Boerderij Hoeve De Stroom | Gemert

Hoeve De Stroom in Gemert was een boerderij die van oudsher eigendom was van de pastoor van Gemert. Het was geen grote boerderij en de pachter…

Hoeve De Stroom in Gemert was een boerderij die van oudsher eigendom was van de pastoor van Gemert. Het was geen grote boerderij en de pachters konden lang niet altijd de pacht op tijd betalen. Ook het onderhoud van de boerderij leverde wel eens problemen op. O.a. in 1766 was dat het geval en moest er het een en ander worden vervangen. De wanden van de boerderij waren nog uitgevoerd in vakwerk en leem en zijn toen uitgevoerd in baksteen. In 1905 brandde de boerderij af en werd ter plaatse opnieuw opgebouwd. Grotendeels is dat het huidige gebouw. Rond 1975 werd de boerderij door de pastoor verkocht. Hoeve De Stroom lag op de plaats waar de beek De Rips vanuit De Mortel de Paashoefsedijk kruiste. Ongetwijfeld dankt de hoeve zijn naam aan de waterloop ter plaatse. De waterloop is inmiddels bij de 'kanalisatie' een ter plaatse stukje opgeschoven. De pastoor van Gemert bezat verderop op de Paashoefsedijk nog een boerderij met de naam De Breemhorst. Ook die boerderij werd verkocht aan particulieren en is circa 1975 gesloopt.

Bron: Peter van den Elsen, Goederen van de pastorie, Gemerts Heem 1982 nr 3; Ad Otten, De Stroom op Paashoef, Gemerts Heem 1985, nr 2.

Neem contact op

Hoeve De Stroom
Paashoefsedijk 24
5425 XM De Mortel
Plan je route

vanaf jouw locatie

Locatie