Bewonder de bloeiende heide - in het Land van de Peel!

Rond deze tijd van het jaar gebeurt er iets magisch op de heidevelden in de Peel. Van half augustus tot half september komt de heide tot bloei en tovert zo de toch al mooie natuur om tot een paars sprookjeslandschap.

Waar moet je naartoe om de bloeiende heide op haar mooist te bewonderen? De Peel heeft veel natuurgebieden waar je tijdens een mooie wandeling kunt genieten van deze paarse zee. Dit is waar je moet zijn! Wij tippen de 5 mooiste locaties in het Land van de Peel! (in willekeurige volgorde)

  1. De Strabrechtse en Lieropse Heide 
  2. Landgoed de Stippelberg
  3. De Deurnese en Mariapeel
  4. Bikkelse bossen
  5. Grotelsche Heide

De Strabrechtse Heide

De Strabrechtse Heide in Someren is het grootste aaneengesloten heidegebied van Noord-Brabant. Het is rijk aan een flora en fauna: er zijn bossen, open stuifzand en vennen. Zo vind je hier ook het Beuven, het grootste ven van Nederland. Hier vind je plantjes zoals het waterlepeltje en de vleesetende zonnedauw. Op de vlakte met stuifzand groeit o.a. spurrie, schapegras, bunt en natuurlijk heidegras. Dat laatste zorgt in het juiste seizoen voor die magische paarse gloed. Je kunt op de Strabrechtse Heide niet alleen heel fijn wandelen, er zijn ook verschillende fietsroutes uitgezet. Enkele van de mooiste routes zijn de Beuven route en de Strabrechtse Heide fietsroute

Bezoek de Strabrechtse heide
Strabrechtse Heide

Landgoed de Stippelberg

Tussen Gemert en Bakel ligt natuurgebied Stippelberg. Ook hier kun je tijdens een wandeling of fietstocht ten volle genieten van de heide. Stippelberg is een gevarieerd natuurgebied met veel heuvels en dalen. Dit komt doordat de Peelrandbreuk door het gebied loopt. De continentale planten zijn hier ooit lang geleden gebroken, wat leidt tot hoogteverschil. Deze heuvels worden in de volksmond ook wel de Peelreuzen genoemd. De stilte en schoonheid van dit gebied zal je, in elk seizoen, blijven verrassen. Tip: wandelroute Landgoed Stippelberg van Natuurmonumenten. 

Bezoek de Stippelberg

De Deurnese- en Mariapeel

De Deurnese- en Mariapeel, gelegen tussen Helenaveen en Griendtsveen, is de natuurparel in de Peel. Het overweldigende natuurlandschap is rijk aan vele verschillende vegetaties: van bossen tot zandruggen, veenmoerrassen én heidevelden. De Deurnese- en Mariapeel staan vooral bekend om de indrukwekkende veenmoerrassen waar vroeger op grote schaal turf werd geworven. Nu is het een beschermd natuurgebied. Maar rond deze tijd van het jaar krijgt de Deurnese- en Mariapeel er een blikvanger bij. De heide staat in volle bloei en dat steekt prachtig af bij het groene veenlandschap. 

Bezoek de Deurnese- en Mariapeel

Bikkelse bossen | Brouwhuisse Heide

De Bikkelse bossen of Brouwhuisse Heide in Vlierden is minder groot als de bovenstaande gebieden maar zeker net zo mooi. En helemaal als de heide in volle glorie bloeit. ‘De Bikkels’ is een zandverstuiving waar, naast bos en heidebegroeiing, ook de beschermde jeneverbesstruik het natuurlandschap siert. De jeneverbesstruik heeft ‘bikkelharde’ besjes, vandaar de naam. De zandverstuiving bestaat uit grote heuvels en wordt in de volksmond de ‘tutjesbult’ genoemd. Het is dan ook de perfecte plek om een dagje lekker te fietsen of met de kinderen te ravotten. Je kunt het best parkeren bij Roompot Park De Peel en vanuit daar je wandeling beginnen. 

Bezoek de Brouwhuisse Heide

De Grotelsche Heide

De Grotelsche Heide in Gemert is een afwisselend landschap en heeft wandelaars en fietsers heel wat te bieden. Naald- en loofbos, graslanden met mooie doorkijkjes, en natuurlijk de heide. Door deze gevarieerde flora en fauna sliert het beekdal van Esperloop dat uitmond in de Snelle loop. Het natuurgebied wordt bewoont door allerlei soorten vlinders, kevers en libellen. Ook de vogelstand profiteert ervan. Je kunt je wandeling het best beginnen bij grandcafe Grotel's Genieten, waar je na afloop natuurlijk ook een lekker drankje kan drinken.

Bezoek de Grotelsche Heide

Bezoek de Grotelsche Heide

De mooiste fiets- en wandelroutes - langs de bloeiende heide