Het Laarbeekpad - Etappe 3 (van 5)
Algemene informatie over de 5 etappes van Het Laarbeekpad
Het Laarbeekpad is een circa 75 kilometer lange meerdaagse wandeltocht over het grondgebied van gemeente Laarbeek Waterpoort van de Peel opgedeeld in vijf etappes. De gemeente wordt gevormd door vier dorpen: Beek en Donk, Aarle-Rixtel, Lieshout en Mariahout. De meerdaagse wandeltocht gaat door het centrum van de gemeente, op en langs de rand. In etappe twee gaat het pad een klein stukje over de rand om een lus in de Molenheide te voorkomen.
In het centrum van de gemeente wordt enkele keren beek de Goor…
Algemene informatie over de 5 etappes van Het Laarbeekpad
Het Laarbeekpad is een circa 75 kilometer lange meerdaagse wandeltocht over het grondgebied van gemeente Laarbeek Waterpoort van de Peel opgedeeld in vijf etappes. De gemeente wordt gevormd door vier dorpen: Beek en Donk, Aarle-Rixtel, Lieshout en Mariahout. De meerdaagse wandeltocht gaat door het centrum van de gemeente, op en langs de rand. In etappe twee gaat het pad een klein stukje over de rand om een lus in de Molenheide te voorkomen.
In het centrum van de gemeente wordt enkele keren beek de Goorloop gevolgd en gaat de wandeltocht door het buurtschap Het Laar, onder andere deze beek en buurschap Het Laar tussen de vier dorpen heeft geresulteerd in de naam Laarbeek. De gemeente, op de grens van de Meierij en de Peel is wat de term Waterpoort van de Peel al aangeeft een waterrijke gemeente met binnen de gemeente de kanalen Zuid-Willemsvaart met een passantenhaven en het Wilhelminakanaal. Niet alleen de kanalen maar ook beken de Aa en de eerdergenoemde Goorloop maar ook de kleinere beekjes zoals de Schevelingse Loop, Heieindse Loop, de Ginderdoorse Loop en de Donkervoortse Loop stromen door de gemeente, verder maken waterpartijen en vennen de term Waterpoort compleet. Laarbeek is dus een echte watergemeente. Tijdens de meerdaagse wandeltocht passeert men dan ook diverse keren bruggen en brugjes. De term toegangspoort tot de Peel is ontleend aan het feit dat de gemeente aan de rand van de Peel ligt.
Het pad is opgesplitst in vijf etappes met als startpunt en eindpunt de kern van de plaatsen waarbij in Beek en Donk dat net als Aarle-Rixtel een tweelingdorp is met het verschil dat Beek en Donk twee kernen heeft met elk een eigen kerkgebouw. Een tweelingdorp is de aanduiding van twee dicht bij elkaar ontstane dorpen met verschillende namen. De eerste etappe start in de kern van de Beek en de laatste de vijfde etappe start op de Donk om vervolgens in de kern van Beek te eindigen. De kern Beek en de kern Donk wordt gescheiden door een groene strook met daarin een muziektuin. Sinds 2003 staat in deze strook het nieuwe gemeentehuis van de in 1997 nieuwgevormde gemeente Laarbeek.
LET OP:
Een groot deel van deze wandeltocht is onverhard!
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Met dank aan: klikprintenwandel.nl
Dit ga je zien
Startpunt
Startpunt
Heuvel
5737 Lieshout
Navigeer naar startpunt
Eindpunt
Eindpunt
Oranjeplein
5738 Mariahout
Navigeer naar eindpunt
Beschrijving
Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de kiosk en aan linkerhand aan overzijde van de weg het voormalige gemeentehuis de smalle weg “Kerkhofpad” richting begraafplaats inlopen rechts van woning nr.13, rechts van de smalle weg staat borstbeeld van “Martien Coppens”, de smalle weg volgen tot ingang van de begraafplaats.
Voor de ingang van de begraafplaats RA, direct daarna LA, verhard voetpad met de begraafplaats aan linkerhand.
Aan einde van het voetpad, bij Y-splitsing LA, verharde weg, iets verder RD, weg “Balduinstraat” aan rechterhand negeren, vervolgens voorbij “Gezondheidscentrum “Grotenhof” LA, “Grotenhof”, de weg volgen tot een T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, “Kerkloop”, de weg volgen tot een kruising, zijweg negeren.
