Boerenbondsmuseum Gemert

Vandaag kunnen we ons nauwelijks voorstellen hoe zwaar het plattelandsleven was. Dag in dag uit zwoegden de boeren op hun akkers. Handige ambachtslui zoals mandenvlechters, smeden, klompenmakers en wevers verbaasden met hun knappe handwerkjes. In het Boerenbondsmuseum gaat u terug naar deze tijd en ervaart u het leven in een Peeldorp anno 1900. De ruim 200 enthousiaste vrijwilligers maken van dit levend openluchtmuseum een unieke belevenis. Het ANWB-publiek verkoos het museum in 2016 zelfs tot ‘leukste uitje van Brabant’! Het Boerenbondsmuseum is dan ook ideaal geschikt als leuke groepsactiviteit in Gemert.

Boerenbondsmuseum Gemert

In het Boerenbondsmuseum Gemert staat de tijd wel stil. De tuinen en akkers liggen erbij zoals vroeger. Op en rond het dorpsplein staan typische ambachtshuizen en voorzieningen. U treft er onder meer een dorpsschooltje, een bakhuis, een café en een charmant snoepwinkeltje. Tijdens uw bezoek herontdekt u verloren gewaande technieken in de handkrachtzuivelfabriek, smidse, klompenfabriek, houtzagerij en het weefhuis.

Jong en oud zullen beslist genieten van een bezoek aan het Boerenbondsmuseum Gemert. Kinderen halen hun hartje op met de levende have. In het boerderijgedeelte krioelt het van de ezels, geiten, kippen, kalkoenen, cavia's en konijnen. Auto’s zijn uit den boze, maar de huifkar en tram leveren ook prima werk.

Historische optocht Gemert

Het is interessant om vooraf de activiteitenkalender te bekijken. Er zijn geregeld leerrijke demonstraties van allerlei ambachten. De themadagen in het zomerseizoen zijn erg populair. Het museum heeft ook buiten de zomermaanden verschillende uitschieters met jaarlijks terugkerende activiteiten, zoals de historische optocht, nostalgische kermis en een gezellige winterschaatsbaan.

Dit openluchtmuseum bevindt zich op een wel heel bijzondere locatie in Gemert. Het hart van het museum is namelijk het geboortehuis van Pater Gerlachus van den Elsen (1853-1925). Deze Nederlandse pater staat ook bekend als de ‘boerenapostel’. Pater van den Elsen zette zich een leven lang in voor de Brabantse boeren. Hij verenigde de arme boerenstand in verschillende organisaties. Samen stonden deze boerencoöperaties veel sterker. Het ZLTO (de vroegere Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond) en de Rabobank zijn hier vandaag zelfs de rechtstreekse erfgenamen van. De permanente museumtentoonstelling belicht deze belangrijke figuur en zijn vele verwezenlijkingen.

Volg Gemert-Bakel op social media - Tips, inspiratie en de laatste nieuwtjes