Het Laarbeekpad - Etappe 1 (van 5)

(15.0 km)

Algemene informatie over de 5 etappes van Het Laarbeekpad

Het Laarbeekpad is een circa 75 kilometer lange meerdaagse wandeltocht over het grondgebied van gemeente Laarbeek Waterpoort van de Peel opgedeeld in vijf etappes. De gemeente wordt gevormd door vier dorpen: Beek en Donk, Aarle-Rixtel, Lieshout en Mariahout. De meerdaagse wandeltocht gaat door het centrum van de gemeente, op en langs de rand. In etappe twee gaat het pad een klein stukje over de rand om een lus in de Molenheide te voorkomen. 

In het centrum van de gemeente wordt enkele keren beek de Goor…

Algemene informatie over de 5 etappes van Het Laarbeekpad

Het Laarbeekpad is een circa 75 kilometer lange meerdaagse wandeltocht over het grondgebied van gemeente Laarbeek Waterpoort van de Peel opgedeeld in vijf etappes. De gemeente wordt gevormd door vier dorpen: Beek en Donk, Aarle-Rixtel, Lieshout en Mariahout. De meerdaagse wandeltocht gaat door het centrum van de gemeente, op en langs de rand. In etappe twee gaat het pad een klein stukje over de rand om een lus in de Molenheide te voorkomen. 

In het centrum van de gemeente wordt enkele keren beek de Goorloop gevolgd en gaat de wandeltocht door het buurtschap Het Laar, onder andere deze beek en buurschap Het Laar tussen de vier dorpen heeft geresulteerd in de naam Laarbeek. De gemeente, op de grens van de Meierij en de Peel is wat de term Waterpoort van de Peel al aangeeft een waterrijke gemeente met binnen de gemeente de kanalen Zuid-Willemsvaart met een passantenhaven en het Wilhelminakanaal. Niet alleen de kanalen maar ook beken de Aa en de eerdergenoemde Goorloop maar ook de kleinere beekjes zoals de Schevelingse Loop, Heieindse Loop, de Ginderdoorse Loop en de Donkervoortse Loop stromen door de gemeente, verder maken waterpartijen en vennen de term Waterpoort compleet. Laarbeek is dus een echte watergemeente. Tijdens de meerdaagse wandeltocht passeert men dan ook diverse keren bruggen en brugjes. De term toegangspoort tot de Peel is ontleend aan het feit dat de gemeente aan de rand van de Peel ligt. 

Het pad is opgesplitst in vijf etappes met als startpunt en eindpunt de kern van de plaatsen waarbij in Beek en Donk dat net als Aarle-Rixtel een tweelingdorp is met het verschil dat Beek en Donk twee kernen heeft met elk een eigen kerkgebouw. Een tweelingdorp is de aanduiding van twee dicht bij elkaar ontstane dorpen met verschillende namen. De eerste etappe start in de kern van de Beek en de laatste de vijfde etappe start op de Donk om vervolgens in de kern van Beek te eindigen. De kern Beek en de kern Donk wordt gescheiden door een groene strook met daarin een muziektuin. Sinds 2003 staat in deze strook het nieuwe gemeentehuis van de in 1997 nieuwgevormde gemeente Laarbeek.

LET OP: 
Een groot deel van deze wandeltocht is onverhard!
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Met dank aan: klikprintenwandel.nl

Dit ga je zien

Startpunt:

Startpunt
Kerkstraat 1
5741 GK Beek En Donk
Navigeer naar startpunt
1

Michaëlkerk

Kerkstraat 1
5741GK Beek en Donk
Michaëlkerk
2

Heemkamer De Lange Vonder

Parklaan 5
5741EZ Beek en Donk
Heemkamer De Lange Vonder
3

Herdenkings-monument

Koppelstraat 37
5741GA Beek en Donk
Herdenkings-monument
4

De Goorloop

Kapelstraat 116
5741CH Beek en Donk
De Goorloop
5

Boerderij Het Vagevuur

Boerderij Het Vagevuur
Het Laar 8
5735 RC Aarle-Rixtel
Boerderij Het Vagevuur Boerderij Het Vagevuur
6

