Aranka Sinnema, fotograaf en reisjournalist uit Apeldoorn, stapte voor ons op de Mountainbike en ging op pad door het Land van de Peel. Ze deelt haar ervaringen en geeft tips voor jouw volgende avontuur op twee wielen in het Land van de Peel. Van uitdagende MTB-routes, mooie natuur tot bourgondisch genieten je vind het hier allemaal! 

Zondagochtend 10.00u. Het is op dit tijdstip al 26 graden en het heeft al weken niet geregend. Je zou denken: geen mountainbike weer. Maar niets is minder waar. Wij staan aan de start van een route en de lokale mountainbikevereniging organiseert hier zelfs een toertocht. In het Land van de Peel deinzen ze nergens voor terug: weer of geen weer? Altijd mountainbike weer!

Dit weekend rijden we drie routes om het Land van de Peel te verkennen: Lierop, Liessel en Helmond. Voordat we opstappen lezen we, net als altijd, nog wat reviews en bekijken we de route- en hoogtekaart. Zo weten we een beetje wat we kunnen verwachten. Waar geven we gas? En waar moeten we onze energie sparen? We lezen reacties zoals ‘Heerlijke flow’ en ‘strak bochtenwerk’. Dat belooft wat!

Route Liessel

Dat Liessel een eigen mountainbikevereniging heeft, is geen verrassing gezien de populariteit van de route in deze omgeving. Op de routekaart valt ons meteen op dat we al na enkele honderden meters fietsen een complex van singletracks aan zullen treffen. Bij het zien van de kronkels op de kaart vragen we ons af: wat is dit?! We stappen op en beginnen rustig, eenmaal bij de singletracks aangekomen blijkt dit een indrukwekkend staaltje creatief ontwerp te zijn. Binnen slechts enkele vierkante meters is een dynamisch stuk route aangelegd van honderden meters lang. Knap! Dat maakt ook dat we er in alle vaart vrij gedesoriënteerd uitkomen. Dankzij de routebordjes weten we gelukkig welke richting we moeten volgen ;).

De route biedt overigens niet alleen technische stukken, maar ook een prachtig stuk natuur. We fietsen tussen imposante varens door en we fietsen langs fotogenieke beekjes: de Oude Aa en de Vreewijksche loop. Prachtig om hier vlak langs het water te fietsen!

Bekijk de route

Route Lierop

Als je geen al te extreme tocht wilt maken, maar toch van een schitterende omgeving wilt genieten, dan is deze route zeker een aanrader. We beginnen bij Parkeerplaats Wandelroutes Someren, waar je tevens terecht kunt voor een hapje en drankje bij Boscafé De Soete Inval Someren. De route begint aan de overkant van de weg en ongeveer na de eerste bocht springt er al een ree over ons pad, dat belooft wat! Ook hier fietsen we langs een beek: Peelrijk. Het is een route die lekker doortrapt, van smalle paadjes tot brede bospaden. Door bossen, weilanden en heide. Van sommige paden krijg ik zelfs de slappe lach moet ik bekennen. Dit komt doordat twee lange rechte stukken verrassend veel weghebben van een pumptrack. Voor wie niet bekend is met dit begrip: een pumptrack is een speciaal ontworpen parcours met hobbels, bedoeld voor fietsen maar ook voor skateboards. Hierbij behoud je momentum door te 'pumpen' in plaats van te trappen. Of de routebouwers dit nu met opzet hebben gedaan weet ik niet, maar het zorgt zeker voor een leuke twist! En als toetje heeft route heeft nog een kleine verrassing in petto. Bovenop een oude afvalbult is slim gebruikgemaakt van de hoogte. Enkele stevige klimmetjes van 4 tot 6 meter hoogte bieden net dat extra beetje uitdaging.

Bekijk de route
Mountainbike Strabrechtse Heide - Land van de Peel

Route Helmond

Voor deze laatste route, parkeren we onze auto bij Sportcomplex De Rijpel, gelegen in het hart van een woonwijk. We zien wel wat bomen, maar vanaf de auto is het gek te beseffen dat we aan de rand van een bos staan. Het Bakelse Bos. Onderschat deze route niet ondanks haar bescheiden lengte van 9 kilometer. Ze is kort maar intens en mijn conditie wordt aardig op de proef gesteld. Als je in de flow zit, is er namelijk geen ruimte om even op adem te komen. De 9 kilometer vliegen echt in een oogwenk voorbij! Gelukkig heb ik nog wel wat tijd om om me heen te kijken. Er zitten namelijk wat mooie stukken zandverstuiving verstopt in het bos. Voor de echte enthousiasteling is één ronde natuurlijk niet genoeg, maar voor degenen die niet van plan zijn om de route tweemaal te rijden, heb ik een alternatief: combineer deze route met de prachtige routes in Deurne en Vlierden om wat meer kilometers te maken.

Bekijk de route
Mountainbike Helmond - Bakelse Bossen

Een welverdiende beloning

Natuurlijk kijken wij, net zoals jij waarschijnlijk, na elke inspannende fietstocht altijd uit naar dat welverdiende moment van een lekker hapje en drankje. Een sfeervol terras te midden van de natuur is dan onze favoriete plek. De sfeer van de omgeving willen we immers blijven ervaren, zelfs wanneer de pedalen even stilstaan.

Gelukkig hebben we, naast het charmante Boscafé De Soete Inval, nog een andere parel ontdekt vlakbij de Lierop-route: het gezellige Boscafé van Moorsel. Een verrukkelijke ijskoffie doet wonderen om onze energie weer wat op te peppen. Niet ver van Helmond, bij Grotels Genieten, hebben we ons als afsluiting laten verwennen met een heerlijke borrelplank en een alcoholvrij biertje. Een welverdiende toost op ons avontuur in het Land van de Peel. 

Dit maakt mountainbiken in het Land van de Peel uniek

Hoewel het Land van de Peel wellicht niet kan concurreren met de indrukwekkende hoogtemeters van de Utrechtse of Sallandse Heuvelrug, blijft het niet achter als het gaat om uitdagende routes. Dat getuigt van goed vakmanschap van de routebouwers. De technische stukken voegen echt iets toe. Wat mountainbiken in het Land van de Peel extra mooi maakt is het landschap. Het is een combinatie van veen, water en bos, verschillende elementen die je elders in Nederland niet snel tegenkomt. Terwijl andere regio's van het land zich kenmerken door uitgestrekte bossen en zandverstuivingen, heeft dit gebied zijn eigen karakter. Het ene moment fietsen we langs een kabbelend beekje en het ander moment door enorme varens. Met slechts drie van de vele routes verkend, weten we: we komen hier zeker terug!