Aflevering 17 'De Halle'

Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.

De Halle

Langs de rode draad ben je alweer een heel eind op weg naar onze tijd. Eeuwenlang vormt de Willibrorduskerk nu het hart van het dorp, al moet de toren - de hoogste van Peelland - door blikseminslag vanaf 1737 een hele tijd zijn spits missen. In een aparte ruimte bij de kerk, de Halle, zetelt voor die tijd de rechtbank, in handen van schout en schepenen. Hier zijn ook officiële publicaties aangeplakt, totdat de Halle wordt vervangen door het 'gebodenhuisje'. Een piepklein gebouwtje van waaruit de veldwachter formele aankondigingen en gemeentelijke besluiten bekend maakt. Later zal het eerste gemeentehuis op deze plek verrijzen.

Tussen vier palen, met een touw eromheen, vindt de rechtszitting plaats. Vandaar de uitdrukking 'een geding aanspannen'. Tegenover de kerk staat de kaak opgesteld, de schandpaal waaraan veroordeelden worden vastgebonden om hun lijfstraf te ondergaan: het 'aan de kaak stellen'. Voor hun doodstraf door ophanging gaan misdadigers naar de Galgenberg in de Liesselse bossen; later naar de Rakt, halverwege Helmond.

Al die tijd speelt de rechtspraak, de voltrekking van het vonnis inbegrepen, zich dus goeddeels af in de schaduw van de kerk: welhaast in het verlengde van de goddelijke gerechtigheid. Op aarde grenst de hemel aan de hel.

Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.