Wandelen in de Peel

Ontdek welke wandelroutes de Peel te bieden heeft en duik meteen in de rijke geschiedenis van deze streek. Zo leer je meer over het landschap van deze regio wanneer je de wandelroute langs de Peelrandbreuk volgt. Deze breuklijn loopt dwars door het peelgebied heen en heeft een belangrijke invloed op de natuur in de regio. Zo zie je bij rivier de Vlier soms roestkleurig water naar boven drijven. Dat is water dat diep uit de aarde komt, rechtstreeks uit de Peelrandbreuk. Stop tijdens de wandeling ook eens bij het bezoekerscentrum van de Ossenbeemd. Hier leer je dankzij een expositie meer over de Peelrandbreuk en hoe deze geologische breuklijn het landschap beïnvloedt.

Noord-Brabant heeft genoeg pracht en bijzondere natuur, waaronder het grootste ven van Nederland. Dit ven ontdek je wanneer je de Beuven route volgt. Ga in dit stuk van de Peel wandelen om het weidse karakter van deze streek te ontdekken. In eerste instantie loop je door dichtbegroeide bossen, maar het volgende moment kijk je uit over een groot ven en uitgestrekte heides. Schotse Hooglanders grazen in dit gebied, waarbij ze de natuur op de meest authentieke manier in toom houden. Deze variatie van flora en fauna maakt wandelen in de Peel zo bijzonder.

Wil je in de Peel wandelen en meteen mooie boslandschappen ontdekken? Laat je dan verrassen door de natuur bij Landgoed Stippelberg. Hier geniet je niet alleen van de rustige sfeer en prachtige omgeving van een bos, maar bezoek je ook het bijbehorende landgoed. Geniet van de Engelse tuinen en zie hoe hoge bomen statige lanen vormen. Een van de beste manieren om van deze wandelroute in de Peel te genieten, is door onderweg een tussenstop te maken bij de uitkijktoren. Zo zie je het landschap van de Peel vanuit een heel nieuw perspectief.

Natuur, cultuur en avontuur komen moeiteloos samen wanneer je gaat wandelen de Peel. Dat ontdek je bijvoorbeeld bij de Deurnese Peel. Hier zijn wandelroutes uitgestippeld die door moerasachtige gebieden leiden, waarbij je knuppelbruggen moet nemen om het landschap te trotseren. Verder kom je langs historische dorpen, zoals Griendtsveen. Deze gemeente speelde een belangrijke rol in de turfwinning in de Peel, waar vandaag de dag nog altijd veel resten van te zien zijn. Onderweg naar dit dorp wandel je langs de kabbelende beekjes en door de dichtbegroeide bossen die de natuur van de Peel verrijken.

Wandelen Groote Peel

Ga je in Nationaal Park de Groote Peel wandelen, dan heb je verschillende bijzondere wandelpaden om uit te kiezen. Een van de hoogtepunten in dit park is het Boswachterspad, waarbij je in de voetsporen treedt van de boswachters die dit unieke stukje natuur in goede staat houden. De route is 5 kilometer lang en leidt je langs de knuppelbruggen, een uitkijktoren en verschillende informatiepanelen die je over de geschiedenis van de Groote Peel vertellen. Zo ontdek je tijdens één wandeling wat de verschillende wandelroutes Groote Peel te bieden hebben.

Ga je op pad met kinderen? De kleintjes hebben een bijzondere manier om de natuur van de Groote Peel te verkennen. Zij volgen het Kabouterpad, waarbij ze niet alleen het landschap, maar ook de kleine kabouters van deze streek bewonderen. Met een knapzak in hand gaan ze op zoek naar kaboutersporen en voeren ze verschillende opdrachten uit. Dat maakt wandelen Groote Peel meteen een avontuur voor groot en klein.

Wil je zeker weten dat je geen enkele van de typerende knuppelbruggen van de Groote Peel mist? Wandel dan over de wandelroute Knuppelbruggen. Hierbij ontdek je het moerasachtige landschap van dit park als geen ander, want overal om je heen vind je drassige veenlanden die voor bijzondere flora en fauna zorgen. Natuurlijk heeft de Groote Peel ook wandelroutes die beter begaanbaar zijn, bijvoorbeeld voor mensen in rolstoelen of wandelaars die slecht ter been zijn. Ontdek daarvoor het familiepad dat volledig verhard is.

Wat je wensen ook zijn, in Nationaal Park de Groote Peel krijg je de kans om vrijuit te dwalen door de natuur van Noord-Brabant.
 

Wandelen in Helmond

Volg Gemert-Bakel op social media - Tips, inspiratie en de laatste nieuwtjes