Aflevering 16 'Het Groot Kasteel'

Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.

Groot Kasteel

Pronkstuk aan het Haageind was vele eeuwen het Groot Kasteel, dat bij de bevrijding in 1944 jammerlijk verwoest werd, en ondanks alle plannen nooit is herbouwd. De granaat van een Britse tank zette het sierlijke slot in vuur en vlam. Hoewel zich er Duitse soldaten verschansten - en er een slotgracht omheen ligt - was het niet gebouwd als verdedigingswerk, maar als sjieke edelmanswoning.

Wanneer je zo'n zevenhonderd jaar geleden een kijkje neemt in het beekdal van de Vlier, begrijp je waarom het Groot Kasteel het Klein Kasteel al bij de bouw naar de kroon stak. Wat een grandeur! Eindelijk had Deurne een residentie die de heerlijkheid waardig was. Toch verbleef de familie Van Doerne er aanvankelijk maar weinig. Dit veranderde pas toen zich een opvolger aandiende die het woongenot van zijn Groot Kasteel op waarde schatte. Het Klein Kasteel daarentegen werd door hem bestempeld als een 'quat en ongevallig' gebouw. Laatste kasteelheer was Theodore baron de Smeth.

Al ging de rijke inrichting compleet verloren, en rest ons niet meer dan een ruïne, de restanten vormen nog altijd die bijna magische entree van het dorp. Het Dinghuis, waar lange tijd de rechtbank zetelde, is wél in oude luister hersteld.

Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.