Aflevering 25 'Het rijke Roomse leven'

Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.

Het rijke Roomse leven

God ziet u. Deze hint naar het hiernamaals, op vele plaatsen te lezen, wijst iedereen lange tijd de weg. Langs de doopvont en het altaar, de biechtstoel en de kloostermuren, die in Deurne vanaf de Heilig Hartkapel aan de Markt bijna één aaneengesloten front vormen van de Visser naar de Kruisstraat, voorbij het patronaat, tot het hek rond de pastorie aan de Kerkstraat. Van de wieg tot het graf wordt er over je gewaakt, en voor je gezorgd. Door de zusters en de fraters, de pastoor en de kapelaans - die je leren dat een mens altijd opnieuw kan beginnen, en dat al zijn zonden zijn vergeven, zolang hij maar berouw heeft.

Met pracht en praal wordt God vereerd. In lange processies, met misdienaars en meisjes in het wit, als bruidjes van Christus. In die oude Willibrorduskerk, met de hoogmis vol wierook, aan de plechtige communiebank. En in alle kerkdorpen, die nog eens acht parochies vormen - alle met hetzelfde ritme, gericht op de eeuwigheid.

Alles en iedereen in dienst van het hogere. Tot eind jaren zestig blijft het rijke Roomse leven in Deurne in stand. Onze kerken vormen zoveel jaar later de stille getuigen.

 

Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.