Met droge voeten - door het moeras

De natuur in het Land van de Peel is indrukwekkend maar soms ook onstuimig en onvoorspelbaar. De moerassige gebieden en heuvelachtige landschappen zijn niet altijd gemaakt voor degelijke geasfalteerde paadjes. Om deze bijzondere natuur toch begaanbaar te maken zijn er vlonderpaden en knuppelbruggen aangelegd. De onderstaande wandelroutes leiden je op deze manier langs unieke plekjes in de Peel. 

De Beuven- en Witvenroute door de Strabrechtse heide

De Beuvenroute is een absolute aanrader voor heideliefhebbers. Deze route brengt je langs de indrukwekkende Strabrechtse Heide in Someren. De Strabrechtse Heide is het grootste aaneensluitende heidegebied van Brabant en een absolute natuurparel. De route is vernoemd naar het Beuven: het grootste ven van Nederland dat beroemd is vanwege de bijzondere plantengroei en diverse vogelsoorten. Deze route van 10 km start bij het Boscafe van Moorsel in Lierop.  

Loop je liever een kortere route, kies dan voor de Witvenroute. Deze route loopt over dezelfde knuppelbrug. De route is 5 km lang en start bij Natuurpoort Vennenhorst in Someren. 

Wandel de Beuvenroute
Knuppelpad op de Strabrechtse Heide

Vlerkenroute in Someren

De idyllische Vlerkenroute in Someren brengt je langs een zeer gevarieerd landschap met akkers, weiden en broekbossen. Tijdens deze route wandel je over goed begaanbare paden maar ook langs verschillende vlonderpaden. Deze paden zijn aangelegd omdat de route langs de Elzenbroekbossen loopt. Deze bossen in de natte beekdalen, vooral bestaande uit elzen en wilgen, komen iedere winter onder water te staan. Vlonderpaden komen hier dus goed van pas om natte voeten te voorkomen.  Je begint deze route van 7 km bij parkeerplaats de Vloeten in Someren.

Wandel de Vlerkenroute
Vlerkenroute Someren

Blauwe route de Stippelberg

De blauwe route de Stippelberg is de ideale wandelroute voor de allesliefhebber. Je wandelt langs statige eikenlanen, uitgestrekte heide en over een verdronken bos. Met een beetje geluk sta je oog in oog met Schotse Hooglanders. Een leuke wandeling voor het hele gezin. De route van 8km start bij boswachterswoning De Rips.  

Zin in een langere wandeling? Combineer deze route dan met de rode route en wandel in totaal 15km over dit bijzondere landgoed.

Wandelroute de Stippelberg
Grazende hooglander naast het vlonderpad op Landgoed de Stippelberg

Wandelroute De Groote Peel

De Groote Peel is een natuurgebied van internationale klasse. Vroeger werd hier turf gewonnen maar tegenwoordig is het een geliefd natuurgebied voor wandelaars en vogelspotters. De Groote Peel staat namelijk bekend als heel vogelrijk. Wandelroute de Groote Peel brengt je langs alle pareltjes die dit imposante natuurgebied te bieden heeft. De wandelroute de Groote Peel is 15 km lang. Je kunt het beste beginnen bij Buitencentrum de Pelen in Ospel. 

Kies je liever voor een kortere wandelroute? Ga dan voor het Boswachterspad van 5,6 kilometer, volg vanaf het buitencentrum de donkerblauwe route.

Wandel door de Groote Peel
Vlonderpad in de Groote Peel

"Pak de Biezen" route in Aarle-Rixtel

De ‘Pak de Biezen’ route heeft als vertrekpunt Herberg de Brabantse Kluis en brengt je door een van de mooiste natuurgebieden van Laarbeek. Ga mee op een tocht door het natuurgebied De Biezen langs weides, door het bos, over mooie paadjes én houten knuppelbruggetjes. Deze wandelroute kan ook gewandeld worden met een gids (op reservering). Hij of zij vertelt je alles over de prachtige Biezen. Na je wandeltocht rust je uit bij Herberg de Brabantse Kluis: een oude kloosterboerderij waar je uitkijkt op de kalfjes terwijl je geniet van een hapje en een drankje. Leuk voor het hele gezin! De route is 4,5 km.

Wandel de Pak de Biezen route
Knuppelbruggetje tijdens Pak de biezen wandelroute

Laat je inspireren met blogs - die je meenemen langs vlonderpaden in de Peel