Dag van het Kasteel

Waan je voor één dag kasteelheer of -vrouw! Beleef de kastelen in het het Land van de Peel tijdens de Dag van het Kasteel op 17 t/m 20 mei. Wandel over de landgoederen, ontdek de bewogen geschiedenis en hoor de verhalen van de kasteelbewoners.

 

Kasteel Gemert

Kasteel Gemert. Een magische plek met een eeuwenoude geschiedenis, die teruggaat tot maar liefst 1391. Gebouwd in opdracht van de landcommandeur Reinier van Husen en bewoond door de kruisridders van de Duitse Orde, was het kasteel eeuwenlang het bestuurlijk middelpunt van de regio. 

Tijdens de Dag van het Kasteel vinden er op 20 mei in de middag rondleidingen plaats.

Kasteel Gemert

Kasteel Helmond

Kasteel Helmond staat al bijna 700 jaar in het centrum van Helmond. Ontdek de geschiedenis van het kasteel door ontmoetingen met de kasteelbewoners. Op het sfeervolle binnenplein kun je op 20 mei meerdere malen kijken naar een kort toneelstuk van de enthousiaste kasteelacteurs. Zij vertellen het verhaal van het kasteel en het landelijke thema 'aan tafel'.

Kasteelgidsen
Kom jij langs? Dan tref je de kasteelgidsen vast en zeker op jouw pad door het kasteel. 

Kasteel Helmond

Ruïne Kasteel Deurne

Het 14e-eeuws kasteel is als een vierkant, gotisch gebouw, met enige invloeden van de renaissance, gesticht door een telg uit de familie Van Doerne, een verre neef van de heer van Deurne. Vanaf de 16e eeuw woonden hier de heren van Deurne, en werd het de ‘residentie’. In de 17de en 18de eeuw is het kasteel twee maal verbouwd. Bij de restauratie in 1906-08 zijn blinde muren uit de 18e eeuw afgebroken. Het kasteel zag er toen weer zo uit als in het midden van de 17de eeuw. Bij de bevrijding van Deurne in 1944 is het kasteel door een beschieting en brand grotendeels verwoest, waarna de ruïne in 1952 is verstevigd.

Op de dag van het Kasteel is er muziek, drankjes, heerlijke hapjes en activiteiten voor jong & oud!

Kasteeldomein Haageind
Kasteelruíne van Deurne

Kasteel Asten-Heusden

De idyllische ruïne roept een bewogen verleden op van ontginningen, oorlogen en heksenvervolgingen. De laatste oorlog is het kasteel noodlottig geworden, in 1944 vindt er een aanslag op het kasteel plaats waarbij het gebouw tot ruïne is verworden. De burcht mag dan ten onder gegaan zijn, de voorburcht staat er nog in haar volle glorie en is al de eeuwen dat ze bestaat voortdurend bewoond geweest.

Op de dag van het Kasteel zijn er rondleidingen door gidsen, activiteiten voor kinderen, muziek en kan je genieten van de mooie omgeving en de natuur rondom deze bijzondere plek.

Kasteel Asten

Wandelen en fietsen - Langs kastelen

Kastelen op de kaart - Stippel je eigen route uit