De mooiste kerken in de Peel

Het Land van de Peel wordt gesierd door prachtige kerken. De meeste zijn opengesteld of te bezoeken tijdens bijzondere vieringen. Meer weten over de geschiedenis en architectuur? In diverse kerken zijn rondleidingen mogelijk met een gids. 

 

De Heilige Lambertuskerk in Helmond

De fraaie Lambertuskerk wordt beschouwd als de moederkerk van alle kerken in Helmond. Dit monument is gewijd aan de Heilige Lambertus, de patroon van de stad. De Lambertuskerk huisvest ook een imposante barokorgel, waarop regelmatig concerten worden gegeven. Naast de kerk ligt het Lambertushof, waar je je in alle rust kunt bezinnen. 

Meer informatie

St. Willibrorduskerk in Deurne

De St. Willibrorduskerk in het centrum van Deurne is zowel van binnen als van buiten indrukwekkend en werd niet voor niets uitgeroepen tot rijksmonument. De kerk telt diverse kerkschatten, zoals het Smitsorgel en het drieluik van Wiegersma. Tijdens een rondleiding neemt de kerkwacht je graag mee door de kerk, van de torenkamer tot de gewelven. Je kunt ook op eigen gelegenheid rondwandelen aan de hand van een informatiefolder, te vinden voorin de kerk. 

Opening: Buiten de kerkelijke diensten is de St. Willibrorduskerk van 1 mei tot 1 november iedere dag (behalve op zaterdag) open van 14.00-16.00 uur. Daarnaast vinden er regelmatig concerten plaats en is er elk jaar een tentoonstelling te bezoeken. Kijk voor actuele informatie over deze evenementen en de rondleidingen in de agenda

Meer informatie

Kerk van Sint-Jans Onthoofding in Gemert

Nabij het centrum van Gemert, ten noorden van het kasteel, staat deze neogotische kruiskerk. De kerk heeft nog muurwerk en een zijkapel die uit de 15e eeuw stammen. De kerk ligt op de route van de Kloosterrondwandeling, die naast de Sint-Jans Onthoofding kerk ook Kloosterkasteel Gemert, de Sint Joriskapel, voormalig klooster Nazareth en het Missieklooster in Aarle-Rixtel aandoet. 

Opening: De stiltekapel van de kerk is dagelijks geopend van 9.00u tot 18.00 uur.

St. Willibrorduskerk

Heilige Naam Jezuskerk in Lierop

De Heilige Naam Jezuskerk uit 1856 in Lierop is ontwerpen door de Duitse architect Carl Weber. Dit imposante monument is gebouwd naar de karakteristieke stijl waar Weber bekend om stond. Het is een koepelkerk met vier hoge torens en een achthoekige koepeltoren boven de vering. De buitenzijde van de koepelkerk is al indrukwekkend, maar de binnenkant maakt het met de rijkelijke versiering zeker tot een van de mooiste kerken in de regio. 

Opening: De kerk is uitsluitend toegankelijk tijdens vieringen 

Meer informatie

Heilige Maria Presentatiekerk in Asten

De Heilige Maria Presentatiekerk in het centrum van Asten is gebouwd tussen 1896 en 1898 in de toen moderne neogotische stijl. Tijdens een rondleiding met een VVV-gids hoor je van alles over de circa 125 levensjaren van de kerk met bijzondere verhalen over onder andere de verstopte schilderingen die in 2019 tevoorschijn zijn gekomen en over het hoofdaltaar van Hendrik van der Geld uit Boxtel.

De rondleidingen vinden elke eerste zaterdag van de maand plaats, en starten om 13.30 uur. Aanmelden kan via VVV Asten. De kosten bedragen € 4,50 p.p. en kinderen t/m 7 jaar zijn gratis.

Meer informatie

De Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk met Lourdesgrot in Mariahout

Naast de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk in Mariahout bevindt zich een exacte kopie van de Grot van Massabielle, zoals deze in 1935 bestond in Lourdes. De preekstoel, het hekwerk en zelfs het fonteintje met het opschrift zijn identiek. Deze attributen zijn later in het echte Lourdes weggehaald maar in Mariahout bleven ze. In 1999 werd er zelfs een steen uit de echte grot van Lourdes in de muur geplaatst.

De Lourdesgrot is te bezoeken voor het aansteken van een kaarsje. Achter de grot bevindt zich het openbaar toegankelijke processiepark. 

Meer informatie