Toon Kortooms Park

Het terras en het Blote voetenpad zijn geopend, wo t/m zo 12-18u. Vanaf 5 juni is de binnenhoreca en het museum weer geopend. Voor het museum moet je tevoren reserveren via tel 0493 529590. De 2 terrassen buiten bieden plaats aan honderd mensen, hiervoor hoef je niet tevoren reserveren.

Het Toon Kortooms Park is gevestigd op de plek waar de bekende romanschrijver Toon Kortooms is opgegroeid. Het park is ca. 3 ha groot en bevindt zich midden in natuurgebied De Peel, waarover Toon in zijn boeken zoals 'Beekman en Beekman', 'Help de dokter verzuipt!' schreef. Het park bestaat uit:


Museum
Van 1918 tot 1944 heeft Toon Kortooms op dez…

Het terras en het Blote voetenpad zijn geopend, wo t/m zo 12-18u. Vanaf 5 juni is de binnenhoreca en het museum weer geopend. Voor het museum moet je tevoren reserveren via tel 0493 529590. De 2 terrassen buiten bieden plaats aan honderd mensen, hiervoor hoef je niet tevoren reserveren.

Het Toon Kortooms Park is gevestigd op de plek waar de bekende romanschrijver Toon Kortooms is opgegroeid. Het park is ca. 3 ha groot en bevindt zich midden in natuurgebied De Peel, waarover Toon in zijn boeken zoals 'Beekman en Beekman', 'Help de dokter verzuipt!' schreef. Het park bestaat uit:


Museum
Van 1918 tot 1944 heeft Toon Kortooms op deze plek gewoond, veel inspiratie opgedaan voor zijn boeken en een aantal werken geschreven. Op deze plek, het oude woonhuis van de familie Kortooms is nu een museum over de bekende schrijver. Het verhaal van o.a. Beekman & Beekman kunt u hier opnieuw beleven. In het knusse, maar overzichtelijke museum, is veel over zijn leven terug te vinden. Natuurlijk veel van zijn boeken waaronder de bestseller Beekman & Beekman, diverse manuscripten, schrijfgerei en andere curiosa. Ook is zijn oude werkkamer in ere hersteld en is er ieder half jaar een wisselexpositie over aanverwanten van Toon Kortooms. U kunt het museum bezoeken en het verhaal zelf ontdekken in de diverse vitrines, maar u kunt ook een rondleiding boeken van ca. 35 minuten.

Turfveld en plaggenhut
In 2011 hebben wij in het naastgelegen bosperceel een turfveldje blootgelegd waar, voor demonstraties, turf wordt gestoken. Op dit veldje staat een echte plaggenhut, een oude turfpers en er is nog een flinke laag turf te zien. De turf is tegenwoordig beschermd en is hier nog op een van de weinige plekken in Nederland te zien. U kunt dit turfveld uitsluitend bezoeken onder begeleiding van een Turfstekers gids. Daar wordt u uitleg gegeven over het ontstaan van veen, de grootschalige vervening en hoe de turfstekers indertijd leefden. Beleef deze unieke demonstratie turfsteken en ervaar de noeste arbeid van vroeger.

Blotevoetenpad
Het blotevoetenpad is ca. 1,5 hectare groot en bestaat voor het grootste deel uit gemaaide graspaden en bospaden; iedereen kan dus deelnemen. Rolstoelgebruikers, kinderen in buggy’s etc., zijn geen enkel probleem. Op alle paden komt u diverse ondergronden tegen die uw voeten prikkelen en als het ware masseren. Ook is er een klankenpad aangelegd waar je geluid en muziek kan maken. Onderweg zijn er talloze andere belevenissen te vinden, zoals uitkijktorens, hangmatten, bankjes, tunnels en hutten. Een ware ontdekkingsreis dus! Er is na afloop gelegenheid uw voeten te wassen en te drogen in de voetenwasplaats. (Handdoekjes zolang de voorraad strekt.) Ook is er de mogelijkheid om even het blotevoetenpad te verlaten en op het terras te genieten van een lekkere kop soep of een broodje uit ons zelfbedieningsrestaurant. U kunt dan daarna op het vertoon van uw entreebewijs kosteloos weer het blotevoetenpad betreden. Kortom, het blotevoetenpad is een beleving voor iedereen!

