Op ontdekking langs religieus erfgoed

Kloosters, kerken en kapellen sieren de landschappen en dorpskernen in het Land van de Peel. Ze vormen een bron van verhalen uit het verleden en nodigen uit om de regio op andere wijze te leren kennen. Ontdek de religieuze monumenten, overnacht in voormalige kloosters en bewandel pelgrimspaden.

 

Kloosterrondwandeling Aarle-Rixtel

Vanuit het statige Missieklooster Heilig Bloed in Aarle-Rixtel is een nieuwe wandelroute uitgezet. Tijdens deze rondwandeling van 13 kilometer ontdek je de natuur rondom het klooster en kom je onderweg langs indrukwekkende (religieuze) bezienswaardigheden, waaronder ook Kasteel Gemert.

Begin- en eindpunt van de route is het Missieklooster Heilig Bloed. Het klooster wordt nog altijd bewoond en heeft zelfs een gastenverblijf. Aangrenzend ligt de kloostertuin met mooie doorkijkjes over de velden. Op het terrein bevindt zich ook een Lourdesgrot uit 1907 en in het klooster is een klein museum met voorwerpen ingericht, veelal meegenomen door de zusters tijdens hun missiereizen. De route voert onder meer langs Kloosterkasteel Gemert, de Sint Jans Onthoofdingskerk, de Sint Joriskapel en voormalig klooster Nazareth. 

Bekijk de route

Kloosterrondwandeling Handel-Boekel

Kloosterrondwandeling Boekel - Handel is 6,7 kilometer lang en geeft een goede indruk van de katholieke devotie destijds. Je start je wandeling namelijk in Boekel, waar de broeders Penitenten Huize Padua oprichtten om de zorg voor ‘krankzinnigen’ op zich te nemen. Maak tijdens deze wandeling kennis met de schitterende natuur en de historische gebouwen op landgoed Huize Padua en laat je vervolgens meevoeren langs de Landmeerse Loop, het Kruisbeeld, Klooster Nieuw Bloemendael en museum De Kluis.

 

Bekijk de route
De Kloosterrondwandeling Boekel-Handel is een wandelroute van 7 km over Landgoed Padua in Boekel en langs het processiepark in Handel.

Wandelen en fietsen - In de voetsporen van de pelgrims

Getipt

Rondleidingen en evenementen

Bijzonder overnachten - In voormalig kloosters en pastorieën

Religieus erfgoed op de kaart - Stippel je eigen route uit