Wilhelminakanaal

Wilhelminaweg 5
5741HL Beek en Donk
Wilhelminakanaal
7

Laarbrug

De Laarbrug
Het Laar 1
5735 RC Aarle-Rixtel
Laarbrug Laarbrug
8

Hagelkruis

Hagelkruisweg 28
5735 BH Aarle-Rixtel
Hagelkruis

Eindpunt:

Eindpunt
Dorpsstraat 5
5735 EA Aarle-Rixtel
Navigeer naar eindpunt

Beschrijving

Startpunt:

Startpunt
Kerkstraat 1
5741 GK Beek En Donk
Navigeer naar startpunt

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.

1.
Op de 3-sprong voor de kerk en met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, vervolgens bij 3-sprong LA, “Koppelstraat”, de weg volgen tot weg “Parklaan” aan rechterhand voor een groot plantsoen met een vijver en gebouw “Heemkamer De Lange Vonder”, overige zijpaden en zijwegen negeren.
Bij deze weg RA, “Parklaan”, vervolgens voor het witte gebouw van “Heemkamer De Lange Vonder” aan linkerhand LA.
Iets voorbij het gebouw, bij 3-sprong voor een vijver RA, vervolgens RD, pad aan rechterhand negeren, de vijver verder aan linkerhand volgen.
Iets voorbij het “Parkpaviljoen” en een standbeeld, bij kruising LA.
Bij kruising met aan linkerhand een brugje richting een kiosk RA, na verlaten van het parkje bij kruising met een verharde weg RD, grindpad door een groot plantsoen met het gemeentehuis aan rechterhand.
# Aan rechterhand aan de rand van het park staat een WOII herdenkingsmonument voor burgerslachtoffers.

