Het Laarbeekpad - Etappe 2 (van 5)
Algemene informatie over de 5 etappes van Het Laarbeekpad
Het Laarbeekpad is een circa 75 kilometer lange meerdaagse wandeltocht over het grondgebied van gemeente Laarbeek Waterpoort van de Peel opgedeeld in vijf etappes. De gemeente wordt gevormd door vier dorpen: Beek en Donk, Aarle-Rixtel, Lieshout en Mariahout. De meerdaagse wandeltocht gaat door het centrum van de gemeente, op en langs de rand. In etappe twee gaat het pad een klein stukje over de rand om een lus in de Molenheide te voorkomen.
In het centrum van de gemeente wordt enkele keren beek de Goor…
Algemene informatie over de 5 etappes van Het Laarbeekpad
Het Laarbeekpad is een circa 75 kilometer lange meerdaagse wandeltocht over het grondgebied van gemeente Laarbeek Waterpoort van de Peel opgedeeld in vijf etappes. De gemeente wordt gevormd door vier dorpen: Beek en Donk, Aarle-Rixtel, Lieshout en Mariahout. De meerdaagse wandeltocht gaat door het centrum van de gemeente, op en langs de rand. In etappe twee gaat het pad een klein stukje over de rand om een lus in de Molenheide te voorkomen.
In het centrum van de gemeente wordt enkele keren beek de Goorloop gevolgd en gaat de wandeltocht door het buurtschap Het Laar, onder andere deze beek en buurschap Het Laar tussen de vier dorpen heeft geresulteerd in de naam Laarbeek. De gemeente, op de grens van de Meierij en de Peel is wat de term Waterpoort van de Peel al aangeeft een waterrijke gemeente met binnen de gemeente de kanalen Zuid-Willemsvaart met een passantenhaven en het Wilhelminakanaal. Niet alleen de kanalen maar ook beken de Aa en de eerdergenoemde Goorloop maar ook de kleinere beekjes zoals de Schevelingse Loop, Heieindse Loop, de Ginderdoorse Loop en de Donkervoortse Loop stromen door de gemeente, verder maken waterpartijen en vennen de term Waterpoort compleet. Laarbeek is dus een echte watergemeente. Tijdens de meerdaagse wandeltocht passeert men dan ook diverse keren bruggen en brugjes. De term toegangspoort tot de Peel is ontleend aan het feit dat de gemeente aan de rand van de Peel ligt.
Het pad is opgesplitst in vijf etappes met als startpunt en eindpunt de kern van de plaatsen waarbij in Beek en Donk dat net als Aarle-Rixtel een tweelingdorp is met het verschil dat Beek en Donk twee kernen heeft met elk een eigen kerkgebouw. Een tweelingdorp is de aanduiding van twee dicht bij elkaar ontstane dorpen met verschillende namen. De eerste etappe start in de kern van de Beek en de laatste de vijfde etappe start op de Donk om vervolgens in de kern van Beek te eindigen. De kern Beek en de kern Donk wordt gescheiden door een groene strook met daarin een muziektuin. Sinds 2003 staat in deze strook het nieuwe gemeentehuis van de in 1997 nieuwgevormde gemeente Laarbeek.
LET OP:
Een groot deel van deze wandeltocht is onverhard!
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Met dank aan: klikprintenwandel.nl
Dit ga je zien
Startpunt
Startpunt
Dorpsstraat 5
5735 EA Aarle-Rixtel
Navigeer naar startpunt
Kapel Onze Lieve Vrouw in ‘t Zand
Bosscheweg 185735 GV Aarle-Rixtel

Kapel Onze Lieve Vrouw in ‘t Zand
Kapel Onze Lieve Vrouw in ‘t Zand
Bosscheweg 18
5735 GV Aarle-Rixtel
Eindpunt
Eindpunt
Heuvel
5737 Lieshout
Navigeer naar eindpunt
Beschrijving
Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de kerk RA vertrekken, de weg volgen tot een weg aan linkerhand voor een plantsoen met kiosk, weg aan rechterhand negeren.
Bij deze weg LA, weg met het plantsoen aan rechterhand, vervolgens voorbij woning nr.5 LA, smal steegje met aan rechterhand een café inlopen, iets verder door een houten voetgangerssluis.
Voor achterzijde van woningen RA, eveneens een smal steegje.
Aan einde van het steegje, bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna LA “Kapellaan”.
