Spelend kind

Het Spelend Kind is ruim 50 jaar geleden ontworpen door Louis Schutte. Aanleiding hiervoor was de oplevering van de nieuwe lagere school: de Raagten. Louis maakte het ontwerp op schaal en in klei. Het ontwerp werd door Toon van Zutven uitgewerkt (op ware grootte getekend) en gelast uit scheepsstaal in de werkplaats van Ben van Meelis aan de Brandstraat in Beek en Donk. Dit gebeurde onder supervisie van Louis. Waar Toon twijfelde over lijnen of verhoudingen, nam Louis het over en besliste hij. Ook Wout Smits en Harrie Gruijters hebben aan het beeld meegewerkt. De opdracht was 'grof snijden' en 'grof lassen'. Daarnaast moest het beeld roesten, waarmee hij zijn tijd vooruit was.

Met een hoogwerker is het van …

Het Spelend Kind is ruim 50 jaar geleden ontworpen door Louis Schutte. Aanleiding hiervoor was de oplevering van de nieuwe lagere school: de Raagten. Louis maakte het ontwerp op schaal en in klei. Het ontwerp werd door Toon van Zutven uitgewerkt (op ware grootte getekend) en gelast uit scheepsstaal in de werkplaats van Ben van Meelis aan de Brandstraat in Beek en Donk. Dit gebeurde onder supervisie van Louis. Waar Toon twijfelde over lijnen of verhoudingen, nam Louis het over en besliste hij. Ook Wout Smits en Harrie Gruijters hebben aan het beeld meegewerkt. De opdracht was 'grof snijden' en 'grof lassen'. Daarnaast moest het beeld roesten, waarmee hij zijn tijd vooruit was.

Met een hoogwerker is het van daaruit vervoerd naar zijn uiteindelijke bestemming aan de toen net gebouwde Raagten aan de Lage Heesweg. Het beeld is geplaatst op een grote sokkel, midden voor de school. Daar heeft het gestaan tot de sloop van de inmiddels oude school. Door de jaren heen zijn er wat stukken los gekomen en verdwenen, en was het beeld toe aan een herstel-/opknapbeurt.

Initiatief tot herplaatsing
Enkele jaren terug vroegen Ine van Empel (moeder van een leerling van de Raagten) en Lukas Schutte (zoon van de inmiddels overleden kunstenaar) zich af wat er met het beeld 'het Spelend Kind' zou gebeuren. Ine stapte daarop naar de gemeente en raakte hierover in gesprek. Al snel werd duidelijk dat het beeld een nieuwe bestemming zou gaan krijgen. Samen met Lukas' moeder en zus, en Ine hebben ze nog enkele vervolggesprekken gehad over wat een mooie plaats zou zijn voor het beeld en wat er zou moeten gebeuren om het beeld te kunnen herplaatsen. De meest logische plaats voor alle betrokkenen werd uiteraard gevonden bij Kindcentrum de Raagten, aan de Otterweg, de school waar het beeld ooit voor gemaakt is!

Hersteloperatie
Besloten werd om het beeld te laten stralen om de oorspronkelijke, egale roestlaag opnieuw te laten ontstaan. Hiervoor moest het beeld van de sokkel geschroefd worden en vervoerd naar de straler. 

Uiteindelijk is met een aantal vrijwilligers het beeld losgemaakt en vervoerd naar de straler. Na behandeling is het vervoerd naar Gemert, om de laswerkzaamheden uit te voeren. Toon van Zutven was uiteraard bereid om mee te denken over de opknapbeurt en te helpen met het lassen / reconstrueren van de ontbrekende stukken aan het beeld. Toon wist tijdens het lassen nog veel te vertellen over de tijd dat hij aan het beeld bezig was. Met (beperkt) fotomateriaal en het geheugen van Toon van Zutven is het beeld weer helemaal in zijn oude glorie hersteld. De gemeente heeft een mooie sokkel ontwikkeld, passend bij het beeld en bij de nieuwe locatie.

Neem contact op

Adres:
Otterweg 29
5741BC Beek en Donk
Plan je route
Afstand:

Locatie