Fietsroutes in de Peel

Ontspanning én inspanning vind je in de weidse natuur van de Peel. Van korte fietslussen over de Strabrechtse heide tot lange afstandsroutes langs kerken, kastelen en streekwinkels. Of kies je liever voor een avontuurlijke MTB-route? Onderstaande selectie aan fietsroutes in de Peel tonen je het mooiste van de regio.

Zeker weten dat je kan genieten van de natuur op haar mooist? Check dan voordat je op je fiets stapt de Druktemeter van VisitBrabant. Zo zie je de actuele situatie en kan je je plannen aanpassen.

Fietsroute de Pelen

Deze bewegwijzerde fietsroute van 59 kilometer voert door het bijzondere natuurgebied de Pelen. De Deurnese Peel en Mariapeel vormen samen met Nationaal Park de Groote Peel een Natura 2000-gebied. Een route voor echte natuurliefhebbers die onderweg ook meer te weten willen komen over de geschiedenis van het Peellandschap.

Lengte: 59 km

Startpunten: Museum Klok- en Peel, Asten, Natuurpoort De Peel, Deurne en Buitencentrum Bezoekerscentrum De Peelen, Ospel. Een kaartje van de route is te koop bij in de VVV-webshop.

Bekijk de route

Strabrechtse Heide fietsroute

Het mooiste van de Strabrechtse heide zien in slechts 30 kilometer? Stap dan op de fiets voor deze route. Deze fietstocht start in het gezellige centrum van Someren en neemt je via de knooppunten mee naar het uitgestrekte heidegebied. Hoogtepunt is het Beuven: het grootste natuurlijke ven van Nederland.

Lengte: 30km

Start- en eindpunt: Wilhelminaplein, Someren

Bekijk de route

Rondje Helmond

De mooiste fietsroute van Helmond! Het Rondje Helmond neemt je in 45 kilometer mee naar de leukste plekken in en rondom de stad. Onderweg tref je allerlei adresjes die de moeite zijn om voor af te stappen. Zo fiets je dwars door de binnenstad met hoogtepunten als Kasteel Helmond en de Cacaofabriek. Maar ook over landelijke paden langs streekwinkels, bosgebied, recreatieplas Barendonk en leuke horecagelegenheden.

Lengte: 45km. De route kan ook met de helft ingekort worden.

Begin- en eindpunt: de route is bewegwijzerd, vanaf elk punt te starten en kan in beide richtingen worden gevolgd. Het routeboekje van Rondje Helmond is voor € 1,00 o.a. verkrijgbaar bij VVV Helmond.

Bekijk de route

Waterpoortroute

De gemeente Laarbeek wordt ook wel Waterpoort van de Peel genoemd. Een naam die het te danken heeft aan de ligging op de kruising van het Wilhelminakanaal en de Zuid-Willemsvaart, en de vele vennen en poelen die het tot een zeer waterrijk gebied maken. Tijdens het fietsen van de Waterpoortroute maak je kennis met interessante en soms goed verborgen plekken waar water een centrale rol speelt. Denk aan sluizen en gemalen, maar ook de bekende Bavaria brouwerij, waar zonder water niet gebrouwen zou kunnen worden. Deze route door Laarbeek en Helmond leidt je bovendien over mooie landelijke fietspaden, langs hoogtepunten als Kasteel Croy, natuurgebied de Biezen en stadspark de Warande.

Lengte: 30 of 39 kilometer

Start- en eindpunt: Piet van Thielplein in Beek en Donk. De route is geheel bewegwijzerd.

Bekijk de route
Kasteel Croy in Aarle Rixtel

Mountainbikeroute Bakelsbos

Vermeld in de top lijstjes van mountainbikesroutes in Nederland en niet zonder reden! Deze route van ruim 9 kilometer voert je over single tracks met veel hoogteverschillen dwars door de Bakelse Bossen nabij Helmond. Onderweg kom je door dennenbossen, langs stuifheuveltjes en een open heideveld. Een korte maar intensieve route met veel afwisseling!

Lengte: 9,5km

Start- en eindpunt: Rijpelbergseweg Helmond. De route is gemarkeerd met houten palen met het blauwe MTB-teken.

Bekijk de route

Death Valley de Peel

Een reis door het Peellandschap waar indrukwekkende verhalen over gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog tot leven komen. Death Valley de Peel is een thematisch routenetwerk van in totaal 400 kilometer, opgedeeld in 15 fietsroutes. Meer dan 100 points of interest vertellen het verhaal van soldaten, inwoners, vluchtelingen en bezetters in de Peel ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Lengte: 400km, verdeeld over 15 routes. Een brochure met daarin alle routes is te downloaden via de website van Death Valley de Peel. Bij Museum Klok & Peel kan je gratis gedrukte routeboekjes vinden.

Bekijk de route

Breuken Beleven Route

Grote delen van de Peel zijn gelegen in een zone met breuken in de ondergrond. De belangrijkste is de Peelrandbreuk, die vanuit Deurne richting Bakel en Gemert loopt. Tijdens de Breuken Beleven Route maak je kennis met het gebied waarin de Peelrandbreuk in grote mate vorm heeft gegeven aan het landschap zoals je dat vandaag de dag kunt verkennen. Tijdens de route kom je meer te weten over de invloed van deze verschuivende aardplaten, maar ontdek je bijvoorbeeld ook waarom juist hier een bedevaartsoord is ontstaan en waarom kasteelbezitters zich er graag vestigden.

Lengte: 39km

Begin- en eindpunt: VVV Gemert-Bakel

Bekijk de route

Van Gogh fietsroute

Vincent van Gogh maakte bijna een kwart van zijn totale oeuvre tijdens zijn tijd in het Brabantse Nuenen, grenzend aan de Peel. Het gebied vormt vandaag de dag een soort openluchtmuseum vol monumenten, beelden en landschappen die een directe relatie hebben met Van Gogh. De Van Gogh fietsroute bestaat uit diverse fietslussen door heel Brabant. De route vanuit Nuenen neemt je vanuit de voormalig woonplaats van de meesterschilder mee door Helmond en Laarbeek. Onderweg kom je langs bezienswaardigheden als de Van Gogh mural in de binnenstad van Helmond en molen De Vogelenzang in Lieshout, die op verschillende tekeningen van Van Gogh staat. 

Lengte: 49 km

Start- en eindpunt: Vincentre, Nuenen. De Van Gogh fietsroute is volledig bewegwijzerd langs de knooppunten. De routekaart van de Van Gogh route Nuenen kan je online aanschaffen of downloaden via de Routes in Brabant app. 

Bekijk de route

Alle routes per gemeente - Bekijk het aanbod in: