Aflevering 28 'Meneer Hub'

Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.

Meneer Hub

In de vorige eeuw zijn er dorpsgenoten zonder wie Deurne er anders uit zou zien. Dat geldt zeker voor dr. Hub van Doorne.

Meneer Hub, zoals iedereen in Deurne hem liefkozend noemt. Een uitvinder, jazeker, met makkelijke oplossingen voor moeilijke constructies, getuige bijvoorbeeld de variomatic, waardoor zijn auto's zonder versnellingsbak kunnen. En een fabrieksdirecteur, Captain of Industry, die DAF samen met zijn broer Wim tot grote bloei brengt. Maar bovenal een man die verbonden blijft met zijn personeel, en met de inwoners van het dorp waar hij is opgegroeid.

Als zoon van een hoefsmid fabriceert Hub in 1926 zijn eerste trapauto. Kijk, daar gaat het wagentje, op de keien bij het kasteel. Hij is tamboer bij de harmonie, en lid van Kracht Door Oefening. Deze gymnastiekvereniging vormt na de oorlog - samen met zijn medemuzikanten - de basis van amateurcircus 't Hoefke, waar zijn tweelingdochters Anny en Tiny optreden met hun paarden.

Ook heeft Deurne dankzij Van Doorne dan al zijn eigen theater, met bioscoop. Het dorp deelt in de welvaart die de familie ten deel valt. Zijn zoon Martien zal later zorgen dat het Cultuurcentrum er kan komen. Adel verplicht, zo heet dat.

Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.