Aflevering 36 'Koninginnedag'

Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.

Koninginnedag

Een forse uitbreiding van het gemeentehuis, waarbij in het centrum de eerste grote appartementencomplexen verrijzen, is net klaar als koningin Beatrix op 30 april 1986 het dorp bezoekt. Koninginnedag wordt er al sinds de jaren vijftig gevierd, maar niet eerder gebeurde dat in aanwezigheid van Hare Majesteit. Natuurlijk moet de lucht vandaag schoon zijn: boeren is verzocht vooral niet te gieren.

Het koninklijk gezelschap arriveert per hoftrein, waarna de koningin overstapt in een open rijtuig, samen met prins Claus, burgemeester Van Genabeek en Dries van Agt, commissaris van de koningin in Noord-Brabant. Wereldkampioen Tjeerd Velstra ment zijn vierspan langs de gilden, de harmonie, Fanfare Wilhelmina, De Wilberttamboers, Ponyclub 't Hoefke en Drumfanfare Deurne. Vanaf gemeenschapshuis De Vierspan en winkelcentrum De Martinet wandelen de gasten onder grote belangstelling naar de Markt. De plannen voor Wolfsberg, met een cultureel centrum, zijn nog in de maak.

Bij het gemeentehuis laten talloze verenigingen aan een stralende koningin Beatrix zien wat Deurne op cultureel gebied zoal vermag. En ook de sportclubs tonen hun kunnen. Maar na een korte pauze vertrekt het gezelschap alweer, voor de doortocht via Liessel en Neerkant naar Meijel. De Deurnese schooljeugd speelt intussen lustig verder. 

Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.