100 jaar De Wieger Deurne - Eeuwfeest voor een monument

Het markante pand De Wieger in Deurne bestaat 100 jaar. Een eeuw geleden liet schilder-dokter Hendrik Wiegersma een statig woonhuis met praktijk en atelier bouwen. Inmiddels een rijksmonument vol historie, nu in gebruik als museum, podium en evenementenlocatie.
Bij dit jubileumjaar hoorde een bijzondere tentoonstelling; Vrouwenpalet 1900-1950, haar kunst, haar verhaal. Daarnaast werd dit eeuwfeest in de periode van 10 juli tot eind 2022 gevierd met tal van andere activiteiten in en buiten de Wieger Deurne. 

Vrouwenpalet 1900-1950, haar kunst, haar verhaal

Bij een jubileumjaar hoort een bijzondere tentoonstelling. Aan de hand van 24 onderscheidende kunstenaars werd een beeld gegeven van de vrouwelijke avant-garde in de eerste helft van de 20ste eeuw. Het werk van getalenteerde vrouwen in context: wat waren hun (on-)mogelijkheden, welke keuzes moesten zij maken én welke uitdagingen trotseren. In Vrouwenpalet stond artistiek vakmanschap, kracht en het maken van persoonlijke keuzes centraal.

100 jaar De Wieger Deurne - Een stukje historie

Huize De Wieger werd in 1922 gebouwd in opdracht van Hendrik Wiegersma. Architect Cor Roffelsen heeft in het ontwerp voortgeborduurd op Huize de Romein dat 9 jaar eerder door hem werd ontworpen. De Wieger bestond uit een woning, praktijk en apotheek. De ateliers zijn in 1929 toegevoegd.

Ontmoetingsplek kunstenaars
Door Otto van Rees en Moisy Kogan raakte Hendrik aan het tekenen en schilderen. De Wieger groeide uit tot een ontmoetingsplek voor schilders, beeldhouwers, schrijvers en dichters. De Wieger werd gedecoreerd met muurschilderingen, tegeltableaus en glas-in-loodramen. Overal hing en stond kunst, van Wiegersma zelf, maar ook van zijn vrienden Van Rees, Zadkine, Kogan en anderen. Wiegersma werd ook wel wonderdokter genoemd, hij hield er progressieve geneeswijzen op na. Patiënten kwamen van heinde en verre op zijn spreekuur. Overdag werkte hij als medicus, ’s nachts werkte hij als kunstenaar.

Museum
Hendrik overleed in 1969. Het pand De Wieger werd in 1972 aangekocht door gemeente Deurne en ingericht als museum. Je vindt er o.m. werk van Hendrik Wiegersma, kunst die hij verzamelde en kunst uit het interbellum. Regelmatig zijn er mooie wisseltentoonstellingen.

https://www.deurnewiki.nl/wiki/index.php?title=De_Wieger_(gebouw)

 

Routes - Beleef de mooiste routes rondom 100 jaar De Wieger Deurne

Locaties - Ontdek interessante plekken van 100 jaar De Wieger Deurne