Bij deze kruising LA, Albert Botslaan.
Bij T-splitsing RA, vervolgens voor een plantsoentje met aan linkerhand een molen LA, het voetpad langs de weg volgen tot een verhard voetpad aan rechterhand direct na de molen, zijwegen negeren.
# In 1899 gaf ene heer Mannaarts opdracht tot het bouwen van een molen. In 1907 kwam de molen in het bezit van de familie De Leest. De molen is in 1975-1976 gerestaureerd zodat er weer graan gemalen kon worden, vanaf toen werd de nog naamloze molen genoemd naar de molenaarsfamilie De Leest.
2.
Bij dit voetpad RA met de moelen aan rechterhand, t.h.v. ingang van de molen, bij 3-sprong LA, vervolgens aan einde van het voetpad RA, de doorgaande weg door het dorp volgen.
Voorbij woning nr.43 LA, iets verder gaat de weg over in een verhard voetpad, aan het einde van het voetpad, bij T-splitsing RA, breed grindpad.
Voor verharde weg LA, het verhard voetpad parallel aan de weg richting de brug volgen.
Bij de brug LA de brug over richting “Gerwen”, aan overzijde van de brug RA, het fietspad aan overzijde van de weg volgen tot kruising met doorgaande weg, zijweg negeren.
Bij deze kruising RD de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!!, iets verder bij T-splitsing RA, “Bosrand”, de weg buigt verderop naar links, de weg verder volgen tot een T-splitsing bij een breed onverhard pad, zijwegen en paden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Roeklaan”, het brede onverharde pad volgen tot een T-splitsing bij een doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!!
3.
Voorbij een omheind bosperceel met woningen 2A en 2Z aan linkerhand LA, onverhard fietspad met de omheining aan linkerhand, voorbij twee schrikhekken buigt het pad naar rechts en bij woning nr.1 gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij 4-sprong LA, wn route, t.h.v. van woning nr.8 gaat de verharde weg over in een breed onverhard pad.
Voorbij bosperceel aan rechterhand, bij kruising RD, wn route, het brede pad met verderop kn43 volg 42 volgen tot pad aan rechterhand voorbij volgend bosperceel, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, wn route, pad met bankje en BL bordje “Ruweeuwsels” en iets verder een houten afsluitboom.
Na ca. 220m RA, kn42 volg 9.
Bij 3-sprong tussen drie imposante beuken links aanhouden, wn route.
Bij T-splitsing RA, wn route, vervolgens na ca. 60m LA, wn route, verderop voorbij een houten afsluitboom wordt het pad breder.
4.
Aan einde van het pad, bij Y-splitsing rechts aanhouden, verhard fietspad, iets verder LA de brug over, kn9 volg 29, aan overzijde bij 5-sprong de weg “Sluisweg” met flauwe bocht naar links verder volgen, kn29 volg 11.
Weg met bocht naar rechts verder volgen, weg “Sluisweg 3-4-4a” aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, doorgaande weg, direct daarna RA, onverhard pad met een metalen afsluitboom en bordje “Welkom in waterwingebied Lieshout”.
Voorbij een metalen afsluitboom, bij T-splitsing RA, pad met bosperceel aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, het brede onverharde pad met verderop kn27 volg 24 volgen tot een kruising met een verharde weg, zijweg negeren.
Bij deze kruising RD, wn route verderop gaat brede pad over in een verharde weg.
5.
Weg met bocht naar rechts verder volgen, doodlopend pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, de weg verder volgen tot kruising met aan linkerhand een fietspad richting molen Vogelenzang, iets voorbij woning nr.34 links van de weg.
Bij deze kruising LA, “Molendreef”, fietspad richting molen de Vogelenzang, wn route.
# Molen Vogelenzang is in 1816 gebouwd ter vervanging van een omgewaaide standerdmolen. De molen bevat nogal wat onderdelen van die voorganger. De stenen van de molenromp zijn ter plaatse gebakken de leem ervoor werd gewonnen uit een ven achter de molen.
Voorbij de molen en aan rechterhand een smal onverhard voetpad LA, “Citadelsteeg”, kn26 volg 25, breed onverhard pad.
In flauwe bocht naar links van het pad RA, kn25 volg 98.
Direct na een beekje LA, gras-/onderhoudspad met het beekje aan linker- en iets verder knotwilgen aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Voorbij stuw, bij kruising RA, onverhard pad, kn24 volg 97.