Kunsttuin
In de kunsttuin exposeren het hele jaar door tussen de 15 en 20 kunstenaars hun kunstwerken. In onze parktuin loopt u via de kleine paadjes langs diverse grote en kleine kunstwerken. Van ijzersmeden tot beeldhouwen en keramiek tot bloemsierkunst. Er is van alles te zien onderweg. Ook is er veel van deze kunst te koop. De kunsttuin is voor iedereen gratis toegankelijk en wisselt ongeveer iedere 6 maanden van kunstwerken. Laat u verrassen door de mooie sculpturen, beelden, bloemen en planten.

Fundamenten van het Gemeentelijk Veenbedrijf Deurne en Liessel
Via het heraangelegd Berkenbomenpad, waarover Toon schrijft in het boek Beekman en Beekman, komt u bij de fundamenten van de oude Deurnese Turfstrooiselfabriek. Deze fundamenten dateren uit het jaar 1869. De fabriek was toentertijd een grote fabriek waarin de turf uit de grootschalige vervening in het gebied werd verwerkt door de gemeente Deurne. De fabriek stond onder leiding van directeur Wouter Kortooms, vader van Toon. Zodoende groeide Toon Kortooms op deze plek op in de Peel. Ieder jaar proberen we weer meer gedeeltes van de fabriek veilig te stellen en bloot te leggen, zodat u deze kan bezoeken. Er waren in die tijd niet veel bouwtekeningen dus is het iedere keer weer een ontdekking.

Restaurant De Veenderij
Aan de rand van de Peel, midden in de natuur vindt u zelfbedieningsrestaurant de “Veenderij”. Ons ruime restaurant beschikt over 65 á 70 ruimtelijke zitplaatsen en in de zomer biedt het terras gelegenheid aan zeker 150 bezoekers.

Geniet van het prachtige uitzicht en de avonturen van de bezoekers op het blotevoetenpad. In ons restaurant werken wij met dagverse streekproducten waaronder ook producten die we zelf verbouwen in ons park! Ook hebben we onze eigen “Toontjes”, een heerlijk broodje. U kunt hier terecht voor een kop koffie met gebak, een lunch, diner of een van de vele arrangementen voor groepen.

Peelreus, het speciaal bier uit de Peel
Vanaf november 2016 zijn we gestart met het brouwen van ons eigen bier, de Peelreus. Het bier wordt gebrouwen met producten van ons park. Een heerlijk toegankelijk blond bier met een geweldige smaak. Sinds oktober 2017 is er ook Peelreus Pikkedonker, een heerlijk donker bier met heidekruid.

Tip! Groots genot! Proeverijplank met een fles Peelreus zwaar blond (75cl.) Bitterballen, kaasblokjes, Peelworst, ambachtelijk ham en brood(Toontje) met kruidenboter.

Peelreus Proeflokaal sinds 2019
In ons proeflokaal kunt u uiteraard genieten van Peelreus bier, maar dit gezellige lokaal biedt nog veel meer mogelijkheden. Van bierproeverij tot pub quiz en familiedag tot luxe diner. In het knusse proeflokaal is de oude auto ( Renault 4CV ) van Toon Kortooms omgebouwd tot een authentieke bar. Samen met een oude jukebox en de gezellige proeftafels maakt dit tot een geweldige ervaring! U kunt hier bijvoorbeeld gezellig dineren met uw eigen gezelschap ( max. 30 personen) en gebruik maken van de biertuin, een naastgelegen “eigen” terras!

Bij Toon
Op ons park houden wij bijen. Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van vele planten en hebben daarom indirect een rol van ongeveer dertig procent in de keten van al het menselijk voedsel. Onze honing wordt gebruikt in diverse van onze gerechten en brouwen wij ons bier, De Peelreus Zwaar Blond!

Openbaar Vervoer
Het Toon Kortooms Park een eigen bushalte, buurtbus 262 stopt voor de deur.

Openingstijden

  • Elke maandag gesloten
  • Elke dinsdag gesloten
  • Elke woensdag 10.00 - 17.00 uur
  • Elke donderdag 10.00 - 17.00 uur
  • Elke vrijdag 10.00 - 17.00 uur
  • Elke zaterdag 10.00 - 17.00 uur
  • Elke zondag 10.00 - 17.00 uur
  • Let op: openingstijden kunnen afwijken tijdens feestdagen
  • NB. Tijdens de zomervakantie en tijdens de herfstvakantie elke dag open 10.00-18.00u. Voor groepen ook 's avonds open op aanvraag

Kenmerken

Locatie