Death Valley de Peel

Midden in de Peel ligt het verhaal van soldaten, inwoners, vluchtelingen en bezetters ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Na Normandië was de Peel één van de regio’s waar het zwaarst werd gevochten. Tijdens de hevige lucht- en grondoorlog tussen 1940 en 1945 stortte hier een enorm aantal vliegtuigen neer. Zo kreeg de Peel de bijnaam ‘Death Valley’.

In 2024 herdenken we de oorlogsslachtoffers uit De Peel en vieren we 80 jaar vrijheid. In de Peel zijn tal van locaties en routes die de verhalen van WO II vertellen. Met Death Valley de Peel maak je een reis door het Peellandschap waar indrukwekkende verhalen over gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog tot leven komen. Dit thematische routenetwerk telt in totaal 400 kilometer, opgedeeld in 15 fietsroutes. Meer dan 100 points of interest vertellen het verhaal van soldaten, inwoners, vluchtelingen en bezetters in de Peel ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Liberation route Brabant

Thematische fietsroutes in de regio vertellen het aangrijpende oorlogsverhaal van de Peel. Zoals de Death Valley de Peel fietsroute van 47 kilometer. De fietsroute is onderdeel van Liberation Route Brabant en vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Onderweg kom je langs musea, oorlogsmonumenten en erfgoedlocaties die herinneren aan wat zich hier heeft afgespeeld. De route is uitgezet over het Brabantse fietsknooppuntensysteem en heeft als officieel startpunt Museum Klok & Peel in Asten. 

Bekijk de Liberation route Brabant
Seaforth highlanders, schotse divisie tijdens de bevrijding van de Peel in 1944 Soldaten op de heide in 1939

De Peel herinnert - Bijzondere monumenten en erfgoedlocaties onderweg

Op de kaart - Bezienswaardigheden van Death Valley de Peel