Wandelen Noord-Brabant

Noord-Brabant is een veelzijdige provincie met rijke cultuur, maar een nog mooiere natuur. Hier geniet je niet alleen van dichtbegroeide bossen en kabbelende rivieren, maar ontdek je ook bijzondere veenlandschappen en kleurrijke heides. Wandelen in Noord-Brabant is vaak de beste manier om deze prachtige provincie te verkennen. Zo zie je de flora en fauna van dichtbij en heb je de mogelijkheid om urenlang te dwalen over kronkelende wandelpaden. Wat je ook wilt zien, er zijn altijd wel geschikte wandelroutes in Noord-Brabant die bij je passen. Zo genieten jong en oud van een bijzondere tocht door het Brabantse landschap.

De veelzijdigheid van de Brabantse natuur zie je het beste in de Peel. Deze streek is van oorsprong een hoogveengebied, waar water en land op een bijzondere manier samenkomen. Het oude boerenleven is hier nog altijd voelbaar en de natuur heeft er op veel plekken vrij spel. Dat maakt het zo mooi om te dwalen door het landschap van de Peel. Het is een groot gebied dat maar liefst zes gemeenten in Noord-Brabant beslaat: Helmond, Laarbeek, Gemert-Bakel, Deurne, Asten en Someren. Al deze gemeenten hebben hun eigen karakter en veelzijdige natuurgebieden waar genoeg te ontdekken valt. Je ervaart het zelf wanneer je gaat wandelen in Noord-Brabant.

Een van de hoogtepunten wanneer je gaat wandelen in Noord-Brabant is Nationaal Park de Groote Peel. Dit natuurpark is gevuld met grote waterplassen, veenputten, moerasgebieden en heides die samen voor een afwisselend landschap zorgen. Hier wandel je over authentieke knuppelbruggen en heb je ook de mogelijkheid om de meest uiteenlopende vogels te spotten. Zo voelen verschillende soorten watervogels zich thuis in dit natuurgebied. Ook buiten de Groote Peel vind je verschillende wandelroutes in Noord-Brabant. Zo wandel je door de historie van de Peel, geniet je van de bossen rondom Deurne of ontdek je de waterlandschappen bij de Strabrechtse Heide in Someren.

De verschillende wandelroutes Noord-Brabant bieden genoeg afwisseling en uitdaging voor iedereen. Ontdek het zelf tijdens je bezoek aan de Peel en laat je verwonderen door de vennen, bossen en heides van deze streek. Ben je op zoek naar inspiratie voor je volgende wandeltocht in de Peel? Ontdek dan hier de mooie wandelroutes Noord-Brabant, allemaal met een eigen karakter. Op zoek naar een dagje uit in Brabant?

 

Wandelroutes Noord-Brabant

Wil je weten welke leuke wandelroutes Noord-Brabant rijk is? Er is genoeg om uit te kiezen. Verken bijvoorbeeld het glooiende landschap van de Mosbulten bij Mariahout. Dit gebied in de Peel is geliefd bij vogelaars die verschillende prachtige watervogels kunnen spotten in het waterrijke landschap. De Zevenvennenroute in Someren is ideaal voor wandelaars die op zoek zijn naar afwisseling. Het ene moment wandel je door naaldbossen, terwijl je het volgende moment langs de oevers van stille vennen struint. Heides en weides met grote grazers maken een wandeling door dit natuurgebied een echte traktatie.

De verschillende wandelroutes Noord-Brabant lopen niet alleen door de stille natuur van de provincie. Zo is het ook mogelijk om steden te verkennen wanneer je gaat wandelen in Noord-Brabant. Maak een kanaalwandeling in Helmond en geniet niet alleen van de rijke waterlandschappen, maar ontdek ook de industriële geschiedenis van deze stad. In Deurne ontdek je ook drie historische wandelroutes die je langs de monumenten van deze gemeente leiden. Bewonder de kastelen, de oude watermolen en het oude raadhuis van deze gemeente in de Peel.

