Aflevering 12 'Klein Kasteel'

Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.

Klein Kasteel

Eerder dan het Groot Kasteel is het Klein Kasteel gebouwd, eerst alleen als woontoren. Later werd er een boerderij-gedeelte tegenaan gezet; weer later nog een andere aanbouw. Het markante kasteeltje, bekend als het Oud Huys, ligt vlakbij de watermolen over de Vlier. We spreken dan al van Deurnen, later nog eenmaal verbasterd tot Dornen, waarna het definitief Deurne zal blijven (hoewel oudere inwoners steevast Deurze zeggen).

Willemszoon van Doerne geldt als de oudst bekende heer van Deurne die - eind veertiende eeuw - in het Klein Kasteel heeft gewoond. Tot begin zestiende eeuw zou het de residentie blijven van de heren van Deurne. Daarvoor huisden die op Ter Vloet, hun landgoed aan het Kerkeind.

De bijgebouwen van het Klein Kasteel zijn later in hun geheel vervangen. Naast de lage boerderij-aanbouw, links van de toren, verscheen aan de rechterkant het hoge herenhuis. Zo ging het karakteristieke pand de twintigste eeuw in. Het Klein Kasteel staat ook te boek als woonhuis en atelier van de kunstenaars Otto van Rees - die het betrok in 1923 - en Pieter Wiegersma, die er vanaf 1942 woonde. Al heeft het geen woonfunctie meer, dit is een van de weinige gebouwen uit Deurnes gloedvolle historie dat vrijwel intact bewaard is gebleven.

Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Borduurwerk door leden Paramentengroep Parochie Heilige Willibrord Deurne

Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.