De Goede Moordenaar | Gemert

Van paardekracht naar zonnekracht

De nieuwe 'Goede Moordenaar' is min of meer een replica van de originele stoomtram, die van 1883 tot 1937 reed over het traject 's-Hertogenbosch - Helmond.
De oorspronkelijke stoomtram reed over een railweg en bewoog zich voort dankzij stoom. De replica is een tram op l…

Van paardekracht naar zonnekracht

De nieuwe 'Goede Moordenaar' is min of meer een replica van de originele stoomtram, die van 1883 tot 1937 reed over het traject 's-Hertogenbosch - Helmond.
De oorspronkelijke stoomtram reed over een railweg en bewoog zich voort dankzij stoom. De replica is een tram op luchtbanden en maakt gebruik van zonne-energie. De nieuwe tram lijkt uiterlijk wel op zijn illustere voorganger maar binnenin zit hightech van nu: zonnepanelen en accu's. De komst van de stoomtram kwam, doordat er een eind 19e eeuw behoefte was om Gemert e.o. makkelijker en sneller (wat is snel: over een ritje Helmond - 's-Hertogenbosch deed men met de stoomtram nog altijd ruim 3,5 uur) te verbinden met omliggende steden als Helmond, Veghel en 's-Hertogenbosch. Een functioneel vervoermiddel toen, een functioneel vervoermiddel nu, want ook nu is de nieuwe tram voortgekomen uit de behoefte om mensen, via een vorm van openbaar vervoer, te verplaatsen binnen de Gemeente Gemert-Bakel.

De nieuwe tram is, net als zijn voorganger, niet meer dan een metalen doos als locomotief. Gezien de lage snelheid (hij kan zo'n 25 km/ uur) hoeft hij niet aerodynamisch te zijn. Het grote platte dakoppervlak op de wagon biedt plaats aan zonnepanelen. Het vervoermiddel zelf is relatief licht van gewicht. De retro-versie heeft een donkere beplating en op de locomotief zijn kenmerken aangebracht die doen herinneren aan de oorspronkelijke stoomtram.

De Goede Moordenaar rijdt op aanvraag bij het Boerenbondsmuseum 0492-366444

Bovenstaande regeling is onder voorbehoud van beschikbaarheid.  Neem contact op

Met De Goede Moordenaar op pad
Pandelaar 106
5421 NJ Gemert
Plan je route

vanaf jouw locatie

Kenmerken

Locatie

Neem alvast een kijkje