Er zijn bovendien verschillende leuke wandelroutes in Noord-Brabant waarbij geschiedenis en natuur samenkomen. Zo leer je over de bevrijding van de Peelstreek wanneer je de wandelroute De Peel Bevrijd volgt. Dit is een combinatie van verschillende wandelroutes die langs meerdere monumenten lopen die de bevrijding van de Peel vieren. Het oorlogsverleden van de streek wordt ook tastbaar wanneer je de Onderduikersroute in Lierop volgt. Deze wandelroute in Noord-Brabant leidt naar een onderduikersplek in de bossen, waar tientallen mensen zich verscholen hielden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wat je ook naar Noord-Brabant brengt, in de Peelstreek zijn er altijd wandelroutes te vinden die je prachtige natuur, rijke geschiedenis of mooie stadsgezichten bieden.

 

Wandelroutes in de peel

Wandelroute Gemert

Heb je zin om te wandelen in Gemert? Deze Peelgemeente heeft verschillende interessante wandelroutes. Zo loopt er door het centrum van het dorp een historische wandelroute, waarbij je alle monumentale panden van Gemert te zien krijgt. Wil je juist de natuur ontdekken door te wandelen Gemert? Breng dan een bezoek aan de Grotelsche Heide. Hier kabbelen heidebeken door een weids landschap en zie je de kleine watervalletjes in de beek wanneer je de 8 kilometer lange wandelroute volgt. Wandel ook eens naar de grens met Aarlte, waar je op het oude galgenveld van Gemert terechtkomt. Zo krijg je een bijzonder inzicht in de geschiedenis van deze gemeente. Kunstliefhebbers voelen zich helemaal in hun element wanneer ze de kunstroute van Gemert-Bakel lopen. Deze wandelroute Gemert loopt door de verschillende kernen van de gemeente, waarbij er overal prachtige kunst in de publieke ruimte te zien is. Zo kun je een wandelroute nemen waar je wandelt door Gemert of een wandelroute Bakel.

Wandelen Deurne

Heb je zin om te wandelen in Deurne? Deze Peelgemeente heeft verschillende interessante wandelroutes. Zo kun je door verschillende delen van het dorp wandelen, waarbij je alle monumentale paden kunt bewandelen. Wil je juist de natuur ontdekken door te wandelen Deurne? De dorpen in de gemeente Deurne zijn Liessel, Neerkant, Vlierden en Helenaveen De Sint-jozefparochie, Walsberg en Zeilberg zijn voormalige dorpen van de gemeente, momenteel behoren deze tot de kern Deurne. Wandelroute Deurne bewandelen, kijk dan even alle routes onder aan de pagina.

Rondje Helmond wandelen

Een rustig blokje om in Helmond, dat klinkt altijd als een goed plan. Er is een groot aanbod aan wandelroutes in regio Helmond. Zo is er een wandeling rond het industrieel erfgoed of de kunstroutes van Helmond. Wandelen helmond kan in verschillende delen van deze mooie stad. Helmond is een stad bomvol geschiedenis en heeft naast stadse wandelingen ook een mooie natuur, zo kun je een wandeling maken langs het kanaal of een natuurlijke wandeling in het natuurgebied van de Stiphoutse bossen. Wandelen in helmond is daarom zeker de moeite waard. Rondje helmond is een fiets- wandelroute die ruim 45 kilometer lang is, tijdens deze wandeling wandel je langs de mooiste plekken van de stad. Bekijk hier de wandelroutes Helmond.

Warande Paviljoen Caratconcerten

Wandelen Someren & Asten

Naast leuke wandelingen binnen Gemert-Bakel, Deurne, Helmond, Asten of Laarbeek, zijn er ook een hoop mooie wandelroutes Someren. Wandelen in de Natuurpoort van Someren of een wandeling in de heide. De mogelijkheden zijn ruim in de gemeente Someren. Wandelen Someren-Eind zoals de Starkrietroute bekijk hem hier. Bekijk hier alle mogelijkheden van de wandelroutes Someren.

Twee wandelingen maken? Bekijk dan de wandelroutes van Asten een grensdorp van Someren. In asten wandelen kan ook in een rolstoel, Asten biedt namelijk een rolstoeltoegankelijke wandelroute aan. Het is ook mogelijk om te genieten van een dorpswandeling door asten. Bekijk hier alle routes van Asten.

Wandelroutes Noord-Brabant - in de Peel

Volg Gemert-Bakel op social media - Tips, inspiratie en de laatste nieuwtjes