Voor ingang naar een zorgcentrum, bij T-splitsing RA, kn32 volg 52, de weg volgen tot een kruising.
# Met kapel Onze Lieve Vrouw in ’t Zand aan linkerhand, deze kapel is aan het eind van de 16e eeuw gebouwd en is van oudsher een bedevaartsoord.
Bij deze kruising LA, “Janssensstraat”, wn route.
In flauwe bocht naar rechts van de weg LA “Valkendijk”, wn route, de weg volgen tot 2de weg aan rechterhand, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg RA, “Buizerdstraat”, wn route, weg met aan linkerhand een BMX terreintje.
2.
In bocht naar rechts van de weg links aanhouden, verhard voetpad met een houten voetgangerssluis, wn route.
# Verderop gaat de wandeltocht door een begrazingsgebied voor schapen, honden zijn er niet toegestaan. Als alternatief: Aan einde van het voetpad, bij kruising LA, de weg volgen tot bocht naar rechts. In deze bocht RD, breed onverhard pad. Bij T-splitsing RA, pad met iets verder een metalen afsluitboom. Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot pad aan rechterhand voor een beekje in flauwe bocht naar links van de weg. Ga verder bij punt 4 voorlaatste regel.
Aan einde van het voetpad, bij kruising RD, verharde weg, “Laag Strijp 20-22-24”, wn route, na ca. 70m gaat de weg over in een verhard voetpad, het voetpad volgen tot klaphek aan linkerhand.
Bij het klaphek LA door het klaphek, wn route, half verhard pad door grasland met verderop een 2de klaphek. 3.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een bankje links aanhouden, wn route, verderop door een klaphek en het pad verder volgen tot kruising voor de poort naar kasteel Croy.
# Als de poort open is kan men ook RD de laan volgen tot onverhard pad voorbij het bosperceel aan linkerhand. Bij dit pad LA, pad tussen gracht en het bosperceel, verderop tussen paaltjes in een beukenhaag en door een greppel. De weg aan rechterhand rechts van het plantsoentje inlopen, kn53 volg 69, de weg “Kasteelweg” volgen tot een pad aan linkerhand t.h.v. “Martien Hoeve” nr.4. Ga verder bij punt 3 laatste regel.
# De oudste delen van kasteel Croy dateren vermoedelijk uit het midden van de vijftiende eeuw. In 1472 bezat ene Rutger van Erp hier een slotje met hoeve. In 1477 verkocht hij het slotje aan Jacob van Croy, de naamgever van het kasteel. Later hebben verschillende adellijke families het kasteel bewoond en verder uitgebreid.
Bij kruising LA, verharde weg, kn52 volg 53, iets verder bij 3-sprong rechts aanhouden, “Croylaan”, wn route.
Bij splitsing links aanhouden, kn53 volg 69 (staat bij de splitsing iets verder langs de weg aan rechterhand), iets verder eveneens bij Y-splitsing links aanhouden, “Kasteelweg”, de weg volgen tot onverhard pad aan linkerhand t.h.v. “Martien Hoeve” nr. 4.
Bij dit pad LA, doodlopend onverhard pad met verderop een metalen afsluitboom. 4.
Ruim voorbij de afsluitboom RD, breed pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 50m RA, smal pad met BL bordje “Croy” en een haag aan rechter- en afrastering aan linkerhand.
Aan einde van het pad bij T-splitsing LA, vervolgens na ca.40 RA via een dammetje in een waterloop naar een lager gelegen pad aan overzijde van de waterloop lopen, direct daarna bij 3-sprong met bordje “Opengesteld” RA, het pad buigt naar links.
Voor een bosperceel, bij T-splitsing RA, het pad buigt naar links, vervolgens voorbij een bocht naar rechts RD, pad met bordje “Opengesteld” richting een stalletje aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot een pad aan rechterhand voor een beekje in een flauwe bocht naar links van de weg.
Bij dit pad scherp RA, onverhard pad met het beekje aan linkerhand, kn69 volg 30 (staat iets verder links van de weg).
Bij 3-sprong met aan linkerhand betonnen brug rechts aanhouden, wn route, het pad met beek de Goorloop aan linkerhand volgen tot een kruising met een verharde weg. 5.
Bij deze kruising RA, verharde weg, kn30 volg 54.
Voor een gracht aan linkerhand LA door houten poort met een poortje, onverhard pad, kn54 volg 59
Na ca. 170m, iets voor een houten afsluitboom LA, wn route, het pad volgen tot een T-splitsing bij een verharde weg ruim voorbij een houten poort met een poortje.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, de wn route wordt verlaten.
