Ga jij deze zomer op pad in het Land van de Peel? Zoek kabouters in het bos, ontdek eeuwenoude kastelen, begroet de dieren of stamp lekker met je blote voeten door de modder. In het Land van de Peel wacht het avontuur! Wij hebben de leukste tips alvast voor je op een rijtje gezet. De zomer kan nu al niet meer stuk!

Ga op reis door de Peel

Deze zomer ga je op reis in het Land van de Peel. Haal je gratis paspoort op en ontdek eeuwenoude kastelen, indrukwekkende fossielen, smakelijke pannenkoeken en reis terug in de tijd. Net als bij een echt paspoort, krijg je stempels op elke locatie.Extra leuk! Bij (betalend) bezoek en op vertoon van het paspoort krijgen kinderen ook nog eens een leuke verrassing op de locaties. Haal je Peelpaspoort op bij een van de deelnemende locaties of een van de toeristenbureaus in het Land van de Peel en ga deze zomer op reis!

Lees verder
Peelpaspoort bij Herberghe de Coeckepanne in Lierop

Terug in de tijd bij het Boerenbondsmuseum

Ben jij ook zo benieuwd hoe het leven er vroeger uitzag? Hoe maakten ze kaas, boter en brood? Waarmee speelden de kinderen, hoe zag het klaslokaal eruit en waarmee speelden ze in de pauze? In het Boerenbondsmuseum ontdek je dit allemaal! Neem een kijkje in de originele boerderijen en ambachtshuisjes, de klompenmakerij en de oude stroomtram.    

Meer informatie
Snoepwinkel in het Boerenbondsmuseum

Spetterpret voor waterratten

Zin om af te koelen op warme zomerdagen? In de waterrijke Peel vind je de leukste en verfrissende uitstapje in de natuur! Bij het Toon Kortooms Park in Deurne vind je wel een hele bijzondere wandeling! Hier mag je je schoenen uittrekken en op je blote voeten rondwandelen. Onderweg zijn er verschillende belevenissen te vinden zoals uitkijktorens, evenwichtsbalken, een touwbrug en steltlopen. Trotseer de modderpoelen en loop over boomstronken, een wiebelbrug, bungeldraad en meer spannende obstakels bij de Christoffelhoeve in Elsendorp. Achter op het terrein van natuur- en milieucentrum De Ossenbeemd is een blote voetenpad te vinden. Voel met je blote voeten hoe het is om over steen, mos en hout te wandelen.

Blote voetenpad Toon Kortoomspark

Zwemmen in de natuur

Schiet de temperatuur omhoog, dan is het goed toeven bij de recreatieplassen Natuurbad Nederheide. In Helmond geniet je van de zomer bij Recreatieplas Berkendonk. Ook bij de Rooyse Plas in Handel is het heerlijk plonsen.

Hier kan je zwemmen
Strandbad Nederheide

Op zoek naar kabouters

Wist jij dat er kabouters in de Peel wonen? Kijk onderweg maar goed, misschien zie je wel sporen of kom je een echte kabouter tegen…

In Nationaal Park de Groote Peel woont een kaboutervolkje. Volg de kabouterpaaltjes vanaf Buitencentrum de Pelen en ga op avontuur. Tegen een kleine vergoeding leen je hier een leuke knapzak met wat lekker en een kabouterboek vol leuke opdrachten.

In Bospark Bakel ontwaken de kabouters elk voorjaar uit hun winterslaap. Volg de wandelpaden en kijk goed om ze allemaal te ontdekken! Volg het Kabouterpad in De Ossenbeemd, de puntmutsjes wijzen je de weg. Onderweg doe je opdrachtjes en ontdek je waar die kabouters nou zou druk mee zijn. En zelfs in het inspiratiepunt van VVV Gemert-Bakel hebben kabouters een thuis gevonden.

