Loods20

Loods20

Midden in de karakteristieke spoorzone van Helmond, biedt Loods20 onderdak aan het EDAH-Museum, het Draaiorgelmuseum en een unieke accordeoncollectie. Bijzondere collecties, samen een feest van herkenning. Geniet van de nostalgische klanken van de draaiorgels of maak een reis door de tijd in het EDAH-Museum. Samen halen we herinneringen op en delen we verhalen. Weet je nog…… Zo waar het vruuger.

Loods20 in de oude Van Gend & Loos‑hallen

Loods20 is gevestigd in een prachtig monumentaal pand, pal naast het centraal station van Helmond. Voorheen was dit een op- en overslaglocatie van het pakketbezorg-bedrijf Van Gend & Loos. In het nieuwe ontwerp zijn het monumentale en industriële karakter van dit unieke pand behouden gebleven. Wel zijn er eigentijdse invloeden aan toegevoegd. De kleur goudoker heeft een belangrijke rol in het ontwerp en verwijst naar het goud van de draaiorgels in het Draaiorgelmuseum

Midden in de karakteristieke spoorzone van Helmond, biedt Loods20 onderdak aan het EDAH-Museum, het Draaiorgelmuseum en een unieke accordeoncollectie. Bijzondere collecties, samen een feest van herkenning. Geniet van de nostalgische klanken van de draaiorgels of maak een reis door de tijd in het EDAH-Museum. Samen halen we herinneringen op en delen we verhalen. Weet je nog…… Zo waar het vruuger.

Loods20 in de oude Van Gend & Loos‑hallen

Loods20 is gevestigd in een prachtig monumentaal pand, pal naast het centraal station van Helmond. Voorheen was dit een op- en overslaglocatie van het pakketbezorg-bedrijf Van Gend & Loos. In het nieuwe ontwerp zijn het monumentale en industriële karakter van dit unieke pand behouden gebleven. Wel zijn er eigentijdse invloeden aan toegevoegd. De kleur goudoker heeft een belangrijke rol in het ontwerp en verwijst naar het goud van de draaiorgels in het Draaiorgelmuseum en het oorspronkelijke logo van het EDAH-Museum. 

Snackbar Pieperz Helmond is gevestigd in het oude koetshuis van Van Gend & Loos.

EDAH-Museum

Op 31 mei 1917 opende de eerste EDAH-winkel haar deuren in Helmond. Sindsdien is er veel veranderd in de verkoop van levensmiddelen. In het EDAH-Museum blikken we terug naar het verleden en dromen we over de toekomst. Want naast de bijzondere collectie heeft het EDAH-Museum veel betekenisvolle verhalen te vertellen.

Draaiorgelmuseum – Danszaal Bocken

De draaiorgelcultuur is stevig verankerd in Helmond. De zeven imposante en prachtige draaiorgels, waarvan de drie grootste oorspronkelijk van de familie Bocken, kennen een rijke historie in onze stad. In het museum keren we dan ook terug naar het verleden. Herinneringen worden opgehaald en we leren en beleven van een unieke verzameling draaiorgels.

Accordeoncollectie

De in Helmond geboren en getogen Arie Willems (1926-2004) was een zeer verdienstelijk accordeonist. Hij was het die de accordeon landelijk op de kaart zette als klassiek muziekinstrument. In de loop der jaren heeft de familie Willems, die nog steeds een muziekwinkel in Helmond runt, een unieke collectie accordeons verzameld. De mooiste exemplaren (van de late 19e tot de vroeger 20e eeuw) zijn te bewonderen in een kleine expositie in Loods20. De collectie is aangevuld met de eerste accordeon van de Helmondse accordeonist Addy Kleijngeld (1922 – 1977).

Groepsbezoek

Bezoek Loods20 in besloten gezelschap: speciaal voor grote(re) groepen biedt Loods20 op maat gemaakte arrangementen, ook buiten de reguliere openingstijden. Uiteraard met de mogelijkheid voor bijvoorbeeld koffie met iets lekkers, lunch of een afsluitende borrel. U kunt een groepsbezoek boeken door contact op te nemen met een van beide musea.

www.edahmuseum.nl   -   06 – 41191491  -  info@EDAHmuseum.nl

www.draaiorgelshelmond.nl   -   06-39682404  - info@draaiorgelshelmond.nl

OPENINGSTIJDEN

EDAH-Museum:

vrijdag en zaterdag: 13.30 - 17.00 uur.

Elke eerste zondag van de maand: 12.00 - 17.00 uur

Draaiorgelmuseum:

Vrijdag en zaterdag: 13.30 - 17.00 uur

Elke eerste zondag van de maand: 12.00 - 17.00 uur

Hoe kom je bij het EDAH- en Draaiorgelmuseum / Loods20:

De Binnen Parallelweg is een zijstraat van de Verlengde Stationsstraat, het is een fietsstraat (snelfietspad van Eindhoven naar Helmond) waar auto's zijn toegestaan, het is wel een eenrichting straat. Als je de straat inrijdt is het 1e gebouw het Koetshuis, het 2e is het Van Gend & Loos gebouw / Loods20. 

Parkeren: 

Er zijn een beperkt aantal parkeerplaatsen, om de auto te parkeren rijd je langs het gebouw naar bijna het einde van het gebouw, daar is een parkeerterrein(tje).  Langs de weg kun je betaald parkeren. 

Alternatieve parkeermogelijkheden zijn:  
- Bij de Cacaofabriek, Cacaokade 1, 5705 LA Helmond 
- Aan de andere kant van het station, aan de Engelseweg 
- Parkeerplaats Groenewoud, 
- Parkeerplaats Stadskantoor, 
- Q-Park P+R, Smalstraat,  
- Parkeergarage Doorneind 1,  
Meer informatie over parkeren in Helmond vind je op: https://parkerenhelmond.nl 

Fietsen kunnen ook veilig gestald worden in de gratis stations fietsenstalling (naast Loods20 richting station).

Openingstijden

 • Elke maandag gesloten
 • Elke dinsdag gesloten
 • Elke woensdag gesloten
 • Elke donderdag gesloten
 • Elke vrijdag 13.30 - 17.00 uur
 • Elke zaterdag 13.30 - 17.00 uur
 • Elke zondag gesloten
 • Ook elke eerste zondag van de maand open van 12:00-17:00 uur

  Groepen van minimaal 10 personen kunnen op afspraak terecht in het museum.

Prijzen

 • van € 2,00 tot € 8,00 Admission for adults: € 5.00 pp incl. 1 consumption / a combiticket is € 8.00 pp incl. 2 consumptions for children up to 12 years (primary school): € 2.00 incl. 1 consumption / a combiticket is € 3.00 incl. 2 consumptions The guided tour costs € 10.00 per group of 10-16 persons.

Locatie

Neem alvast een kijkje