Wandelroutes over vlonderpaden en knuppelbruggen

De natuur in het Land van de Peel is indrukwekkend maar soms ook onstuimig en onvoorspelbaar. De moerassige gebieden en heuvelachtige landschappen zijn niet altijd gemaakt voor degelijke geasfalteerde paadjes. Om deze bijzondere natuur toch begaanbaar te maken zijn er vlonderpaden en knuppelbruggen aangelegd. De onderstaande wandelroutes leiden je op deze manier langs unieke plekjes in de Peel. 

 

De Beuven- en Witvenroute door de Strabrechtse heide

De Beuvenroute is een absolute aanrader voor heideliefhebbers. Deze route brengt je langs de indrukwekkende Strabrechtse Heide in Someren. De Strabrechtse Heide is het grootste aaneensluitende heidegebied van Brabant en een absolute natuurparel. Het heidegebied is rijk aan een variërende flora en fauna met heide, bossen, open stuifzand én vennen. De route is vernoemd naar het Beuven: het grootste ven van Nederland dat beroemd is vanwege de bijzondere plantengroei en diverse vogelsoorten. Hier kom je uiteraard langs. Om dit ven te kunnen bezichtigen is er een lange knuppelbrug aangelegd die de route nog meer charme geeft. Deze route van 10 km start bij het Boscafe Pastoorke van Moorsel in Lierop.  

Wandel de Beuvenroute

De Vlerkenroute in Someren

 De idyllische Vlerkenroute in Someren brengt je langs een zeer gevarieerd landschap met akkers, weiden en broekbossen. Tijdens deze route wandel je over goed begaanbare paden maar ook langs verschillende vlonderpaden. Deze paden zijn aangelegd omdat de route langs de Elzenbroekbossen loopt. Deze bossen in de natte beekdalen, vooral bestaande uit elzen en wilgen, komen iedere winter onder water te staan. Vlonderpaden komen hier dus goed van pas om natte voeten te voorkomen.  Je begint deze route van 7 km bij parkeerplaats de Vloeten in Someren.

Wandel de Vlerkenroute

De Zevenvennenroute in Someren

De naam zegt het eigenlijk al. De Zevenvennenroute voert je langs diverse kleine en grote vennen in dit Keelvengebied. Vooral het vennenlandschap op ongeveer de helft van de wandeling is zeer de moeite waard. Bij het eerste ven is een zeer mooie vlonder aangelegd mét een knuppelbrug. Het gebied bestaat niet alleen uit vennen. Je wandelt ook langs naaldbossen en heidegebied. Het laatste gedeelte van de wandeling is heel anders van karakter. Het brengt je langs een uitgestrekt weidelandschap dat nu dient als de prachtige 27 holes golfbaan de Swinkelsche.  Deze route is een schappelijke 4,5 km en begint bij Natuurpoort Vennenhorst in Someren. 

Wandel de Zevenvennenroute

Wandelroute in de Groote Peel

De Groote Peel is een natuurgebied van internationale klasse. Bezoekers komen van heinde en ver om dit unieke en overweldigende natuurgebied te bewonderen. De sporen van het verleden weerspiegelen in het weids en waterrijk hoogveenlandschap. Vroeger werd hier turf gewonnen maar tegenwoordig is het een geliefd natuurgebied voor wandelaars en vogelspotters. De Groote Peel staat namelijk bekend als heel vogelrijk. Wandelroute de Groote Peel brengt je langs alle pareltjes die dit imposante natuurgebied te bieden heeft. En, niet onbelangrijk, deze tocht loopt langs een groot aantal knuppelbruggen. Deze route mag je dus niet missen! De wandelroute de Groote Peel is 15 km lang. Je kunt het beste beginnen bij buitencentrum de Pelen in Ospel. 

Wandel door de Groote Peel

De Blauwe route door de Stippelberg

De blauwe route in de Stippelberg is de ideale wandelroute voor de allesliefhebber. Deze route brengt je langs alle diverse natuur die de Stippelberg rijk is. Je wandelt langs statige eikenlanen, kruidige weilanden en uitgestrekte heide. De laatstgenoemde bewandel je via een lang vlonderpad. Als je geluk hebt kun je op de heide zelfs enkele Schotse Hooglanders zien. De Schotse Hooglanders  eten de grassen van de heide zodat deze niet overgroeid raakt. Dit is een leuke wandeling voor het hele gezin. Hij is maar 8 km en begint bij boswachterswoning De Rips.  

Wandel door de Stippelberg

"Pak de Biezen" route in Aarle-Rixtel

De ‘Pak de Biezen’ route heeft als vertrekpunt Herberg de Brabantse Kluis en brengt je door een van de mooiste natuurgebieden van Laarbeek. Ga mee op een tocht door het natuurgebied De Biezen langs weides, door het bos, over mooie paadjes én houten knuppelbruggetjes. Deze wandelroute kan ook gewandeld worden met een gids (op reservering). Hij of zij vertelt je alles over de prachtige Biezen. Na je wandeltocht kun je uitrusten bij de sfeervolle Herberg de Brabantse Kluis: een oude kloosterboerderij waar het melkvee naast je in de wei graast terwijl je geniet van een hapje en een drankje. Leuk voor het hele gezin! De route is 4,5 km  maar kan ook verkort gelopen worden over 3,2 km. 

Wandel de 'Pak-de-Biezen' route