Aflevering 27 'Holten's molen'

Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.

Holten's molen

Leven van de wind: dat valt voor een molenaar eind negentiende eeuw niet mee. De korenmolens concurreren met elkaar om klandizie. In zijn splinternieuwe beltmolen aan de rand van het dorp gaat Louis Holten daarom ook olie slaan. Bovendien laat hij de molen een houtzaag aandrijven. Het zijn deze drie functies die Holten's molen ruim tweehonderd jaar later uniek maken: in heel Europa is er geen enkel exemplaar dat dit allemaal tegelijk kan. Het ingenieuze systeem van houten assen en tandwielen vraagt vakkundige bediening, en vereist het nodige onderhoud.

In de jaren tachtig ziet het er voor deze oude molen heel anders uit. Het gemeentebestuur heeft de sloopvergunning al aangevraagd. Een nutteloze toren is ze, zonder kap en zonder wieken, jammerlijk uitgebrand.

De ijlings opgerichte Stichting Holten's Molen koopt haar voor het symbolische bedrag van één gulden, en weet haar met behulp van vele vrijwilligers en donateurs in oude luister te herstellen, met inbegrip van de houtzagerij. De wieken suizen rond, de molenstenen draaien, de oliepers stampt, de boomzaag zingt. Dit is het ritme van eeuwen geleden. De tijd schijnt hier stil te staan - omdat alles er weer beweegt. 

Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.