In het Zuidoosten van Brabant wacht een regio vol verrassingen. Kom dwalen door de mysterieuze natuur, laat je meevoeren langs kastelen en musea en proef van het bourgondische leven. Het Land van de Peel bestaat uit de zes Brabantse gemeenten: Helmond, Deurne, Asten, Gemert-Bakel, Someren en Laarbeek. Elk met zijn eigen karakter en een grote diversiteit aan natuur op korte afstand van elkaar!

Ontdek de weidse natuur

Van spannende bossen en heidegebieden tot vlonderpaden, uitkijktorens en knuppelbruggen. In het Land van de Peel krijg je de ruimte, voel je de vrijheid en vind je de rust om weer helemaal op te laden.

Rust en ruimte in vogelrijk moeras

Nationaal Park de Groote Peel is één van de rijkste vogelgebieden van West-Europa. Start je wandelavontuur bij Buitencentrum de Pelen in Ospel, waar diverse wandelroutes beginnen zoals de Knuppelbrugroute. Wil jij het fraaiste van alle drie de Pelen: Groote Peel, Mariapeel en de Deurnese Peel, zien? Fietsroute de Pelen rondom Nationaal Park de Groote Peel, leid je langs schilderachtige peelwerkersdorpjes zoals Griendtsveen en Helenaveen.

Stippels op de Stippelberg

Van statige beukenlaan tot kronkelige bospaadjes. Een wandeling over Landgoed de Stippelberg is allesbehalve eentonig! De talloze heuveltjes in het bos worden ‘stippels’ genoemd. Deze zijn eeuwen geleden ontstaan door zandverstuivingen. De afwisselende wandelroute Landgoed de Stippelberg van Natuurmonumenten is een echte aanrader! Beklim de uitkijktoren, wandel over Vlonderpaden, heidevelden en bewonder de Schotse Hooglanders.   

Heide in bloei

Nergens anders ervaar je de weidse natuur als op de Strabrechtse Heide. De grootste aaneengesloten heide van Noord-Brabant met schitterende heidevelden en vennen. De Beuven wandelroute van 5 km leid je langs het grootste ven van Nederland. Sta oog in oog met Schotse Hooglanders en rust uit bij sfeervolle boscafés. Deze route is het allermooiste in augustus, als de heide in bloei staat.

Bloeiende heide tijdens zonsondergang op de Strabrechtse Heide

Eeuwenoude kastelen en prijswinnende musea

In het Land van de Peel houden we de rijke historie levend. Eeuwenoude kastelen en prijswinnende musea vertellen het verhaal van toen en nu.

De ruïne van Kasteel Asten heeft een bewogen verleden vol oorlogen en heksenvervolgingen en de grootste waterburcht van Nederland, Kasteel Helmond, is één van de Kidsproof uitjes in de regio. Zo ook, Museum Klok & Peel in Asten. Hier reis je door ruim 2000 jaar aan Peelgeschiedenis en bewonder je de grootste collectie luidklokken en beiaarden. Klinkt het ‘tuinpad van mijn vader’ je bekend? Je kunt het beroemde pad zelf bewandelen bij Museum de Wieger in Deurne.

Bourgondisch genieten

Brabantse gezelligheid hoort erbij in de Peel en dat betekent lekker eten en drinken. Bezoek de thuisbasis van het bekende Bavaria bier in Lieshout. Smul van een bourgondische pannenkoek bij Herberghe de Coeckepanne in Lierop of laat je jezelf in de watten leggen tijdens een diner in sterrenrestaurant De Rozario in Helmond.

Proostende mensen met Rabauw bier in Gemert

Overnachten in De Peel

Ontwaken met uitzicht op grazende alpaca's in Mariahout, een heerlijk streekontbijt bij een B&B in Gemert-Bakel of verblijven in een uniek kloosterhotel in Deurne. Kies met het gezin voor een vakantiepark in someren of zet met je camper neer met uitzicht op Kasteel Croy. Wie komt overnachten in de Peel heeft het voor het uitkiezen. 

Overnachten in de Peel - In de Hei

Ontdek het mysterie van het boerenleven

Ervaar het pure leven op het platteland van de Peel. De plek waar boeren al van oudsher vorm geven aan het land door te ontginnen, bewerken en vernieuwen. Weg van de gebaande paden leiden landwegen je naar de wortels van de Peel. Hier zorgen boeren voor bijzondere belevenissen op het erf. Maak kennis met hun vak, proef van het land en geniet van een uniek verblijf.

 

Ontdek meer over het boerenleven
Boer Henk van Bijzonder Brabants op de Groententuin

Ontdek meer in het Land van de Peel