De mooiste wandelroutes in de Peel

Bewoners, boswachters en enthousiaste ondernemers in de Peel stippelden eindeloos veel mooie routes uit om te wandelen in de Peel. Bewandel vlonderpaden door de Strabrechtse Heide en Nationaal Park de Groote Peel, volg de bordjes en knooppunten vanuit diverse natuurpoorten of laat je inspireren met ontontdekte GPX routes van wandelliefhebbers uit de regio. 

In de Peel vind je rust en ruimte. Zeker weten dat je kan genieten van de natuur op haar mooist? Controleer dan voor je op pad gaat de Brabantse Druktemeter voor de actuele situatie en pas je plannen hierop aan.

Boswachterspad, NP de Groote Peel

Balancerend op de grens van Noord-Brabant en Limburg, treed je op deze route van Staatsbosbeheer in de voetsporen van boswachter Marijke Vaes. Het startpunt van de route is Buitencentrum De Pelen in Ospel. Van hieruit wandel je in ongeveer 5 kilometer over knuppelpaden, langs een uitkijktoren en diverse informatiepanelen over de historische turfwinning in het gebied. Een prachtige, goed begaanbare route langs landerijen, weidse uitzichten en spannende moerassen.

Lengte: ca 5km

Start- en eindpunt: Buitencentrum De Pelen, Ospel

Bekijk de route

Beuven route, Strabrechtse Heide

De weidsheid van de Peel ervaar je misschien wel op haar allermooist langs deze route. De Beuven route leidt je langs het grootste ven van Nederland, dwars door het uitgestrekte heidegebied. Het eerste en laatste deel gaan door bosrijk gebied, terwijl je nabij het ven wordt getrakteerd om een open landschap vol bijzondere planten. Kijk niet gek op als je onderweg oog in oog komt te staan met (gemoedelijke) Schotse Hooglanders: de runderen zijn de vaste inwoners van de Strabrechtse heide. Deze route is het allermooist in augustus, als de heide in bloei staat.

Lengte: 5km. Goed te combineren met andere routes in het gebied.

Start- en eindpunt: Boscafé Pastoorke Van Moorsel, Lierop

Bekijk de route

Wandelroute natuurpoort Nederheide

Deze relatief korte maar gevarieerde route leidt je vanuit Natuurpoort Nederheide via de Bakelse Plassen dwars door dichtbegroeide naaldbossen. Op een zonnige dag is het heerlijk om de route te combineren met een bezoek aan Strandbad Nederheide. Meer kilometers maken? Verleng de route dan richting het aangrenzende bosgebied De Stippelberg.

Lengte: 4,5km

Start- en eindpunt: Natuurpoort Nederheide

Naar de Natuurpoort

Landgoed Stippelberg

Een echte boswandeling die in elk seizoen mooi is. Vanaf de parkeerplaats wandel je rechtstreeks de bossen in, langs een landhuis in Engelse stijl met statige boslanen. Bewonder de Schotse Hooglanders en beklim zeker de uitkijktoren om te genieten van het uitzicht over de heide.

Lengte: 7,5 km

Begin- en eindpunt: Boswachterswoning, De Rips

Bekijk de route

Pak de Biezen, Aarle-Rixtel

Trek je goede wandelschoenen of laarzen aan voor deze mooie route door natuurgebied De Biezen. In dit veelal natte gebied is een prachtige route uitgestippeld over landelijke paden, knuppelbruggen, dwars door weides en bosgebied. De route is bewegwijzerd vanuit De Brabantse Kluis; een oude langgelboerderij met naastgelegen klooster waar nu een herberg en restaurant gevestigd is.

Lengte: 4,5km of een verkorte versie van 3,2km.

Start- en eindpunt: Herberg de Brabantse Kluis, Aarle-Rixtel. Volg vanuit de Herberg de bordjes voor de route ‘Pak de Biezen’.

 

Bekijk de route

Grotelsche Heide wandelroute

Staatsbosbeheer stippelde deze mooie wandelroute uit over de Grotelsche Heide. Een afwisselende route nabij het plaatsje Bakel die je dwars door bossen, heide en langs de meanderende Esperloop voert. Spot onderweg de Angus runderen en geniet na afloop van een kop koffie bij Grotel’s Genieten.

Lengte: 9km

Start- en eindpunt: Restaurant Grotel’s Genieten

Bekijk de route

Deurnese Peel

Een goed begaanbare maar avontuurlijke route door het moerasgebied van de Deurnese Peel. In de woorden van routemaker Perry Vermeulen “Mooier dan dit wordt het niet in de Peel!”. Hij stippelde de afwisselende route uit, die vanuit Natuurpoort de Peel meevoert richting het Kanaal van Deurne, over loopbruggetjes diep de natuur in, langs overblijfselen van de turfgeschiedenis. Een absoluut hoogtepunt op de route is de wandeling door Griendtsveen; misschien wel een van de mooiste dorpjes van Nederland. Tip: onderweg passeer je Herberg de Morgenstond, een ideale pauzeplaats (probeer de Peelplank voor de lekkerste streekproducten!).  

Lengte: 9,1 km

Start- en eindpunt: Natuurpoort de Peel

De route is door Perry Vermeulen volledig beschreven en in gpx te downoaden. Wandel je liever via de knooppunten? Volg dan vanaf de natuurpoort:  6 – 5 – 12 – 18 – 19 – 21 – 62 – 18 – 17 – 11 – 6. 

Bekijk de route
Apostelwoning Griendtsveen

Meer natuurtips