Aflevering 24 'De Harmonie'

Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.

De Harmonie

Er zit muziek in Deurne. Het is een muzikaal dorp - en dat is het.

De Koninklijke Harmonie Deurne vormt het grootste succesverhaal. Als je in 1874 bij de allereerste repetitie van Fanfare Deurne bent, in die rokerige herberg 't Man, begrijp je welke weg dit goedwillende gezelschap nog heeft af te leggen naar het landskampioenschap in 1974. Niemand kent natuurlijk het notenschrift. Twee keer per week repeteren ze, onverdroten, met een jenevertje om het af te leren.

Aan het begin van de vorige eeuw vormt deze Harmonie Deurne een bloeiende muziek- en toneelvereniging, met een concert voor de pauze, en een toneelstuk daarna. Een jaarlijkse traditie, die direct volle zalen trekt.

Zoals de KHD niet meer weg te denken is uit Deurne, heeft de Zeilberg zijn Harmonie Excelsior, in 1920 eveneens begonnen als fanfare, en kent Vlierden zijn Fanfare Wilhelmina, dat jaar ook opgericht als fanfare én toneelvereniging. In de Neerkant groeide Fanfare Sint Willibrordus vanaf 1927 langzaam uit tot een eigentijdse muziekvereniging. Helenaveen kent sinds 1960 zijn onvolprezen Wilona, toen er in Deurne de Wilberttamboers bij kwamen, en over het spoor drumfanfare De Vrolijke Tippelaars.

In alle straten is al meer dan een eeuw muziek te horen.

Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.