Herenhuis - Helmond

Dit statige herenhuis in neoclassicistische stijl werd in 1835 gebouwd in opdracht van de koopman J. A. Bots. In 1857 werd het pand verkocht aan J. A. Raymakers van het later opgerichte textielbedrijf J. A. Raymakers & Co. Tegenwoordig heeft het pand een winkelfunctie.

Het tweelaagse bakstenen pand wordt gekenmerkt door een vierkant klokkentorentje. In de attiek (de versierde verhoging in het schilddak) is een venster met stralenmotief aangebracht.

Het herenhuis heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de sociaaleconomische ontwikkeling van de industrialisatie in oostelijke Noord-Brabant, in het bijzonder de ontwikkeling van een ook op landelijk niveau prominente industrie-as aan de Zuid-Willemsvaart. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de wijze waarop sobere doch waardige neoclassicistische motieven worden gebruikt om de representatie van de burgerij en fabrikanten te verhogen. De panden hebben ensemblewaarden als onderdeel van een industrie- en doorvoergebied van nationaal niveau.

Neem contact op

5707 LB HELMOND
Plan je route

vanaf jouw locatie

Locatie