Leonarduskapel

Bijzondere karakteristiek mag de bouw van de St. Leonarduskapel worden vermeld. Met vereende krachten en in samenwerking met het gemeentebestu…

Bijzondere karakteristiek mag de bouw van de St. Leonarduskapel worden vermeld. Met vereende krachten en in samenwerking met het gemeentebestuur en de buurtbewoners hebben de gildebroeders van het gilde St. Leonardus een kapelletje gebouwd op een rustig plekje aan de Goorloop op de hoek van de kapelstraat en Lage Heesweg, officieel ingewijd en geopend op de teerdag van 6 november 1979. Deze kapel is een blijvende herinnering aan de vroegere bedevaartskapel, gebouwd in 1422 en toegewijd aan de H. Leonardus van Noblat. Jarenlang deed de kapel dienst als bedevaartskapel. Na de 80-jarige oorlog bij de vrede van Munster in 1648, toen het uitoefenen van de katholieke eredienst verboden werd, raakte de kapel in verval. Nu ruim dertig jaar geleden is in de buurt van deze bedevaartskapel de St. Leonarduskapel gebouwd. Leonardus is de patroonheilige van de gevangenen. Velen heeft hij bevrijd en als zodanig zou men deze kapel kunnen zien als een vrijheidssymbool voor onze tijd.

Op de Donckse- Wij-ing , 2 juni 2013, heeft het Gilde sint Leonardus het houten Leonardusbeeld uit de Leonarduskerk een plaats gegeven in de Leonarduskapel aan de Goorloop, kruising lage Heesweg Kapelstraat.

De bruikleenovereenkomst is getekend op 31 mei 2013.

In maart 2016 is de glas in lood Leonardus geplaatst in de Leonarduskapel. Deze glas in Lood Leonardus is afkomstig van het oude klooster uit de Schoolstraat en heeft een definitieve plaats in de Leonarduskapel gekregen.

Neem contact op

Kapelstraat 133
5741CD Beek en Donk
Plan je route

Locatie