Speciaalbier en bierbrouwerijen

Dat Peellanders wel houden van een goed glas bier is geen geheim. Maar wist je dat er in het Land van de Peel ook al honderden jaren met hart en ziel bier gebrouwen wordt? Zoals het bekende Bavaria bier uit Lieshout, maar net zo goed speciaal biertjes die hun oorsprong vinden in gedeelde liefde voor het eeuwenoude drankje. Gebrouwen volgens familierecept tussen de koperen ketels of gewoon op gevoel door vrienden in piepkleine kelders. Deze adressen zijn een echte aanrader voor iedere bierliefhebber: 

 

Op natuurlijke wijze bij Brouwerij Holevoort in Bakel

In Bakel, het oudste dorp van Brabant, is het brouwen van bier een belangrijke traditie. In een ver verleden werd er al melding gedaan van een huisbrouwerij die lag op de ‘Holevoort’, destijds een gehucht aan de rand van bakel. En die traditie wordt vandaag de dag nog altijd eer aangedaan. Bij Brouwerij Holevoort wordt bier nog op natuurlijke wijze gebrouwen met gerst en hop uit de ‘tuinen’ van de brouwerij. Een eigen bron, op de rand van de Peelrandbreuk, geeft de brouwerij haar zuivere water. Ga een keer langs voor een bezoekje aan het hopveld en een lekkere proeverij in de brouwerij. 

Bezoek Holevoort

Omstuimig Skavuiten bier uit Asten

De mooiste biertjes uit de Peel ontstaan spontaan. Zoals Skavuiten: het ‘onstuimig’ speciaalbier uit Asten. Begonnen als een idee van vijf vrienden op een zomerse dag en uitgevoerd met een thuisbrouwinstallatie van planken en ducktape. Het succes is inmiddels bewezen, want Skavuiten wordt geschonken in vele cafés binnen en buiten de regio. 

Bezoek Skavuiten

Het mysterie van het Peelreusbier uit Deurne

In Deurne wordt door brouwerij De Peelreus gebrouwen aan het mysterieuze Peelreusbier met honing en heidekruid, dat zijn naam dankt het verhaal “Faaske in het land der Peelreuzen” door Toon Kortooms. Het verhaal gaat dat er midden in de Peel, in de donkere bossen, Peelreuzen woonden zo hoog als torens en met armen zo dik als boomstammen. Het Peelreusbier is verkrijgbaar bij diverse slijterijen in de Peel, maar het leukste is natuurlijk om het te proeven in het proeflokaal van het Toon Kortooms Park. Daar worden voor groepen ook workshops bierbrouwen gegeven onder begeleiding van een echte brouwer. 

Bezoek het Toon Kortoomspark

Bijzonder gebrouwen bij Rabauw in Gemert

In Brouwerij Rabauw in Gemert worden heerlijke speciaal bieren gebrouwen voor de echte levensgenieter, met een bijzondere smaak én een bijzonder verhaal. De ´Rabauwers´ zijn een bonte mix aan mensen die soms buiten de maatschappij vallen. Bij Rabauw kunnen zij aan de slag en krijgen ze de ruimte om te ontplooien en natuurlijk plezier te maken! Bij Rabauw doen ze het gewoon op hun eigen manier, en dat is te proeven in het bier! Dat proeven kun je doen in de biertuin, tijdens een van de proeverijen óf in het bijhorende café Gij&Ik

Bezoek Rabauw
Proostende mensen met Rabauw bier in Gemert

Prijswinnend bier bij de Deftige Aap in Helmond

Stadsbrouwerij de Deftige Aap in Helmond is echt een aanrader voor iedere bierliefhebber. Kom langs voor het prijswinnende bier Kiele Kiele, Brabants Lekkerste Bier van 2019, en blijf voor het prachtige interieur, gemaakt van een oude treinwagon, en de heerlijke ambiance. Loop ook gerust even door naar achter waar je kunt zien hoe de brouwers met trots bezig zijn met een van de tien speciaal bieren die uit de tap vloeien.  

Bezoek de Deftige Aap

Brabantse karakter bij Brouwerij Laarbeek

Wat 17 jaar geleden begon als een impulsief idee onder zes vrienden is uitgegroeid tot een succesvolle bierbrouwerij. Het bier van Brouwerij Laarbeek heeft een echt Brabants karakter door het gebruik van enkel natuurlijke en lokale ingrediënten. Kom eens langs voor een excursie waar de brouwers je alles vertellen over hun ambacht, onder het genot van hapje en een drankje. Ook als je niet van bier houdt zijn deze excursies een aanrader. De brouwerij is namelijk gelegen in een oude klokkengieterij.

Bezoek brouwerij Laarbeek

Meer bierbrouwerijen in de Peel

De bovenstaande brouwerijen bieden de mogelijkheid om op bezoek te komen en/of iets te drinken in hun eigen proeflokaal. Maar de Peel is nog meer brouwerijen rijk. Zo brouwt brouwerij Solo in Gemert biologisch bier, gemaakt met natuurzuivere ingrediënten. Puur natuur dus! Brouwerij Eeuwig Zonde in Someren heeft een zeer breed assortiment aan speciaal bieren. De een nog lekkerder dan de ander. Brouwerij de Peel in Asten heeft naast hun smakelijke bieren ook een groot assortiment aan likeuren.

Speciaalbier in de Peel - Adresjes om te onthouden