2.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een bankje RA.
Bij kruising met een verharde weg RD het rechter pad aan overzijde van de weg volgen.
Bij 4-sprong RD richting een vijver, bij de vijver het pad met de vijver aan linkerhand volgen tot een pad aan rechterhand richting een verkeerssluis op de weg, iets voorbij enkele knotwilgen aan de oever van de vijver met informatiepaneeltje “Knotwilgen”, overige zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij dit pad RA richting de weg lopen, bij de weg met de verkeerssluis, bij T-splitsing LA, verharde weg, vervolgens na ca. 50m RA, het smalle grindpad met iets verder een langwerpige plas aan rechterhand volgen, verderop een brugje over, voorbij het brugje de plas verder aan linkerhand volgen tot een T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad, vervolgens voor een waterloop LA, het pad met de waterloop aan rechterhand volgen tot een brugje over beek de Goorloop.   3.
Voor het brugje, bij kruising RA, door de rand van het grasland lopen met de beek aan linkerhand, voorbij het grasland de beek verder volgen met bosschages aan rechterhand.
Voorbij een kapel aan rechterhand, bij kruising met een verharde weg RD, het smalle pad met de beek aan linkerhand volgen tot een 3-sprong met aan linkerhand een betonnen brug, smalle weg aan rechterhand negeren.
Bij deze 3-sprong LA de betonnen brug over, voorbij de brug pad met de beek aan linkerhand, na ca. 60m buigt het pad naar rechts weg van de beek.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn72 volg 73.
Bij T-splitsing RA, doorgaande weg, wn route, iets verder RD, weg “Heereneindsestraat” aan linkerhand negeren, kn73 volg 3, het fietspad langs de doorgaande weg volgen.
Ca. 90m voorbij woning nr.32 links van de weg LA, breed onverhard pad, “Zwinkelweg”, de wn route wordt verlaten.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg.   4.
Bij kruising LA, het brede onverharde pad volgen tot een pad aan linkerhand voor een groen pompkastje in de 2de flauwe bocht naar rechts.
Bij dit pad LA, kn1 volg 36, pad met een waterloop aan linkerhand.
Voorbij een brugje over de Goorloop, bij kruising RA, kn36 volg 37, het pad met de beek aan rechterhand volgen tot een T-splitsing bij een doorgaande weg.
# Ruim voor de doorgaande weg is op enige afstand de toren aan linkerhand van de oorspronkelijke Sint-Michaëlkerk te zien. Het kerkgebouw is omstreeks 1813 afgebroken.
Bij deze T-splitsing LA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen, “Lieshoutseweg”, wn route.
Na ca. 120m RA de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!!, verharde weg, “Het Laar”, wn route.
Voorbij woning nr.8, bij 3-sprong LA, “Groenewoudseweg Na ca. 50 meter”, de wn route wordt verlaten.
Voorbij woning nr. 2, in een bocht naar links van de weg RA, het brede onverharde pad volgen tot een pad aan rechterhand voor een perceel met populieren.   5.
Bij dit pad RA, pad met het perceel met de populieren aan linkerhand, verderop voorbij een bocht naar links gaat het pad tussen twee boerderijen door.
Aan het einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
In flauwe bocht naar rechts van de weg LA, onverhard pad, kn37 volg 22.
Voor een boerderij, bij 3-sprong links aanhouden, wn route, pad met de boerderij aan rechterhand.
# De boerderij is een historische boerderij met de naam Het Vagevuur, even verderop stonden boerderijen met de namen De Hemel en De Hel. De Hemel bestaat nog, De Hel is verdwenen bij het graven van het Wilhelminakanaal.
Voor het Wilhelminakanaal, bij T-splitsing LA, breed pad met het kanaal aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Aan einde van het pad RA de Laarbrug over, aan overzijde, in bocht naar links van de weg RA, verhard fietspad met het kanaal aan rechterhand.
RD, pad door een landbouwgebied aan linkerhand negeren.   6.
Na ca. 90m links aanhouden, onverhard pad met een bankje, kn38 volg 86.
Het pad met een flauwe bocht naar links verder volgen, doodlopend pad aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 250m RA, “Hoog Strijp” de verharde weg volgen tot een bocht naar rechts, zijpaden aan rechterhand negeren.
Voorbij deze bocht RD, “Croylaan”, weg ”Jonker Karellaan” aan rechterhand negeren, de weg verder volgen tot een onverhard pad aan linkerhand ca. 80m voorbij woning nr.8 (een woning in bocht naar links van de weg).
Bij dit pad LA, onverhard pad, “Croylaan 1a-1b-1c”, kn59 volg 39.
Ruim voorbij boerderij nr.1 RD, verhard voetpad aan rechterhand negeren.
Bij overgang naar een verharde weg LA door klaphek, wn route, verderop buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot een T-splitsing bij een doorgaande weg.   7.
Bij deze T-splitsing LA, fietspad langs de doorgaande weg, wn route.
Iets voor een woning aan rechts van de weg RA, onverhard pad, wn route.
Voor een klein kruisbeeld, bij kruising RD, wn route.
# Het kleine kruisbeeld Hagelkruis diende ter bescherming van de gewassen tegen hagel, het kruisbeeld is voor het eerst vermeld in 1419.
Voorbij een kleine begraafplaats aan linkerhand, bij kruising met een verharde weg RD, “Opstal”, kn39 volg 35, onverhard pad langs de achterzijde van woningen.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg, de wn route wordt verlaten.
Bij splitsing rechts aanhouden “Kerkstraat”, iets verder bij Y-splitsing eveneens rechts aanhouden.
Bij kruising RD, “Kerkstraat”, kn51 volg 99, de weg verder volgen tot een T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA richting de kerk, het eindpunt, voor wandelaars met het OV de door doorgaande weg door het dorp verder volgen tot een plantsoen aan linkerhand bij het plantsoen is langs de doorgaande weg de bushalte Dorpsstraat.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap
Wandelnetwerken:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Eindpunt:

Eindpunt
Dorpsstraat 5
5735 EA Aarle-Rixtel
Navigeer naar eindpunt