Op ontdekking langs de Peelrandbreuk

Dwars door het Land van de Peel ligt de Peelrandbreuk; een geologische breuk die is veroorzaakt door verschuivende aardplaten. De breuk is van grote invloed geweest op de vorming van het Peellandschap en heeft er unieke natuurverschijnselen achtergelaten.

 

Wist je dat:

  • Langs de Peelrandbreuk liggen wijstgronden: hooggelegen en drassige gebieden waarin ijzerrijk grondwater omhoogkomt als kwel. Dit wijstverschijnsel is een uniek natuurfenomeen dat nergens in Europa zo goed te zien is als in het zuidoosten van Brabant.
  • In het Vlierpark in Deurne, vlakbij Kasteeldomein Haageind, is de Peelrandbreuk op bijzondere wijze gemarkeerd. Een lange rij appelbomen toont hier de breuklijn.
  • Dat de Peelrandbreuk het landschap beïnvloedt, daar weet Boer Henk van Bijzonder Brabants in Deurne alles van. De breuk loopt dwars door zijn bijzondere groentetuin, en dat zorgt voor bijzondere taferelen! Tijdens zijn rondleidingen komt je er meer over te weten. 
  • Dankzij de Peelrandbreuk zijn fossielen van miljoenen jaren oud naar boven gekomen. Een aantal exemplaren zijn te bewonderen in de vaste tentoonstelling De Peel aan Zee in Museum Klok & Peel in Asten.

Wandel - en fietsroutes - Langs de peelrandbreuk

Getipt

De Peelrandbreuk op de kaart - Stippel je eigen route uit