Voorbij beek de “Goorloop” RA, gras-/onderhoudspad met de beek aan rechterhand.
# Bij hoge waterstand van de Goorloop of als het gras-/onderhoudspad door de begroeiing lastig te belopen is, omkeren en de weg terug vervolgen, de weg volgen tot T-splitsing. Bij deze T-splitsing LA, direct daarna in bocht naar rechts van de weg RD, breed grindpad, “Croylaan nr 4-1-2”, het grindpad volgen tot kruising met de beek. Ga verder bij volgende regel beginnende bij: vervolgens na ca. 30m LA……… .
Iets voorbij een poel en bankje aan linkerhand, aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, grindpad, vervolgens na ca. 30m LA richting bos, voor het bos buigt pad naar links, iets voorbij een bocht naar rechts volgt het pad de bosrand aan rechterhand.
Na ca. 220m RD, goed herkenbaar pad door het bos aan rechterhand negeren.
Na ca. 130m RA, een goed herkenbaar pad door het bos.
Bij T-splitsing LA, het brede pad ca. 270m volgen tot kruising met smal pad en aan rechterhand een houten voetgangerssluis met bordje “Opengesteld”, smalle zijpaden negeren. 6.
Bij deze kruising RA, na ca. 90m buigt het pad naar links.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, breed pad met gescheiden verhard fietspad.
Bij kruising RA, breed recht pad, wn route.
Na ca. 350m RA, pad met 6 paaltjes en bordje “Opengesteld”, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route, iets verder het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot een kruising voorbij Gasunie paal “A521”, ruim voor de kruising wordt de wn route verlaten, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, het pad volgen tot een kruising, smal zijpad negeren.
Bij deze kruising RA, het pad volgen tot een 5-sprong (het smalle pad over een heuveltje aan rechterhand is meegeteld) ca. 50m voorbij een open plek met een ven (staat vaak droog) aan linkerhand.
Bij deze 5-sprong LA, wn route, het pad dat na ca. 80m met ruime bocht naar links om de open plek buigt die tussen de bomen door aan linkerhand te zien is volgen tot een pad aan rechterhand iets voor een kruising, overige zijpaden negeren. 7.
Bij dit pad RA, wn route, het pad loopt parallel aan het pad aan linkerhand, na ca. 60m buigt het pad naar rechts weg van het pad aan linkerhand.
Bij kruising met een smal pad RD, wn route.
Iets voor verlaten van het bos, voorbij houten paaltjes rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, iets verder eveneens rechts aanhouden, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot een 5-sprong bij een verharde weg voorbij een landbouwperceel aan rechterhand, zijpaden negeren.
Bij deze 5-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, het smalle grindpad met rij houten paaltjes en een schrikhek, wn route.
Voorbij een bankje, bij 4-sprong RD, “Heicamp”, wn route, het pad aan de overzijde van het verhard fietspad en het brede pad inlopen.
Voor bankje, bij 4-sprong LA, wn route, het brede pad volgen tot kruising voorbij woning nr.2, zijpad negeren. 8.
Bij deze kruising LA, “’t Brierke”, de wn route wordt verlaten, vervolgens bij kruising met een doorgaande weg RD, onverhard pad.
Aan einde van het pad, bij Y-splitsing links aanhouden, verharde weg, vervolgens de weg met een bocht naar links verder volgen, fietspad aan rechterhand negeren.
Bij kruising met een doorgaande weg RA de brug over, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, vervolgens voorbij een rij paaltjes links van het fietspad LA de talud afdalen, onverhard pad, beneden bij T-splitsing RA, verhard fietspad met het Wilhelminakanaal aan linkerhand.
Voorbij het fabrieksterrein van Bavaria, bij 3-sprong RA.
Bij kruising RD, het fiets-/voetpad volgen, vervolgens aan einde van het pad RD, “Havenweg”, weg aan linkerhand negeren.
Bij Y-splitsing RA, de weg volgen tot een pleintje met een kiosk, het eindpunt. Naar bushalte Bavaria, de weg Ribbiusstraat met iets verder de kerk aan rechterhand volgen tot een T-splitsing bij een doorgaande weg. Bij deze T-splitsing RA, doorgaande weg Provinciale Weg richting een rotonde, voor de rotonde is aan linkerhand bushalte Bavaria, het eindpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap
Wandelnetwerken:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.