Aflevering 2 'De eerste bewoners'

Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.

Aflevering 2 'De eerste bewoners'

Om de eerste bewoners te zien moeten we een stukje terug naar de toekomst. Kijk, daar zijn ze. Een nederzetting in de Peel, lang voordat die haar naam kreeg. Net een Afrikaans huttendorpje. Er kringelen rookpluimen omhoog. Vlakbij stroomt een beekje.

Je begrijpt meteen waarom ze deze plek kozen. Niet te hoog en te droog, maar hoog en droog genoeg. Ze kennen de aarde, zo mooi als ze alles hebben benut om hun eigen huisjes te bouwen, van takken, leem en riet. Van stenen maken ze werktuigen om hun akkers te bewerken. En wapens om op herten te jagen, want ze leven van vruchten en vlees. Bovendien weet je maar nooit wie je tegenkomt: iedereen wil wel op zo'n fijn plekje wonen. Er zijn nog geen grenzen. De mensheid verspreidt zich. Dit is de steentijd.

Langzaam vormen zich de eerste wegen. Olifantenpaadjes, gemaakt door mensen - die allemaal hetzelfde spoor volgen. Van rivier naar rivier. Van rookpluim naar rookpluim. Waar vuur was, en water, daar was leven.

Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.