De komst van de Zuid-Willemsvaart in 1825 bracht voorspoed naar de Peel. De verbinding met de grote handelsplaatsen zorgden ervoor dat het Land van de Peel uitgroeide tot industriële hotspot voor de maakindustrie. Helmond groeide uit tot één van de 5 grote steden in Noord-Brabant. De machines van de textielfabrieken van Vlisco en Raymakers draaien hier nog op volle toeren. Verderop aan het kanaal is ook Nedschroef, producent van bevestigingsmaterialen, nog volop in bedrijf. In Helmond is de industrie nog steeds aanwezig. Ik ga op pad langs deze industriële hotspots en ontdek de sporen van dit industrieel verleden.

Door Mirja van Dijk

 

 

Vanaf het station loop ik richting het kanaal om deze geschiedenis te ontdekken. Het eerste gebouw wat mijn aandacht trekt is Loods 20. Een voormalige op- en overslag locatie van Van Gend & Loos. Tegenwoordig is hier EDAH-museum en het Draaiorgelmuseum gevestigd. Een vrolijke mural wijst me de weg naar binnen. Het is een feest van herkenning en nostalgie bij beide locaties. In het Edah museum stap je terug in de kruidenierszaak van vroeger. Zo zie ik het koekblikje die bij opa en oma op tafel stond, maar leerde ik ook meer over de geschiedenis van deze supermarkt. De vrolijke klanken van een dansorgel lokken me naar Danszaal Bocken. Hier staan indrukkwekkende dansorgels uit de jaren 20. Het is moeilijk voor te stellen, maar de enorme orgels reisden heel Europa door.

Nederlands oudste stoffenfabriek

Vanuit de trein worp ik al een blik op het kleurrijke kantoor van Vlisco. In 2021 werd het kleurloze kantoor door het team van “De Strakke Hand” onder handen genomen. Het resultaat is een kleurenspektakel, Fest of Movement, en de grootste Mural in Nederland! De stoffenfabriek bestaat al sinds 1846 en is daar mee de oudste fabriek in Nederland. Tegenwoordig zijn de kleurrijke stoffen populair in West-Afrika.

Tip: Bezoek de Vlisco-winkel naast de fabriek. De stoffen komen hier direct uit de fabriek en het is volop genieten van alle kleuren en patronen!

Vlisco
Winkel van de stoffenfabrikant Vlisco in Helmond

Als ik het spoor overstek zie ik het witte gebouw van de Cacaofabriek al. Het is tijd voor een pauze en de naam klinkt veelbelovend! In de voormalige fabriek van de Koninklijke Nederlandsche Cacaofabriek werd cacaopoeder en chocoladeproducten geproduceerd. Tegenwoordig is hier een cultureel centrum gevestigd en kan je films bekijken, genieten van concerten en tentoonstellingen. In de Brasserie strijk ik neer voor een koffiepauze, met natuurlijk een chocolaatje. En ja dat chocolaatje, wordt dat nou nog steeds gemaakt in de Cacaofabriek? Jazeker! Chocolade Cacaofabriek maakt op deze historische locatie nog steeds heerlijke chocolade. Naast de bijzonder lekker chocolade kopen, kan je hier workshops volgen. Ik kon het niet helpen, met een doosje bonbons op zak vervolg ik mijn wandeling.

Sporen van een industrieel verleden

Langs het kanaal in het zicht richting het Kasteel van Helmond staat een blauwe pomp langs het kanaal. Wat is het? Waar komt het vandaan? En waarom staat de pomp hier? De pomp is in 1904 geproduceerd door de voormalige Koninklijke Nederlandsche Machinefabriek v/h E.H. Begeman uit Helmond. Aan de overkant van de weg, waar nu het Boscotondocomplex staat stond namelijk deze enorme fabriek. De fabriek maakt stoom en andere werktuigen. Maar de pomp is niet het enige uit deze fabriek wat nog in de stad te zien is. Achter de bibliotheek vind je het stadspark, Burgemeester Geukerspark, en hier is een grote zwarte stoomketel te vinden. Het stadspark zelf staat ook op een industriële locatie, het voormalige Obragas terrein.

Prijswinnende biertjes in het oudste pand van Helmond

Op de gezellige markt strijk ik neer voor een welverdiende lunch bij Stadsbrouwerij de Deftige Aap. De stadsbrouwerij is gevestigd on het oudste pand van Helmond, uit 1550, en is nu een plek waar je heerlijk kan eten en drinken. Want naast prijswinnende biertjes produceren ze hier Gin en de eerste Helmondse Whiskey.

Het verhaal van Helmond op de muur

Kunst, het ligt gewoon op straat in Helmond. Steeds meer murals verschijnen op de muren in het centrum van de stad. De murals vertellen het verhaal van de stad, de geschiedenis en de bekende bewoners. Van kasteelheer Hezelo, Bert Kuijpers tot Lucas Gassel. Wil je ze allemaal zien? Wandel dan de Street Art route langs alle tien locaties.

 

 

Streetart route
Wandelen langs de murals in Helmond Mural Hezolo in Helmond Lucas van Gassel Mural op de Bibliotheek in Helmond