van Bernadette een kunststenen bloembak. Deze staat op een getrapte sokkel met drie bollen, waarop de platte schotel rust.


Neem contact op

Adres:
Mariastraat 25
5738AH Mariahout
Plan je route
Afstand:

Locatie