Op zoek naar kabouters in de Peel

Speurtocht door het museum

Zelf een klok luiden en beiaard leren spelen? Dat kan bij Museum Klok & Peel in Asten. Je leert niet alleen alles over de wereld van klokken, maar je maakt ook een spannende reis door de rijke natuurhistorie van de Peelregio. Kom oog in oog te staan met indrukwekkende fossielen en breng een bezoek aan de oerzee. Waag je met het speciale boekje aan de doe-tocht. Tuurke de museummascotte en zijn vriendje Vlinder gaan je voor in een avontuurlijke tocht door het museum.

Meer informatie

Dierenpret in de Peel

Spelen tussen de varkens, knuffelen met kalfjes en wandelen met alpaca’s. Er is volop dierenpret te beleven in de Peel. Kinderen vermaken zich heerlijk bij PorcusCampus. Knuffelen met varkens, een biggenrace, speeltoestellen en Levend Varkensbord. Vergeet tijdens je bezoek zeker ook het knorrenbos niet. Hier help jij met een leuke speurtocht Knorretje zijn vriendjes terug te vinden. Wil jij een schattige selfie met een Alpaca of ga jij juist voor een rustige wandeling door de natuur! Dat kan bij Alpacafarm in de Hei in Mariahout en Alpakuba in Bakel. Heb je zelf liever de teugels in handen? Maak dan een ponyritje in Asten bij Manage Heijligers,

Bij Herberg de Brabantse Kluis, loop je vanaf het terras zo tussen de koeien en kalfjes. Neem een rugzak vol lekkers mee en wandel de Biggetjesroute. Onderweg ga je op zoek naar de verstopte biggen langs de route. Voor een tropisch uitje in de Peel moet je bij Vlindersafari Gemert zijn. Kleine, grote, kleurige of doorzichtige vlinders, hier ontmoet je bijzondere vlinders uit alle windstreken.

Vlindersafari Gemert

Wordt geridderd in Museum Helmond

In het eeuwenoude Kasteel Helmond dwaal je door een spannende wereld van ridders en stoere jonkvrouwen en ontdek je het bijna 700 jaar oude kasteelverhaal. Weet jij hoe je een kasteel bouwt, wat de kasteelheer eet, drinkt of wat hij aan heeft? Ontdek het met de interactieve games in de kelder van het Kasteel. Op de kasteelzolder wacht een raadselachtig mysterie. Kan jij het ontrafelen?

Meer informatie
spelen op de binnenplaats van Kasteel Helmond

Zwieren & zwaaien in de speeltuin

Hup de deur uit, pak je spullen en verzamel de kids. Ga je mee spelen in een van de speeltuinen in de Peel? Bezoek bijvoorbeeld de avontuurlijke natuurspeeltuin Zandbos in Deurne. Modderen met de zandtafel, hutten bouwen en klimmen en klauteren. Bij de Leonardus speeltuin in Helmond vind je naast speeltoestellen een waterspeelplaats en een overdekte ruimte met houten bouwstenen. Er is dus ook bij slecht weer genoeg vermaak. In Someren-Einde ligt speeltuin Prinses Irene met maar liefst 5000m2 aan speelplezier. Neem een kijkje bij de herten, geitjes en kippetjes. Bij de Brandevoortse hoeve in Helmond kan je vanaf juli t/m september spelen en (ver)dwalen in de torenhoge maïsvelden.

Ontdek meer speeltuinen
Spelen in de Peel

Onder de pannen

Ook op regenachtige dagen is er genoeg te doen in het Land van de Peel. Ravot bij overdekte speeltuinen zoals Billy Barn en Kidsplaza in Helmond. Spring je rot op de trampolines bij We-Jump in Helmond. Maar ook een bezoek aan een van de vele musea is een aanrader. Zo kan je retro computer games spelen bij het HomeComputerMuseum in Helmond, tot ridder geslagen worden in Museum Helmond of ga op avontuur met Tuurke én Vlinder in Museum Klok & Peel in Asten.

Meer slecht weer uitjes