#Verderop gaat etappe over een smal pad op een heuvel, die voorheen als vuilstortplaats diende. Vooral later in de lente en in de zomer kan het pad moeilijk begaanbaar zijn door de begroeiing. Als alternatief: Bij kruising LA, de verharde weg volgen tot een kruising. Bij deze kruising RD, “Broeksteeg 2-4-7”, de weg volgen tot een T-splitsing. Ga verder punt 6 4de regel Bij deze T-splitsing RA………
Bij kruising met verharde weg RD, onverhard pad met metalen afsluitboom en bordje “Opengesteld”, wn route.
6.
Voor informatiepaneel “Pionieren door de eeuwen heen” LA het stijgend pad inlopen met op de heuvel een uitkijktoren, de wn route wordt verlaten, let op bij het beklimmen van de uitkijktoren, beperkte hoogte tot de plateaus en de grote afstand tussen de treden, voorbij de uitkijktoren het smalle pad over de heuvel verder volgen tot een T-splitsing bij een verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg.
Bij kruising RA, “Broeksteeg 2-4-7”, de weg volgen tot een T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, breed onverhard pad.
Na ca. 70m LA, gras-/onderhoudspad met een waterloop aan linkerhand, wn route.
Bij bomenrij aan rechterhand RA, onverhard pad met een bankje, wn route.
Bij kruising RD, “Stekkermortel”, verharde weg, kn21 volg 81.
T.h.v. woning nr.6 LA, breed grindpad, wn route.
7.
Voor de bosrand aan rechterhand RA, kn81 volg 20, het pad met de bosrand aan linkerhand volgen tot het 3de bospad aan linkerhand, pad met paaltjes en een picknicktafel t.h.v. een grote ronde ‘silo’ met spitse kap aan rechterhand.
Bij dit pad LA, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot de betonnen waterput PP022 aan rechterhand, ATB paden negeren.
T.h.v. deze put RD, pad aan linkerhand negeren.
Voorbij rij paaltjes, bij T-splitsing RA, het pad met iets verder open grasrijke plek aan linkerhand volgen tot een pad aan rechterhand langs de bosrand.
Bij dit pad RD, het pad langs de bosrand aan rechterhand negeren, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn20 volg 80.
In 2de bocht naar links van het pad, direct na een bankje RA, de wn route wordt verlaten, het smalle pad door de bosschages volgen tot een T-splitsing voor een omheind terrein (MOB complex), zijpad aan linkerhand negeren.
Bij deze T-splitsing RA, pad met de omheining aan linkerhand.
Bij kruising met verharde weg en aan linkerhand een poort RD, vervolgens doorlopen tot een T-splitsing voor een afrastering iets voorbij het omheinde terrein.
Bij deze T-splitsing RA, pad met een afrastering aan linkerhand, vervolgens bij 4-sprong met aan rechterhand de weg richting de poort LA, pad met bosrand aan linkerhand, wn route.
8.
Na ca. 150m LA door een klaphek, smal pad met bordje “Opengesteld”, wn route, vervolgens iets voor het langwerpig ven Torreven RA, smal pad door de heide met het ven aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 250m, iets voor een bankje RA door een klaphek, voorbij het klaphek, bij kruising RD, onverhard pad.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
Na ca. 125m, voorbij boerderij met stallen aan rechterhand RA, onverhard pad.
Bij 4-sprong LA, verharde weg, “Knapersven”.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, weg aan rechterhand negeren, “Knapersven”, kn91 volg 90, de weg verder volgen tot een T-splitsing in het dorp voor een processiepark, zijweg negeren.
# Als de poort van het processiepark openstaat kan men ook door het park lopen, in het park de linkerzijde aanhouden tot een poort, het eindpunt is na verlaten van het park aan overzijde van de weg.
Bij deze T-splitsing RA, kn90 volg 93, iets verder buigt de weg naar links met aan linkerhand de Lourdesgrot.
# De Lourdesgrot bij de kerk was een getrouwe kopie van de Grot van Massabielle zoals die in 1935 te Lourdes. In 1982 stortte een deel in en in 1996 de rest. In 1998 begon men met behulp van vrijwilligers met het herstel waarna in 1999 de hernieuwde grot is ingewijd.
Bij kruising LA, de weg volgen tot het plein aan rechterhand, het eindpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap
Wandelnetwerken:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.