Aflevering 20 'Nederlands Hervormde kerk'

Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.

Nederlands Hervormde kerk

'Als je naar het klokje van de protestantse kerk luistert, dan word je langzaam maar zeker doof.' Tot eind jaren vijftig van de vorige eeuw doen dit soort bakerpraatjes de ronde. Dus houden kinderen, op weg naar de fraterschool, wel eens hun oren dicht. Ook voor het klokje van de protestantse school.

De weerzin tegen protestanten - de meesten afkomstig van boven de grote rivieren - was diepgeworteld onder katholieken. Dat had alles te maken met de protestantse onderdrukking waaronder ze zo lang gebukt waren gegaan, maar ook met het grote verschil in geloofsbeleving. Geen altaar in de Nederlands Hervormde Kerk, gebouwd in 1817 aan de Dorpsstraat, toen de katholieken hun kerk weer terug hadden. De kansel maakt hier de dienst uit, met vooraan de bank van Theodore baron de Smeth.

Enkele jaren later verrijst verderop het huis van de dominee. Hiermee houden de schermutselingen in het dorp niet op. Zo gaat daar tijdens de Belgische Opstand een schot hagel door het bovenlicht van de voordeur. Dèr! Deurne kiest partij voor het katholieke zuiden. Intussen is het witte huis een van Deurnes meest markante monumenten. Zangeres Aaltje Noordewier-Reddingius werd er geboren.

En langzaam kwamen de gelovigen, zogezegd, nader tot elkaar.

Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.